← Tillbaka

Guide till Uruguays kust – argentinarnas och brasilienarnas sommarparadis

Uruguays kust är en speciell kustupplevelse olik all annan strandsemester jag varit på. Det här inlägget handlar om orsaker till det, om våra favoritbyar och stränder, samt om vad man kan göra och uppleva längs kusten.

Uruguays kust

Uruguays kust är inte lång med sydamerikanska mått mätt. Med bara 660 km kust är detta ett pytteland omgivet av de gigantiska grannarna Argentina och Brasilien. Ändå har Uruguays kust fått en väldigt unik status på östkusten och denna landremsa är mål för grannländernas sommarsemestrar.

Kusten i Uruguay

Detta är orsaken till att kusten blivit utbyggd med en massa små och större strandsamhällen – många som är uppbyggda endast för turism. Det som kan te sig skojigt för nordbor är att denna turism ännu idag är så väldigt olik sådan turism vi är vana att se i Thailand, på Spaniens solkust eller Mexikos Yuacatan.

Här är turismen uppbyggd för sydamerikaner och då ser och fungerar allt annorlunda, lite långsammare och lite skönare. Under tiden i Uruguay träffade vi inga andra nordbor och européerna representerades mest av tyskar, som alltid.

Uruguays kust - fin och naturnära

Uruguays kust – fin och naturnära

Uruguays kust är ideal då man söker stränder, variation och äventyr. Hela kustremsan är egentligen en lång strand, där samhällen avlöser varandra och naturen är nära. Här finns inga stora städer eller massiva resorts, detta är små byar man kan gå igenom för att komma ut på landet.

Det är också väldigt behändigt att åka upp och ner längs kusten eftersom bussarna går ofta och är billiga. Vi reste runt i två veckor längs kusten och stannade i ett antal byar. I det här inlägget delar jag med mig av tips och information till Piriapolis, Punta del Este, La Paloma, La Pedrera och Punta del Diablo.

Piriapolis - en stor byPiriapolis - en stor by

1. Piriapolis – ett bekvämt alternativ nära Montevideo

Först ut på vår kusttrip var Piriapolis, som ligger två timmar från Montevideo och på grund av sitt läge är den största strandbyn vi besökte.

Piriapolis kan nästan räknas till stad, med otaliga hotell, restauranger, samt all service som turistshoppar och bankautomater som man kan behöva.

Det här visade sig vara alternativet för den bekväma resenären och här fanns mycket äldre människor och barnfamiljer.

Att göra i PiriapolisAtt göra i PiriapolisAtt göra i Piriapolis

Det vi uppskattade mest med staden var hur mycket här fanns att göra. Vi är inga strandmänniskor som någonsin solar, men gillar att besöka vackra stränder och promenera omrking.

I Piriapolis finns det förutom en jättelång playa, så lång att vi inte orkade gå fram och tillbaka längs hela, också en utsiktskulle mitt i stan. Det är en perfekt vandring på tre kilometer upp dit, med utsikt över hela staden. Från kullen kommer man ner till andra sidan Piriapolis där stadens andra, mindre och mera privata strand finns.

Bra och dåligt med PiriapolisBra och dåligt med PiriapolisBra och dåligt med Piriapolis

Det läbbiga med stränderna var att det kryllade av 30 cm i diameter stora maneter längs stränderna (februari) och vi gick därför inte många gånger och simmade.

Punta del Este - for the rich and famous

2. Punta del Este – for the rich and famous

Punta del Este är Uruguays motsvarighet till Cancun. Det här är det mest välkända stället på Uruguays kust, med höga byggnader, fest hela natten och glammigt strandliv.

Eller detta var vad vi läste om Punta del Este i varje fall. Vi bestämde oss för att inte åka hit, eftersom det inte överhuvudtaget lockar eller låter som den sortens upplevelse vi skulle gilla. Vi har år 2014 besökt Cancun och där ville vi helst bara hoppa på bussen tillbaka till Tulum och en hängmatta på stranden.

Vår buss från Piriapolis till La Paloma åkte ändå via Punta del Estes centrum, så kan i alla fall bekräfta att det såg ut som en storstad med höghus överallt.

La Paloma - för den aktiva strandresenärenLa Paloma - för den aktiva strandresenärenLa Paloma - för den aktiva strandresenären

3. La Paloma – för den aktiva strandresenären

La Paloma är en by med en huvudgata där du hittar restauranger och nödvändigheter, men inte mer onödigt än så. Det här var ett ställe vi kände oss hemma på direkt då vi kom fram – litet och mysigt med mycket att hitta på själv.

Byn sticker ut som en udde, vilket de flesta kustbyar i Uruguay gör, vilket betyder det finns två huvudstränder runt byn. Båda är långa men inte speciellt mycket folk, så här är det skönt att strosa omkring och bada i de stora vågorna.

Här fanns inga maneter, men vattnet är ändå inte kristallblått utan har en mer brunaktig nyans runt hela Uruguay. Sandstränderna är ändå perfekta, men man förstår varför asiatiska stränder är kändare internationellt.

La Pedrera - det sömniga alternativet till La PalomaLa Pedrera - det sömniga alternativet till La Paloma

Aktviteter i La Paloma

Förutom att vandra längs stranden och bada tog vi trappan upp i La Palomas fyr. Från denna fyr, som än idag är i bruk, ser man över hela byn.

Här går det också bra att surfa och fiska, samt leta platta och fina stenar. En dag lånade vi också cyklar och åkte på äventyr.

Aktviteter i La Paloma, hyr cykelAktviteter i La Paloma, hyr cykel

4. La Pedrera – det sömniga alternativet till La Paloma

Till La Pedrera åkte vi på cykeläventyr från La Paloma. Det är ingen lång väg, runt 13 km och då cyklar man via flera andra mindre samhällen. Känns faktiskt som att man cyklar bredvid en enda lång strand då man åker till La Pedrera.

Det är väldigt bekvämt att cykla där eftersom vägen går längs kusten hela tiden och därför mestedelens är platt. Till och med vi, med våra cyklar utan broms och med kedja som hoppade om man trampade för hårt (vi hade lånat gratis på vårt hotell) klarade oss dit fint. Tillbaka var dock en annan femma då vi fått punktering och måste gå.

Att göra i La PedreraAtt göra i La Pedrera

Att göra i La Pedrera

Det känns som att hit kommer man uteslutande för att chilla. Miljön var väldigt bohem med barer överallt och människor som tog det lugnt. Stället är rätt motsvarande till La Paloma, med fantastiska surfvågor. Det är trots det mycket mindre, så beroende på vad man söker efter rekommenderar jag att besöka antingen eller. Eller som vi cykla mellan dem!

Punta del Diablo - längst bort med mest och minst turisterPunta del Diablo - längst bort med mest och minst turister

5. Punta del Diablo – längst bort med mest och minst turister

Punta del Diablo är ett kapitel för sig. En fantastisk liten by som uppkommit bara 10 år sedan och sedan dess vuxit från två hus till ett av Uruguays största turistorter.

När jag skriver det så här låter det fel. För Punta del Diablo är inget stor ort, men trots det är turistdensiteten högre än någon annanstans. Denna by existerar endast tre månader om året, under sommarmånaderna december till februari. Här bor inte ens någon stor lokalbefolkning året om.

Byn växte fram då en amerikan för 10 år sedan blev kär i Punta del Diablos vackra stränder, steniga natur och hur långt bort det är från allting. Sedan dess har ett samhälle, för turister från brasilien och argentina börjat ta en försiktigt avslappnad form.

Punta del Diablo, samhälletPunta del Diablo, samhället

Detta är ett samhälle som inte har annat än sandvägar. Som har ett större utbud av varierande restauranger, med färsk fisk och vegetarisk kost än jag sett på andra ställen i Uruguay.

Ett samhälle billigare än andra ställen, förutom boende, trots att de måste dra in alla årets pengar på tre månader.

Ett ställe värt att besöka nu. Med denna natur, dess fantastiska position i Uruguay, kommer Punta del Diablo inte länge vara så avslappnat som idag.

Öde stränder i Punta del DiabloÖde stränder i Punta del Diablo

Öde stränder i Punta del Diablo

Idag är Punta del Diablo är så litet, att går man 100 meter från stigen ner till någon av stränderna är man ensam. Sydamerikaner på semester tenderar göra så lite som möjligt. De slår upp massiva tältkonstruktioner på stranden där de sedan stannar exakt hela dagen. Äter, spelar gitarr, läser hela långa dagen och njuter av att få vara i stunden.

Punta del Diablo stränder

Vi nordiska vandringssjälar upptäckte istället stränderna nära Punta del Diablo. Playa Grande är en absolut underbar strand – troligen den finaste vi sett i Uruguay. Fast också Playa la Viula är värt ett besök. Här får man alltid en tillgiven hundkompis då man går på stranden.

Förutom playa finns det massiva stenformationer, sanddyner och små utkiksplatser man kan klättra upp på. Vi gick 20.000 steg längs olika stränder varje dag, perfekt för oss!

Punta del Diablo var antagligen favoriten längs kusten.

Annorlunda strandsemester i Uruguay

Annorlunda strandsemester i Uruguay

Uruguays kust är inte valet för solälskaren, som vill ha kristallblått vatten, plus trettio, strandrestauranger och en heldag i solparadis.

Söker du ett alternativ med behagliga 20 +, stora vågor dit massturismen ännu inte nått kan Uruguay definitivt vara något för dig!

Delar gärna med mig av mer tips och du undrar över något!

6 tankar om “Guide till Uruguays kust – argentinarnas och brasilienarnas sommarparadis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.