← Tillbaka

Stora resetestet – är jag resenörd eller inte?

Några veckor (eller dagar? månader?) efter att jag läste resetestet inne hos Dryden, kommer jag mig äntligen också för att svara på det. Lever helt klart i sydamerikansk rytm, där sånt som vanligtvis tar timmar, här istället tar dagar eller veckor.

är jag resenörd eller inte

När jag började med testet kände jag bara NEJ. I början är mina svar skrämmande lika hans, jag kunde lika gärna ha kopierat Drydens svar rakt av (vilket jag inte gjorde, lovar!). Tydligen tänker vi på flera punkter lika om resandet. Men någonstans där i mitten av alla frågor började det bli intressanta skillnader och jag märkte mina svar började glida iväg åt olika håll mer.

Så kära vänner. Här varsågoda, svar på alla 25 påståenden i det stora resenördstestet 2018. Har du redan svarat på denna?

Påståenden och svar - är jag resenörd?

Påståenden och svar – är jag resenörd?

1. Alltid får frågan ”var ligger det?” när du berättar om ditt nästa resmål

Nej, inte direkt. De flesta jag umgås med känner väl i stora drag till var de flesta länder ligger, så nämner man land är det rätta klart. Frågan kan mer vara “är det XX som är huvudstad där?” eller “vad gör man där/varför åker du dit?”

2. Kan ditt passnummer utantill

Ja, det gör jag. Fast mitt pass går ut om några månader, så snart blir det att lära sig nytt nummer igen.

3. En vanlig dag på jobbet alltid har minst ett plagg som är köpt på resa

Nee, brukar sällan shoppa på resor. Gör det ju knappt hemma, så ville inte lägga ner tid på det på resande fot heller. Ibland gåt något sönder eller försvinner då man reser, så ersätter ibland plagg. De använder jag hemma också tills de måste ersättas.

Talar flytande spanska

4. Kan säga hej på burmesiska, kinesiska och japanska

Ni hao! Njah, inte just de tre språken, men på spanska har jag lärt mig en massa nytt igen nu under månaderna här. Känner mig bekväm igen att tala och det är en fantastisk känsla!

5. Kan somna varsomhelst och närsomhelst

Japp, fast det kan jag oberoende om jag reser eller inte. Speciellt snabbt somnar jag i fordon som vaggar en lite skönt, typ svag turbulens eller stenig bussväg. Hatar bara känslan att vakna från en tupplur så försöker att aldrig somna om det inte är natt och jag “borde” sova.

6. Tycker att 6 timmar är en kort flygresa

Så kort att jag inte skulle inte planera att sova under den, fast utan att sova är det en väldigt lång resa! För tillfället är jag dock väldigt van vid långa bussresor, eftersom vi rest många närmare 20 timmars resor här.

7. Alltid när du överväger ett inköp ställer kostnaden mot en resa

Försöker spara samma summa varje månad till resekassan. Resten, om något extra blir över, är för alla härliga stunder i vardagen. Man är ändå mest hemma och jag vill lägga pengar också på den vardagen.

8. Alltid äter när det serveras mat ”eftersom man aldrig vet när man får mat nästa gång”

Ja, faktiskt! Leder till att jag ibland äter väldigt många gånger per dag – ibland få eftersom vi oftast endast kör på morgonmål och middag på resa.

Resebloggarens privatfotograf

9. Inser att alla dina profilbilder på sociala medier är tagna utomlands

Ungefär, där fotar jag mest – och utomlands är jag oftast med min privatfotograf Pats. Nuförtiden då jag bloggar mer frekvent och skriver mer om livet i Helsingfors också, blir bilderna här också fler.

10. Inte längre ställer resefrågor på forum. Du svarar på dem

Jag har helt och hållet fallit för att skriva omdömen på Google. Gör det typ för allt. Så kanske ja? Försöker svara på frågor på FB också, fast frågar också där.

11. Kan le igenkännande åt bortemot 10 scams som du själv blivit utsatt för

Kanske inte 10, men flera nog tyvärr ja.

12. Tycker att wai känns mer naturlig än ett handslag

Eh??

Resebloggarens packningslista

13. Har slutat titta på dina egna packlistor – och därmed glömmer hälften

Noup, följer dem faktiskt mer idag än tidigare. Kan bero på att de är mer utvecklade och effektiva idag. Skulle nog inte klara en långresa utan packningslista, fast kortare resor behöver man typ inget med sig på.

14. Tycker att ovanstående faktiskt inte är hela världen

Verkligen inte. Fast å andra sidan orkar jag som sagt inte börja shoppa direkt då jag kommer till ett ställe, så har hellre med mig det jag behöver.

15. I sällskap med andra alltid är den som reser med minst och lättast väska.

Ja, så är det nog. Man lär sig att prioritera och bortprioritera då man reser, och idag är jag rätt bra på minimal packning.

16. I ovanstående situation inte kan motstå att fråga om de övriga ”har kaffebryggaren med sig”

Njah, är kanske van vid att de flesta packar mer än jag så blir inte precis förvånad över stora bagage.

17. Ständigt har gula febern kortet gemat i passet. Du anser inte att det är lönt att ta bort det mellan Afrika-resorna

Det borde jag ha! Inte för att jag reser till Afrika så ofta, men eftersom jag redan glömt det de flesta gånger jag skulle behövat ha med det. Ett exempel är denna resa då det skulle ha underlättat avsevärt med bevis på Gula feber-vaccinet.

18. Närhelst du tömmer en ryggsäck hemma alltid hittar turist-diaré-tabletter i något fack

Inte direkt, men en hel massa bussbiljetter och kexsmulor.

Resenörd och bokstavskombinationer

19. Betydelsen av bokstavskombinationerna LAX, BKK och CDG, är lika självklara som att borsta tänderna för dig. Du har dessutom hunnit skaffa dig en favoritbar på flygplatserna i Istanbul och Addis Abeba

Typ, är inte så bra på bokstavskombinationer, men flygplatser som känns välbekanta är alltid lika trevligt!

20. Ändå äter glass, buffé och skaldjur i Afrika och är ute och lullar själv efter mörkrets inbrott i Brasilien. För de där nybörjarreglerna gäller ju inte dig längre

Känner mer att dessa så kallade nybörjarregler blivit en självklar del av resandet. Jag vet utan att någon behöver berätta det åt mig att jag inte ska ränna ute ensam, med plånboken i hand på alla gator i Rio och att det alltid finns en risk för matförgiftning. Det att jag sedan väljer att ofta äta lokalmat, glass och buffet är ett eget, ibland välkalkylerat, val.

21. Medvetet reser hem i lite skitiga outdoor-kläder, för att alla på flyget ska se att du varit ute ett tag

Försöker inte se ofräschare ut än vad jag är för är redan vanligtvis rätt obrydd. Svarar som fortsättning på fråga nummer 3 – eftersom jag inte shoppar på resa kan jag ibland se väldigt skitig ut, eftersom kläder tenderar att slitas mer då man reser.

22. När någon frågar efter restips är du noga med att aldrig nämna ett resmål med chartertrafik

Absolut ingen skillnad. Känner jag till ett resmål dit det också går charter, kommer jag ändå rekommendera dit om resmålet passar den personen bäst och enligt mig är trevligt. Reser inte själv oftast charter, men reser ändå till ställen som har charter.

23. Alltid frågar andra hur många länder de varit i, för att sedan kunna briljera med dina +50

Nej, det vore väldigt pinsamt. Är ändå en fråga andra ställer mig..

24. Börjar varannan mening med ”när jag var i…”

Troligen, eftersom jag reser mycket kommer en stor del av min vardag också att utspela sig utomlands. Vilket leder till ..

25. Tycker att den här listan är rolig

Ja, roligt att fundera kring detta. Dessa fraser kunde passa bra som konversationsöppnare på hostell. Tips!

Är jag resenörd?


Så vad tycker ni – är jag resenörd?
Själv skulle jag nog nästan våga klassa mig som de.

Hoppas du också gillade listan. Nu är det din tur att svara på frågorna! Ser framemot dina svar – oberoende om du är resebloggare eller inte.

2 tankar om “Stora resetestet – är jag resenörd eller inte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.