← Tillbaka

Resa till andra sida världen och komma hem – Ushuaia, Argentina

Ushuaia, Argentina

Nästa fyra timmar tar det att flyga från Buenos Aires till södra Argentina, Ushuaia. På den tiden flyger man genom hela Europa, Från Finland till Portugal, och här i Sydamerika är detta allt ett land. Perspektiv!

Då vi skulle börja landa tog kaptenen till ord, det är halvklart, 14 grader och blåser väldigt hårt.

Där började en av de mest imponerande landningar jag någonsin varit med om. Tio kilometer landning, under tiden det inte gick att undgå hur små vi är i denna värld.

Ushuaia Latam

Flyget åkte mellan höga berg och vinden rev och slet i det lilla planet åt alla håll. Det var inte en eller två gånger som hela planet nervöst skrattade till. Vyn från luften var fantastisk, med de höga snötäckta bergen och det upproriska havet.

Då vi landade klappade alla i händerna, för första gången hade jag nästan lust att klappa med.

Välkommen till världens ände - Ushuaia

Välkommen till världens ände – Ushuaia

Allt med denna plats andas småstad. De små husen är placerade vid hamnen och upp mot bergen ligger större nybyggen. Här finns en matbutik där kassörskan tar tid på sig att tala med varje kund och några restauranger med hutlösa priser och väldigt argentinsk mat. Flottigt och italienskt.

Ushuaia en håla

Ushuaia är en håla, så långt söderut på kontinenten Sydamerika som man kommer. Det kallas inte världens ände, the end of the world, utan en orsak.

Ushuaia världens ände

Ushuaia är ändå den vackraste håla jag någonsin sett. Omgiven av berg på varje sida, ett kyligt och grönt klimat som påminner om försommar i Norden, och med luft ren att andas efter fem dagar i Buenos Aires.

Här kommer vi trivas bra!

Att resa till världens ände och komma hemAtt resa till världens ände och komma hem

Att resa till världens ände och komma hem

Vi tog en taxi 8 kilometer uppåt i bergen för att vandra upp till glaciären Martial. Vi tänkte det skulle vara en lätt liten vandring, någon timme uppåt, men det visade sig vara en heldags utflykt i hisnande landskap.

Glaciären i sig var inget att se. Det var smutsig snö, sådant man hittar vi varje vägren om våren då allt börjar smälta. Men bergslandskapen var desto mäktigare. Det är något speciellt med så höga berg och att de är en så naturlig del av Sydamerika, när man själv knappt kan ta ett steg utan att igen förundras över hur vackra bergen är.

Bergen skiljer Ushuaia från NordenBergen skiljer Ushuaia från NordenBergen skiljer Ushuaia från Norden

Bergen skiljer Ushuaia från Norden

Naturen i Ushuaia är skrämmande lik den nordiska naturen. Här hittade vi maskrosor och smörblommor, forsar och träd som från lappländsk natur. Till och med dofterna och den klara luften var som hemifrån. Känslan av samhörighet på ett ställe så långt hemifrån kom som en överraskning.

Ushuaia

Även avstånden är lika långa som på den nordiska landsbyggden. Då vi kommit till toppen av glaciären vände vi för att promenera tillbaka. Denna gång gick vi hela vägen och tre timmar senare kom vi på darrande ben tillbaka till hostellet.

Ushuaia är en magisk upplevelse

Ushuaia är en magisk upplevelse

Ushuaia är så mycket mer än de lagom torra recensioner man hittar online. Allt kostar inte här och bara vår vandring allena gör Ushuaia värt ett besök!

Ushuaia värt ett besök

6 tankar om “Resa till andra sida världen och komma hem – Ushuaia, Argentina

    • Åååh låter som ett härligt äventyr!! Och Ushuaia är verkligen värd vägen bra också att veta med vilken buss och när du åker vidare, för Ushuaia visade sig vara så långt borta att vanliga bussar inte går varje dag! Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.