← Tillbaka

Jag vill resa mer, men.. Lösningar på fyra vanliga orsaker att inte resa

Det kan se lätt ut. Andra drar iväg och reser, förverkligar sina drömmar och pausar hemmalivet för en tid. Som att allt händer i en handvändning och utan större eftertanke.

Jag vill resa mera, men ..

Men så är inte fallet. Ju mer jag reser, desto mer inser jag hur mycket tid och energi förberedelserna inför varje långresa tar. Att varje val i livet kräver uppoffringar, resbranchen och långresor är inget undantag. Ingen av mina resor skulle bli till utan 100% engagemang.

Jag får ändå ofta frågan om hur jag har möjlighet att resa så mycket. Hur folk säger de gärna också skulle resa mer, men inte av en eller annan orsak har möjlighet till det.

I det här inlägget tänker jag ta upp de vanligaste orsakerna jag fått höra till varför folk som vill resa inte gör det och delar med mig hur jag tänker kring dessa påståenden.

Det finns en lösning till varje problem och vill man något tillräckligt mycket kan det faktiskt gå att fixa!

Jag vill resa mera, men …

Jag skulle också resa mer, men jag har ett heltidsjobb

1. Jag vill resa mera, men jag har ett heltidsjobb

Ja, med fastanställning är det svårare att göra långresa. Omöjligt är det ändå inte, bara man tar upp resplanen och tidsramen i tillräckligt god tid. Förhandla med din chef, tala och förklara varför detta är viktigt för dig. I Patriks fall är långresa möjligt bara han axlar huvudansvaret för att hans frånvaro ska gå så smärtfritt som möjligt.

Jag är inte fastanställd och har därför ingen som säger att jag inte får dra iväg och resa när helst jag vill. I mitt fall är detta ett stort val jag har gjort!

Det var inte någon som knackade på dörren, sade upp mig från min välbetalda fastanställning och gav mig ett gäng frilansuppdrag att försörja mig på. Nej, det här gjorde jag allt själv. Grubblade, vände och vred på för och nackdelar, och detta ledde till att jag idag jobbar självständigt och har möjlighet att resa.

Jag har hyra och lägenhet att tänka på

2. Jag vill resa mera, men har hyra och lägenhet att tänka på

Som jag tidigare talat om köpte vi lägenhet just för att det är lättare med eget då man reser mycket. I Finland får man oftast inte hyra ut i andra hand och då blir det dyrt att behålla lägenhet medan man är ute och ser världen. Köplägenhet hyr man ut bäst man vill.

Det som ändå flera gånger framkommit då jag talat om att vi hyr ut, är att många inte skulle vilja hyra ut sitt hem. Att öppna upp vårt hem för främlingar för att ha råd att resa är ett medvetet val vi gör.

Vi har heller inga husdjur, även om vi gärna skulle ha, för det ger fler möjligheter till att resa längre.

Jag vet inte hur jag skulle börja planera en resa

3. Jag vill resa mera, men vet inte hur jag skulle börja planera en resa

Här har jag en klar fördel eftersom jag tidigare har rest, packat ihop, varit borta länge samt bott utomlands. Att sätta igång att planera en lång resa känns inte skrämmande eller för stort, men trots det ligger det en massa timmar av planering bakom varje längre resa.

Att långsamt börja bena ut rutter på basis av önskedestinationer, boka transport och boende, läsa på om vaccinationer, kulturella aspekter och säkerhetssituationer. Vi talar timmar av googlande och planering.

Detta kan också du göra! Dessutom finns det idag mycket hjälp att få online, det här är t.ex. också orsaken till att resebloggar finns. Vi som har mer erfarenhet av olika sorters resor hjälper gärna dig att också förvekliga dina drömmar.

Jag har inte råd att resa på långresa

4. Jag vill resa mera, men har inte råd med långresa

Resa på långresa kostar mycket fast man lever billigt på destinationen. Att sätta större delen av inkomst på paus och njuta av nuet är hårt för plånboken och därför kräver varje resa en sparplan.

Varje euro jag har över sparar jag på vårt resekonto. Att inte gå ut och äta eller köpa en ny soffa är ett val, och i omställningsfasen ett val som kan te sig tråkigt. Men jag lovar, med erfarenhet av flera år på resande fot kan jag berätta att detta blir ett inbyggt beteende.

Då du reser längre måste du vara villig att se ditt sparkonto åka ner på noll och kunna njuta av det. För den resan du i den stunden upplever är det du har sparat för så länge.

Också du kan åka på långresa

Också du kan åka på långresa


Summa summarum, alla kan åka på långresa!
Det kräver bara att du vill det tillräkligt mycket och är färdig att lägga in allt arbete och alla uppoffringar som krävs för att möjliggöra din resa. Vill du något kommer du att hitta på ett sätt att förverkliga dina drömmar.

Det blir också lättare varje gång du ger du ut i stora världen. Du lär dig grundtankesätt i reseplanering och skaffar dig skinn på näsan.

Allt är möjligt och vem vet, kanske du en dag också reser på heltid!


Har du några bra tips på hur man kan fixa mer resande i vardagen?

15 tankar om “Jag vill resa mer, men.. Lösningar på fyra vanliga orsaker att inte resa

 1. Bra inlägg! Får exakt samma kommentarer hela tiden, av både folk i min närhet och totala främlingar. Man väljer vilket liv man vill leva. Punkt. Jag har inte kämpat mig igenom högskolestudier för ingenting, det har liksom inte skett av sig själv – jobbet jag sen fick hände liksom inte heller av sig själv, jag hade tur, på rätt plats vid rätt tillfälle – och framförallt rätt kompetens och vilja! Jag fattar att inte alla har råd att resa så mycket som jag gör – men å andra sidan har dom valt andra saker i sitt liv, dyra lägenheter, skaffat familj m.m. Allt handlar om val. På fredag drar jag till Tokyo för 12 dagars VÄLFÖRTJÄNT ledighet och en resa som jag självklart sparat ihop till alldeles av mig själv. Heja reslivet och våra val!

  • Ååh TACK Tina <3 Och exakt så är det - vi gör val som leder oss till olika ställen och olika liv. Det finns alltid för och nackdelar med alla val, men man måste försöka hitta det val som känns bäst för en själv. Ha en fantastisk resa till Tokyo, det låter helt fantastiskt! Skulle själv också vill besöka staden och hela Japan för den delen. Heja oss <3

 2. Gillar verkligen detta “Att varje val i livet kräver uppoffringar, resbranchen och långresor är inget undantag. Ingen av mina resor skulle bli till utan 100% engagemang.” Som så mycket annat man gör och folk undrar “hur gör man egentligen” – 100% engagemang är nog många gånger svaret :) Medan andra gör annat så pysslar man själv med just det.

  Bra inlägg!

  • Tack du din gullis <3 och ja, tror man kommer mycket längre om vågar inse att allt kräver arbete, tid och egen insats. Dessutom är man ju så mycket nöjdare då man nått sitt mål om man måsta svettas lite för att komma dit. ;)

 3. Väldigt bra inlägg med härliga tankar och tips! Jag har vissa resor jag drömmer om, och jag vet att jag sakta rör mig mot dem men jag vet också att de inte är möjliga att genomföra just nu.

  Jag ägnar mig mycket och dags -och helgturer, näräventyr och upptäckande på hemmaplan vilket är fantastiskt underbart och har dämpat reslusten något. Sverige är ju otroligt vackert med en underbar natur! Drömmer även om resmål på mycket närmre håll nu, som Norge och Finland till exempel :)

  • Tack, TACK Rania för dina snälla ord <3 Det låter väldigt härligt det med! Att resa och upptäcka den egna närmiljön tycker jag också är också att förverkliga och leva det liv man vill, men behöver ju faktiskt inte resa långt och länge för det. Det blir bara kanske mer konkret att man förverkligar en dröm då man ger sig av till andra sidan världen på flera månader, men likväl är helgturen en del av samma förverkligande. Jag ser också framemot att upptäcka mer av Norden i år. Skulle vara roligt att åka norrut!

 4. Jättebra inlägg! Tror många kan mera än dom tror, dom behöver bara reflektera lite mera över de val man gör. Vi har skapat möjligheten att komma i väg på en fyra månaders resa i sommar, och det med heltidstjänst som väntar när jag kommer tillbaka.

  • Tack snälla Linda <3 Ja men exakt, det kräver mycket arbete och planering från en själv - men omöjligt är det inte. Njut hördu av sommarens långresa!

 5. Är så himla glad att jag har hittat din blogg – den är fantastisk! Så inspirerande och informativ. Min sambo och jag har precis bestämt att vi ska åka till Sydamerika fyra månader våren 2020 och är helt i början av planeringsfasen (att be om tjänstledighet och spara ihop tillräckligt kräver ju lite tid och planering precis som du skriver). Vi är väldigt sugna på Patagonien, men det var först efter att jag läst ditt inlägg om 20 dagar där som jag kände att vi MÅSTE dit :) Ser fram emot att fortsätta följa dig!

  • Först av allt, tack! Du vet inte så glad din kommentar gjorde mig för det andra, låter härligt att ni kommit igång med planerandet för er långresa! Jag hjälper väldigt gärna till om du har fler frågor angående Patagonien eller Sydamerika överlag. Välkommen hit och så roligt att höra från dig Tove!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.