← Tillbaka

Tre grejer jag önskar jag vetat före jag reste till Marocko

I november var jag i Marocko och besökte Marrakech och Essaouira. Trots att jag tidigare rest till muslimska länder och länder där man prutar mycket var det ändå flera grejer som jag önskat någon berättat för mig före jag reste till Marocko.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Marocko tre tipsMarocko tre tips

Vi börjar med basfakta om Marocko

Det är alltid bra att veta lite bakgrundsfakta om landet man är påväg till. Före vi flyttar över till de tre grejerna jag önskar någon hade berättat åt mig om Marocko kör vi 11 viktiga fakta om Marocko.

Basfakta om Marocko:
Namn: Kungariket Marocko
Huvudstad: Rabat (inte Marrakech!)
Folkmängd: 33 miljoner
Språk: Arabiska, franska, berber
Religion: Islam
Tidszon: 0 GMT, en timme efter Sverige, två timmar efter Finland
Flygtid: från Norden ~5,5 timmar
Visum: Visa on Arrival för nordbor
Valuta: Marockansk Dirham (MAD). 10 Dirham = 1 €
Riktnummer: +212
El: Samma uttag som i Norden så ingen adapter behövs, 220 V, 50Hz

Så, nu då vi kan det här är det dags att hoppa in i de kulturellt betingade hemligheterna om Marocko. Här är mina bästa tips om klädsel, helg och marknad som jag tycker alla som besöker Marocko borde veta.

Tre grejer om Marocko som alla besökare borde veta

Klädsel i MarockoKlädesel i Marocko

1. Klädsel i Marocko

Marocko är ett muslimskt där 99% av befolkningen är just muslimer. Landet är me konservativt än Norden och därför är det också viktigt att ta den egna klädseln i beaktande. Även om dagarna är väldigt varma.

Som turist kan män kan klä sig hur som helst, medan kvinnor gärna ska täcka knän och axlar. I Marrakech ser man turister gå klädda lite hur som, men för att undvika oönskad uppmärksamhet lönar det sig att klä sig mer täckande.

För mig var det viktigt att kombinera kläder jag är van att använda med kläder som är kulturellt accepterade i Marocko.

Jag klädde mig i långkjol eller långklänning med t-skjorta varje dag, och upplevde det vara väldigt bra! Funkade under de heta dagarna men var tillräckligt täckande. Byxor skulle också varit okej och långärmat såklart. Sjal är också bra att ha med om man ska gå in i moskéer.

På kvällarna sjönk temperaturen till under 10 så ha med jacka!

Fredag är helgdag i MarockoFredag är helgdag i Marocko

2. På fredag eftermiddag är allt stängt

Som jag nämnde är 99% av marockanerna muslimer och i muslimska länder ser helgdagar lite annorlunda ut än i Norden.

Fredag eftermiddag är den marockanska vilodagen och på eftermiddagen är allting stängt. Alla butiker, all service, ja allt förutom moskéerna. För det är just till moskéerna alla går på fredagar. Runt 12 är de fyllda med människor, ända ut på gatorna om alla inte ryms in och både män och kvinnor. Fast män och kvinnor ber inte i samma utrymmen.

Vår guide i Marocko berättade att de flesta personer åker hem efter bönen och äter nationalrätten couscous. På kvällen går männen ut och dricker te, medan kvinnorna oftast stannar i hemmet med barnen.

I Marrakech hade vi ändå inga problem att hitta på program även på fredag, det går till exempel bra att åka på till exempel utflykt då. Från Marrakech har man möjligheten att smidigt boka ökenutflykter med till exempel dromedartourer. Men på mindre destinationer är det som sagt bra att komma ihåg det mesta är stängt.

Obs på att icke-muslimer oftast inte får gå in i moskéerna.

Navigera på marknad i MarockoNavigera på marknad i Marocko

3. Streetsmart på marknad

Marocko lever och andas marknad. De är stora, komplexa nätverk med trånga gränder som sammanbinder torg och marknader. Det är lätt att tappa bort sig så lönar sig att hålla koll på riktningen. På marknader ska man även hålla ett extra öga på plånboken och telefonen.

För en stressfri upplevelse ska man helst besöka marknaden på morgonen före 10. Vill man ha den där kaotisk och underbart marockanska marknadsupplevelsen ska man vara där runt solnedgången.

På marknad prutar man alltid. Jag fick lära mig att det hör till den marockanska kulturen. Marockanerna är experter på att sälja och varje marknadspris kan prutas ner mellan 25 och 50%.

Kom också ihåg att alltid fråga före du tar bilder på marknaden, oberoende av om det är bild på en person, sak, varor eller konstnär. Tar du bild måste du oftast betala mellan 10-20 Dirham (1-2e).

Tre grejer jag önskar jag vetat före jag reste till Marocko

Vad hade du gärna vetat före du besökte Marocko

Finns det något du gärna skulle ha vetat före du besökte Marocko? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan! Och finns det fler frågor om Marocko är det bara att fråga. Ha det bra!

33 tankar om “Tre grejer jag önskar jag vetat före jag reste till Marocko

 1. Hade ingen aning om det där att allt är stängt på fredagar, där lärde jag mig nått nytt!
  Alltså den där bilden på lamporna kan jag knappt hantera. Jag är på jakt efter sådana lampor och skulle ha kommit hem med 11 stycken om jag var där för jag skulle ha så svårt att välja :)

  • Så fint att höra, alltid roligt då man lär sig nytt! haha, då borde du verkligen åka dit! Lamporna finns överallt på marknaderna – bara att välja och vraka. Jag flög med handbagage, så blev ingen lampa för mig denna gång. Men vackra är de

  • Hej Per! Det är väl som i de flesta länder med bakterier man inte riktigt är van vid, olika personer reagerar olika. Jag hade inga problem med magsjuka i Marocko, men vet många som haft det. Att äta på restauranger med många personer och inte street food, tvätta händerna ofta och välja sådan mat som är tillagad är alltid bra tips för att hålla sig frisk utomlands!

 2. Hej

  Jag och min syster funderar på att åka till Marrakech nu i nov.
  Jag är också en sådan som gillar att ta bild men om jag fattat det rätt så får man fota naturen men inte byggnader…?
  Hur ska man ha koll? eheh

  Hur ser det vegetariska/veganska utbudet ut?
  Är de insatta i vad det innebär?

  Hur är deras engelska?

  Är medina the place att bo på eller?=)

  Tack för en bra blogg!

  • Hej Rebecka, vilket härligt äventyr ni har att vänta! Det går bra att fota byggnader i Marocko. I vissa byggnader (till exempel moskéer) får man inte gå in som icke-muslim, men fota utifrån får man nog. Det vegetariska utbudet är okej, till och med bra på de flesta ställen. Mycket grytor och smårätter som tapas.

   Engelskan är på de mer turistiska ställen bra, medan den i mindre byar är väldigt dålig. Kan du franska är det ett säkrare kort – som tidigare franskt protektorat är finns språket fortfarande kvar! Ha en alldeles härlig resa till Marocko och ha det bra! Kram

 3. Juste… klarar man sig på 10kgs kabinväska och handväska?
  Shoppingen ser najs ut och vill gärna ta med mig något fint i tygform hem :)

  • Jag reser nästan alltid med bara handbagage så tycker man klarar sig hur bra som helst med det! Men ja, tygerna, mattorna, lamporna, allt är så vackert där – så vet du att du kommer att köpa mycket kanske väska är mer lämpligt :)

 4. Ska du bo på en riad i Medinan kolla upp om de har värme i rummet. Nätterna är riktigt kalla och det är lätt att dra på sig rejäl förkylning som kan förstöra din semester. Ha med din varma kläder öven för kvällar och morgnar ifall du åker tidigt iväg på en utflykt. Hade med en lättvikstäckjacka som jag inte hade klarat mig utan (november/december). Lätt att ha med i liten ryggsäck när solen börjar värma och det är plötsligt dags för kortärmat.

 5. Fredag bön är sker ofta vid lunch och sedan är det siesta då de flesta åker hem och äter inte som här . De flesta öppnar åter sina butiker eftermiddagen . Marrackech är mest turist stad och anpassat till turisterna därför är hotel och även många restaurangen är tillgängliga . På kvällarna är livet åter aktiv igen beror på säsongen .Vinter tiderna är landet lite dött ,våren och hösten är bästa säsongen att besöka Marocko om man ville uppleva landet bötttre . Sommaren är varmt och folk vistas inte ute på dagen . Vad gäller muskeer är olika i t.ex casa blanca stora mosken är turisterna välkomna att besöka den och även fota .Marrackech är en av Marockos konservativa städer … med gamla traditioner även för marockaner . Klädsel skiljer sig från stad till stad .. de flesta kvinnor bär jalabb den traditionella klädsel som används dagligen då den är enkel och praktiskt ofta när de är ute för att handla , den bärs även av vissa män speciellt äldre och på fredagar ser man olika modeller av just denna plagg vita ,gula beror på vem som bär de . Gå man på nattklubbar och sånt då klädsel bland moderna befolkningen är annorlunda än på de man ser på gatan. Marocko är ett land dör modernism och traditioner möts . De senaste åren har de konservativa börja växa i all stor takt någonting som är förvirrande .Annars är folket gästvänliga och man kan uppleva mycket undantag turisfullorna . Bon voyage ⛄️

  • Tack för ditt långa och utförliga svar. Jag håller med dig på varje punkt! Tycker det du skriver om att Marocko är ett länd där modernism och tradition möts stämmer väldigt bra in. Skönt också att se mina upplevelser av landet återspeglar ett lokalt perspektiv. Ha det bra!

 6. När det gäller prutmån är min erfarenhet att det snarare är mellan 50 och 75 % som gäller. Särskilt om det gäller mattor! Dessa brukar man dessutom kunna få hjälp att frakta hem. (Utan extra kostnad). Dock kan det bli en tullavgift på ca 500 kr i Sverige.

  • Ja, det kan säkerligen hända att prutmånen är högre på vissa produkter, som till exempel mattor. Fri frakt ska man alltid be om har jag också hört, trots att jag inte oftast köper så mycket då jag reser. :) Tack för din kommentar och bidrag till en klarare bild om priserna i Marocko!

  • Hej Marie, de små lamporna kostar inte mer än några euro, medan större är lite dyrare. Kom ihåg att pruta på marknaderna och inte betala mer än cirka 50% av priset som bes efter. Ha en bra resa!

 7. Givande läsning. Själv var jag i Marocko på 80talet då var det verkligen nästan medeltid på vissa ställen som tex. Marakesh. Är lite sugen på att åka dit igen, men jag tror nog “civilisationen” har kommit ifatt även där.

  • Så roligt att du gillade inlägget, tack för glädjande kommentar! Kan tänka mig att Marocko var väldigt annorlunda på 80-talet.

 8. Jag kommer från Marocko och jag kan säga att förutom de små affärerna så är de stora affärer öppna på fredagar i eftermiddagen. De flesta andra små öppnar senare runt 16h Dessutom brukar barn vara i skolan på den tiden och inte med deras mammor.

 9. En sak ni bör veta… 99% är muslimer skrev hon i detta “reportage” Det kanske borde tilläggas att ni inte ska gå ut ensamna på kvällen,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.