← Tillbaka

Fyra sätt att hitta vandringar utomlands

Fyra sätt att hitta vandringar utomlands

Vandring utomlands intresserar många, inklusive mig!

Ofta då jag och Pats reser utgår vi från en plats vi vet kommer ha vandringsmöjligheter. Men om så inte är fallet, ja, då letar vi helt enkelt fram en bra dagsvandring eller vandringsled någonstans i närheten av resmålet.

Som ett exempel kan jag ta Bratislava, som vi upptäckte hösten 2017. Den slovakiska huvudstaden i all sin bortglömdhet hade länge intresserat mig, men eftersom vi skulle spendera nästan en vecka där ville vi se mer än storstad. Vi åkte och vandrade till den närliggande byn Devin, som överrskande nog visade sig ha underbar vandring.

Men hur hittar man sådana resmål? Hur går man tillväga för att kombinera vandring med storstadssemester?

Hur hittar man vandringar utomlands?

Här delar jag med mig av mina bästa tips på att leta vandring utomlands. De baserar sig på erfarenheter från Europa, men också Sydamerika där vi nu vandrat flera dagar i veckan under några månaders tid.

Många vandringar i Sydamerika, speciellt i Patagonien, är absolut underbara. Men tyvärr har vår tid här också innehållit några mindre fina vandringar. Vi tar en titt.

Googla fram de stora, kända vandringslederna

1. Googla fram de stora, kända vandringslederna

Det självklara första alternativet då man letar vandring – Google. Vi har ändå märkt att googlandet ofta ger en endast de allra vanligaste och populäraste alternativen. De är ofta också är de finaste, men söker man något alternativt kan Google ibland ha för mycket information om de stora rutterna.

Dessutom gäller det ofta att googla på originalspråk då man letar mindre kända vandringsrutter. I Sydamerika finns det inte information om vandringsleder på annat språk än spanska, så kom ihåg att använda dig av det språket. Ifall du inte talar språket i landet du ska till är det bara att köra Translate rakt av!

Använd dig av den internationella vandringssidan Wikiloc

2. Använd dig av den internationella vandringssidan Wikiloc

Wikiloc är en för mig rätt ny sida, men den fungerar som Wikipedia fast för vandring och outdoors. Här kan vem som helst lägga till rutter, som andra sen kan editera.

Det gör detta verktyg till väldigt informativt, men samtidigt väldigt opålitligt. Vi har vandrat med Wikiloc ett tiotal gånger och rutterna har varierat från underbara off the beaten track vandringar i vackra landskap, till tio kilometer längs en motorväg. Det finns ingen kvalitetskontroll och ännu idag känns sidan så pass outvecklad att det är svårt att avgöra hurdan rutten kommer att vara på förhand.

Det här är ändå ett väldigt bra verktyg att hitta vandring som inte annars går att hitta.

Skriv in 'mirador' eller 'sendero' på Google Maps

3. Skriv in ‘mirador’ eller ‘sendero’ på Google Maps

Använd Google Maps som sökmotor. I Sydamerika skriver vi in Mirador (utsiktspunkt) eller Sendero (vandringsled) i kartans sökfält och söker sedan på området vi är efter dessa namn. Ibland hittar man bra punkter som man annars inte kunnat hitta information om.

Är det t.ex. en mirador kan man sedan försöka googla fram mer information eller bara ge sig ut och försöka ta sig till den. Ibland finns det en finstilt linje på Maps upp till miradoren, fast det är bara om man har riktigt tur. Oftast händer det inte då man vandrar i Sydamerika.

Fråga på hotell/hostell, bekanta, lokala eller turistinformation

4. Fråga på hotell/hostell, bekanta, lokala eller turistinformation

Det absolut enklaste sättet att hitta vandring i Sydamerika är ändå att uppsöka en turistinformation. Dessa finns i varje by oberoende av hur små de är, samta används av alla – lokala som turister.

De har oftast något svar som kan leda dig i rätt riktning vad gäller vandring.

I Europa är inte turistinformationer lika heta mer, men här fungerar det bra att fråga på hotellet eller hostellet. Kan ha viss information även om turistinformationen ändå vinner i fråga om vandring.

Bekanta och lokala man träffar under resans gång är självklart också en utmärkt källa, men inte något man alltid har tillgång till.

Nyttiga vandringstips om hur du hittar vandringsleder

Nyttiga vandringstips om hur du hittar vandringsleder

Hoppas de här tipsen hjälper dig att hitta vandring utomlands! Har du några bra tips tar jag gärna emot dem! För som sagt, det finns inte ett sätt som fungerar felfritt vad gäller vandring. Det är kanske även det som är så spännande med vandringen.

Ha det fint utomhus!

How to find awesome hiking routes abroad

6 tankar om “Fyra sätt att hitta vandringar utomlands

    • Så kul att den ger dig något❤️❤️ tack snälla, och faktiskt, försöker föra fram det att vandring inte är svårt eller kräver specialkunskap. Alla kan som vill!

  1. Tack för tips! Vi var nyligen i Alicante, Spanien och efter lite googlande hittade jag en nationalpark / ett naturreservat vi åkte till och som tur var fanns där en mirador med bra vandring på en av bergskammarna i bergen – det var underbart!

    Spännande med wiki-sidan för vandring, den ska jag genast spara!

    • Låter som en härlig upplevelse! Precis sådant här lite extra speciellt tycker jag man kan hitta från wiki-sidan. Bonus är dessutom att man oftast är helt ensam på dessa vandringar✨ ha en härlig fredag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.