← Tillbaka

El Calafate – glaciärer och pensionärer

El Calafate Perito Moreno

El Calafate är El Chalténs storebror

Stället kan kallas stad, här finns ett litet men internationellt flygfält och fungerande infrastruktur med all service man kan önska av ett resmål. Ett resmål som verkar vara populärt bland äldre amerikaner som önskar uppleva Patagonien, men inte skumpa omkring i buss för länge. Utvecklat och lättillgängligt!

El CalafateVägen mellan El Calafate och El ChalténVägen mellan El Calafate och El Chaltén

Vi var egentligen inte initiativt intresserade av El Calafate. Orsaken varför vi tog oss hit var på grund av att detta, som Puerto Natales, är den enda porten till El Chaltén. Dit ville vi väldigt gärna åka och tur det (läs mer om denna fantastiska vandringsby här)! Det är många som tänker som oss om El Calafate. Lika många om inte fler som åker hit för att uppleva Patagonien, bekvämt.

El Calafate är en stad med tours, dagsutfärder, och mysiga upplevelser som man förknippar med Patagonien. Talar om att rida över stora fält och äta argentinsk biff.

Iakttgelse om att resa i Patagonien

Iakttgelse om att resa i Patagonien

Eftersom El Calafate inte var på vår topplista över destinationer talade vi under vår vistelse mycket om vad som gör resandet i Patagonien så annorlunda från annat backpackande vi gjort.

I Patagonien stöter man på samma resenärer, vecka efter vecka och hundratals kilometer från stället man senast sågs på. Något jag aldrig tidigare varit med om?

I Patagonien finns det sist och slutligen inte så mycket möjligheter att avvika från den klassiska rutten genom området. Det finns inte möjlighet att ta sig till så många ställen. Även om Patagonien är gigantiskt till ytan, är det här glesbyggd, det är inte förstört av massturism och ställen som du hittar hotell och restauranger på är lätträknade.

Det leder till att de som reser här kommer resa samma rutt. Vissa kanske flyger och hoppar över någon destination, men på det stora hela finns det två rutter i Patagonien; norr till söder och söder till norr.

Experiment i PatagonienExperiment i Patagonien

Experiment i Patagonien

I El Calafate hyrde vi bil för att se om det verkligen inte finns andra ställen att ta sig till eller se. Till vår förvåning stämde teorin vi hade. Mellan de olika byarna finns ingenting. Inte ens vägar du kan svänga av på för att ta en alternativ rutt.

I framtiden kommer säkert turismen utvecklas i Patagonien, som antagligen leder till att nya ställen skapas och nya attraktioner kommer till. För berg och vackra landskap finns det gott om, det är inte fråga om det.

Idag är Patagonien ändå väldigt outvecklat, vilket är det allra charmigaste med att resa omkring där.

Den stora sevärdheten i El Calafate - Perito MorenoDen stora sevärdheten i El Calafate - Perito MorenDen stora sevärdheten i El Calafate - Perito Moreno

Den stora sevärdheten i El Calafate – Perito Moreno

El Calafate har ändå en sevärdhet som gör staden värd att besöka. Jag talar om Sydamerikas tredje största glaciär Perito Moreno som ligger en timme utanför staden.

Jag vet inte vad vi förväntat oss, men jag lovar att vi blev positivt överraskade. Vi tog bilen ut till glaciären runt sju på morgonen för att undvika de värsta turistströmmarna. Inträdet är 500 pesos (25 €) och tidigt vandrar du ensam på platformerna, alldeles bredvid den gigantiska glaciären.

El Calafate Perito MorenoEl Calafate Perito Moreno

Perito Moreno är 5 kilometer bred vid det stället man ser den, sträcker sig 70 meter upp ur havet och flera hundra meter under. Nu under sommaren knakade och smalt den mitt framför ögonen och stora isflak brakade ner i havet.

Att se en glaciär på så nära håll var trollbindande på samma sätt som det är att sitta framför brasan och vedklabbar brinna. Det var svårt att slita sig. Varje gång glaciären knäppte till sprang man ut till närmaste platform för att se vad som kunde hända till näst.

Vi gick runt på alla platformer, tog god tid på oss, fotade och stirrade – vi stannde ungefär tre timmar allt som allt. Väl spenderade tre timmar!

El Calafate är värt ett besökEl Calafate är värt ett besök

El Calafate är värt ett besök

Som jag skrev i inledningen är El Calafate den bekväma resenärens främsta Patagonienupplevelse. Därför ser man mycket äldre folk här, sådana som kanske flyger ner hit endast för att se El Calafate och kanske El Chaltén.
Mycket är därför också anpassat enligt detta klientel och här finns många finare restauranger som vi inte hade råd med.

Det här var ett väldigt intressent ställe att se. Så annorlunda från resten av Patagonien. Fast våra två dagar här räckte mer än väl för oss i alla fall!

El Calafate glaciär

4 tankar om “El Calafate – glaciärer och pensionärer

    • Ja eller hur! Denna var helt gigantisk – såg du hur lustigt det såg ut med de små myrpersonerna bredvid glaciären? Och kan tänka mig Island har verkligt magiska platser att besöka!

  1. Men wow, glaciären ser ju helt overklig ut! spännande att läsa att turismen inte är så utvecklad där än, jag trodde väldigt många tog sig till Patagonien för att uppleva naturen.

    Har alltid velat åka dit och efter att ha läst dina inlägg därifrån är jag ju helt klart än mer sugen, ååh!

    • Det är verkligen så svårt att greppa hur massiv den är – även då man står bredvid! Och du har rätt, turism finns det definitivt. Fast enligt mig på många ställen ännu väldigt småskaligt. Väldigt, väldigt fint var det vart man än vände sig, så hoppas verkligen du också får uppleva Patagonien snart. Dina bilder skulle säkert vara helt magiska därifrån!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.