← Tillbaka

Tre grejer jag önskar jag vetat före jag reste till Marocko

I november var jag i Marocko och besökte Marrakech och Essaouira. Trots att jag tidigare rest till muslimska länder och länder där man prutar mycket var det ändå flera grejer som jag önskat någon berättat för mig före jag reste till Marocko.

Marocko tre tipsMarocko tre tips

Vi börjar med basfakta om Marocko

Det är alltid bra att veta lite bakgrundsfakta om landet man är påväg till. Före vi flyttar över till de tre grejerna jag önskar någon hade berättat åt mig om Marocko kör vi 11 viktiga fakta om Marocko.

Basfakta om Marocko:
Namn: Republiken Marocko
Huvudstad: Rabat (inte Marrakech!)
Folkmängd: 33 miljoner
Språk: Arabiska, franska, berber
Religion: Islam
Tidszon: 0 GMT, en timme efter Sverige, två timmar efter Finland
Flygtid: från Norden ~5,5 timmar
Visum: Visa on Arrival för nordbor
Valuta: Marockansk Dirham (MAD). 10 Dirham = 1 €
Riktnummer: +212
El: Samma uttag som i Norden så ingen adapter behövs, 220 V, 50Hz

Så, nu då vi kan det här är det dags att hoppa in i de kulturellt betingade hemligheterna om Marocko. Här är mina bästa tips om klädsel, helg och marknad som jag tycker alla som besöker Marocko borde veta.

Tre grejer alla som besöker Marocko borde veta

Klädsel i MarockoKlädesel i Marocko

1. Klädsel i Marocko

Marocko är ett muslimskt där 99% av befolkningen är just muslimer. Landet är me konservativt än Norden och därför är det också viktigt att ta den egna klädseln i beaktande. Även om dagarna är väldigt varma.

Som turist kan män kan klä sig hur som helst, medan kvinnor gärna ska täcka knän och axlar. I Marrakech ser man turister gå klädda lite hur som, men för att undvika oönskad uppmärksamhet lönar det sig att klä sig mer täckande.

För mig var det viktigt att kombinera kläder jag är van att använda med kläder som är kulturellt accepterade i Marocko.

Jag klädde mig i långkjol eller långklänning med t-skjorta varje dag, och upplevde det vara väldigt bra! Funkade under de heta dagarna men var tillräckligt täckande. Byxor skulle också varit okej och långärmat såklart. Sjal är också bra att ha med om man ska gå in i moskéer.

På kvällarna sjönk temperaturen till under 10 så ha med jacka!

Fredag är helgdag i MarockoFredag är helgdag i Marocko

2. På fredageftermiddag är allt stängt

Som jag nämnde är 99% av marockanerna muslimer och i muslimska länder ser helgdagar lite annorlunda ut än i Norden.

Fredag eftermiddag är den marockanska vilodagen och då är allting stängt. Alla butiker, all service, ja allt förutom moskéerna. För det är just till moskéerna alla går på fredagar. Runt 12 är de fyllda med människor, ända ut på gatorna om alla inte ryms in och både män och kvinnor. Fast män och kvinnor ber inte i samma utrymmen.

Vår guide i Marocko berättade att de flesta personer åker hem efter bönen och äter nationalrätten couscous. På kvällen går männen ut och dricker te, medan kvinnorna oftast stannar i hemmet med barnen.

I Marrakech hade vi ändå inga problem att hitta på program även på fredag, men på mindre destinationer är det bra att ha koll på detta. Obs på att icke-muslimer oftast inte får gå in i moskéerna.

Navigera på marknad i MarockoNavigera på marknad i Marocko

3. Streetsmart på marknad

Marocko lever och andas marknad. De är stora, komplexa nätverk med trånga gränder som sammanbinder torg och marknader. Det är lätt att tappa bort sig så lönar sig att hålla koll på riktningen. På marknader ska man även hålla ett extra öga på plånboken och telefonen.

För en stressfri upplevelse ska man helst besöka marknaden på morgonen före 10. Vill man ha den där kaotisk och underbart marockanska marknadsupplevelsen ska man vara där runt solnedgången.

På marknad prutar man alltid. Jag fick lära mig att det hör till den marockanska kulturen. Marockanerna är experter på att sälja och varje marknadspris kan prutas ner mellan 25 och 50%.

Kom också ihåg att alltid fråga före du tar bilder på marknaden, oberoende av om det är bild på en person, sak, varor eller konstnär. Tar du bild måste du oftast betala mellan 10-20 Dirham (1-2e).

Tre grejer jag önskar jag vetat före jag reste till Marocko

Vad hade du gärna vetat före du besökte Marocko

Finns det något du gärna skulle ha vetat före du besökte Marocko? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan! Och finns det fler frågor om Marocko är det bara att fråga. Ha det bra!

20 tankar om “Tre grejer jag önskar jag vetat före jag reste till Marocko

 1. Hade ingen aning om det där att allt är stängt på fredagar, där lärde jag mig nått nytt!
  Alltså den där bilden på lamporna kan jag knappt hantera. Jag är på jakt efter sådana lampor och skulle ha kommit hem med 11 stycken om jag var där för jag skulle ha så svårt att välja :)

  • Så fint att höra, alltid roligt då man lär sig nytt! haha, då borde du verkligen åka dit! Lamporna finns överallt på marknaderna – bara att välja och vraka. Jag flög med handbagage, så blev ingen lampa för mig denna gång. Men vackra är de

  • Hej Per! Det är väl som i de flesta länder med bakterier man inte riktigt är van vid, olika personer reagerar olika. Jag hade inga problem med magsjuka i Marocko, men vet många som haft det. Att äta på restauranger med många personer och inte street food, tvätta händerna ofta och välja sådan mat som är tillagad är alltid bra tips för att hålla sig frisk utomlands!

 2. Hej

  Jag och min syster funderar på att åka till Marrakech nu i nov.
  Jag är också en sådan som gillar att ta bild men om jag fattat det rätt så får man fota naturen men inte byggnader…?
  Hur ska man ha koll? eheh

  Hur ser det vegetariska/veganska utbudet ut?
  Är de insatta i vad det innebär?

  Hur är deras engelska?

  Är medina the place att bo på eller?=)

  Tack för en bra blogg!

  • Hej Rebecka, vilket härligt äventyr ni har att vänta! Det går bra att fota byggnader i Marocko. I vissa byggnader (till exempel moskéer) får man inte gå in som icke-muslim, men fota utifrån får man nog. Det vegetariska utbudet är okej, till och med bra på de flesta ställen. Mycket grytor och smårätter som tapas.

   Engelskan är på de mer turistiska ställen bra, medan den i mindre byar är väldigt dålig. Kan du franska är det ett säkrare kort – som tidigare franskt protektorat är finns språket fortfarande kvar! Ha en alldeles härlig resa till Marocko och ha det bra! Kram

 3. Juste… klarar man sig på 10kgs kabinväska och handväska?
  Shoppingen ser najs ut och vill gärna ta med mig något fint i tygform hem :)

  • Jag reser nästan alltid med bara handbagage så tycker man klarar sig hur bra som helst med det! Men ja, tygerna, mattorna, lamporna, allt är så vackert där – så vet du att du kommer att köpa mycket kanske väska är mer lämpligt :)

 4. Ska du bo på en riad i Medinan kolla upp om de har värme i rummet. Nätterna är riktigt kalla och det är lätt att dra på sig rejäl förkylning som kan förstöra din semester. Ha med din varma kläder öven för kvällar och morgnar ifall du åker tidigt iväg på en utflykt. Hade med en lättvikstäckjacka som jag inte hade klarat mig utan (november/december). Lätt att ha med i liten ryggsäck när solen börjar värma och det är plötsligt dags för kortärmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.