← Tillbaka

Så här tänker jag kring miljö och resande

Inför 2018 skrev jag ett omfattande inlägg om mina resor under 2017. Inlägget blev rätt uppmärksammat och det fanns flera saker i inlägget som jag efteråt fick kommentarer om.

Miljö och resande

Många reagerade som jag gjorde då jag researchade inför inlägget, med ett, shit vad mycket jag rest under 2017. Och det stämmer, jag reste, flög och for under 2017 som aldrig förr. Ett kul år, men stundvis också väldigt tungt.

Men det är inte det vi ska tala om idag. Vi ska tala om en kommentar jag fick på Instagram efter att jag publicerat inlägget. En tjej skrev till mig och undrade hur jag tänker kring miljöfrågor och att flyga så mycket som jag gör.

Miljö och resande

Detta blev ett hett diskussionsämne bland resebloggare för några veckor sedan – frågan var verkligen aktuell – och i det här inlägget delar jag med mig av mina tankar kring flygandet, klimatkompensering och miljön.

Flygandet och miljön

Flygandet och miljön

Om jag själv placerar mig i ett fack angående miljötänk, hamnar jag i snäppet mer miljömedveten än medelnordbon. Jag tänker på miljön och gör många vardagsbeslut utifrån miljöaspekter. Jag hade tur att växa upp i en familj där man gör det man kan för miljön i sin vardag. Där sortering sitter i ryggmärgen och onödig el- eller vattenkonsumtion inte förekommer.

Flygandet och miljötänk

Samtidigt är jag olidligt nonchalant i mitt miljötänk då det kommer till grejer jag personligen värderar högt. Till denna grupp hör resandet, och speciellt flygandet.

Trots att jag vet att flygandet är en stor miljöbov blinkar jag inte ens då jag beställer nästa, och nästa, och nästa flyg. För jag vill se världen, lära känna kulturer och vardagar i andra länder och få en större förståelse för alla mina medmänniskor. Detta kan jag göra utan att flyga, men då kommer tyvärr andra faktorer som tid med in i bilden.

Ofta tänker jag att min vardag kompenserar för allt mitt flygande. Fast innerst inne tror jag inte det stämmer.

Flyger för att träffa familj

Många av de 70+ flygningarna jag gjorde förra året var ändå för att träffa familj, vänner i andra länder eller för jobb. Dessa resor vill jag ännu mindre tumma på, för jag vill kunna träffa min syster i Göteborg över ett veckoslut eller kunna gå på ett viktigt möte utan att känna mig (väldigt..) skyldig.

Vandring med Malin

Vad jag gör för att kompensera för mitt flygande

Jag är vardagsmotionens förespråkare. Jag promenerar så mycket jag kan, definitivt alla sträckor under 3 km och beroende på hur mycket tid jag har försöker jag också promenera allt mellan 3 – 7 km. På sommaren är det lättare för då cyklar jag istället överallt. Älskar den friheten!

Längre sträckor åker jag kollektivt. Jag har aldrig ägt en bil och hoppas att car sharing snart har kommit så långt att jag aldrig behöver äga en bil heller.

På cykel genom Finland

Sortering och återvinning är som jag tidigare nämnde något som jag fått med mig hemifrån. I vår familj har vi alltid sorterat allt från paff och papper, till metall, glas, bio, kläder och batterier. Idag då vi bor i höghus är sortering så lätt det bara går, med alla sorters soptunnor på den egna gården.

Något annat som också fastnat hemifrån är noga koll på min vatten- och energiförbrukning. Jag duschar inte länge eller har vattnet på och rinner. Lamporna släcks ofta och lyxartiklar som luftkonditionering och golvvärme används sällan och sparsamt. Dessa vanor tackar jag mina föräldrar för, trots att det nog varit suuuuper irriterande då “någon” under hela uppväxten hojtat att jag visst duschat tillräckligt länge redan.

Liten konsumtion, resebloggare

En egenskap jag själv utvecklat är att jag konsumerar väldigt lite produkter. Det jag köper per månad är mat – och resor. Det är en främst en prioriteringsfråga, jag tycker inte jag behöver mycket kläder och sätter hellre pengar på annat. Att det dessutom är miljövänligt är en bonus.

Maten jag äter och köper är vegetarisk. De senaste åren har jag dessutom börjat bli riktigt allergisk mot all denna plasthysteri. Skulle aldrig falla mig in att ta av dessa små fruktpåsar i butiken eller att inte ha med en egen tygkasse. Dricker också alltid kranvatten då det är möjligt, även ibland då man inte borde..

Den sista grejen jag kommer på att jag får nippor av, är onödigt printande. Varför liksom?

Mer kan jag göra, men det här är en början

Mer kan jag göra, men det här är en början

Jag säger inte att det här är mycket, det är säkert inte nära på tillräckligt. Men jag gör något och jag vet att det är bättre än att inte göra något. Jag är medveten om att jag kan göra mer, men samtidigt väljer jag att leva som jag gör. Resandet är en del av min identitet, en del jag inte vill gör mig av med. En dag kanske jag har all tid i världen att resa runt med tåg eller båt, pengar att klimatkompensera och samma brinnande iver över att göra väl.

Före det gör jag det jag kan, fortsätter leva en miljövänlig vardag där ekologiskt tänk står i fokus. Vissa val som inte är de bästa för miljön kommer jag forsättnigsvis att göra. Men skulle kanske kunna försöka minska på dem!


Hur tänker du kring flygandet? Gör du några aktiva val för att kompensera eller kanske du väljer att inte flyga?

1 tanke om “Så här tänker jag kring miljö och resande

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.