← Tillbaka

Säkerhet i Sydamerika

Det förekommer kriminalitet i varje sydamerikansk storstad, så också i Buenos Aires. Säkerhet i Sydamerika är ett ämne jag ofta får frågor om. I det här inlägget tar vi en titt på vanliga brottsscenarion och vad du kan göra för att undvika bli offer.

Det förekommer kriminalitet i varje sydamerikansk storstad

Statistiskt sett är sydamerikanska storstäder oroligare med högre kriminalitet, än europeiska. Det betyder ändå inte du kommer bli kidnappad direkt eller ska gå omkring och vara rädd.

Skillnad mellan kriminaliteten i Sydamerika jämfört med Europa är att den här ofta är lindrigare, så länge du rör dig på områden som anses vara säkra. Det finns slumområden i Sydamerikanska storstäder och grövre brott som kidnappningar är heller inte ovanliga. Men med vanligt bondförnuft klarar man sig bra, samt blir högst troligt inte utsatt för värre än max ett lindrigare brott. Med detta menar jag att bli rånad eller lurad.

Mängden brott i Sydamerika är ändå mycket högre och därför lönar det sig att känna till vanliga brottsscenarion för att kunna undvika dem.

Vanlig scam scenarion i sydamerikanska storstäder

Vanlig scam scenarion i sydamerikanska storstäder

Som turist är det allra vanligaste scenariot att du blir rånad eller lurad. Det som varje småskurk är ute efter är pengar och oftast inget annat. Vi talade med en lokal bekant i Buenos Aires om vilka dessa är och vad du kan göra för att undvika bli offer för ett rån eller bli lurad.

Rån i Sydamerika

Säkerhet i Sydamerika – Rån

De allra vanligaste ställen för att bli rånad är då du rör dig genom en folkhop eller står på en full metro. Detta är ett självklart råd, men ha alltid väskan på magen, gäller också ryggsäcken då du rör dig bland människor.

Du ska heller inte gå omkring med dyr telefon i ena handen och plånboken i andra, samt kameran runt halsen. Speciellt om du går bredvid en väg händer det sig att en förbipasserande moped plockar med sig telefonen och är försvunnen före du ens hinner reagera.

Specifikt för Buenos Aires är senapstricket

Specifikt för Buenos Aires är senapstricket, vilket går ut på att någon sprutar senap på dig och då du stannar för att putsa bort det, kommer flera hjälpsamma personer till din undsättning. De rånar dig istället. Så om du känner något kletigt på dig, fortsätt bara rakt fram och stanna inte.

I vissa delar av Sydamerika ska man heller aldrig har väskan på golvet på cafer eller bussar, för det förekommer att någon kryper längsgolven och länsar väskor på värdeföremål.

I sämre bussbolag förekommer det också att rånare gömmer sig i bussens bagageutrymme och i alla sköns ro går igenom alla väskor. Sedan, då alla värdeföremål blivit utplockade, blir tjuven avsläppt och färden fortsätter.

Beväpnade rån med kniv kan förekomma på tystare sidogator, men är inte vanligare än att det är bra att hålla på minnet att de existerar.

Undvik rån i Sydamerika

Undvik rån i Sydamerika

Då vi promenerar på områden som man kan ifrågasätta om man borde röra sig på brukar vi promenera målmedvetet och raskt. Försöka se ut som att vi vet vad vi gör, trots att vi kanske inte alls har någon aning.

Ännu smartar är det att ta en taxi genom de områden man vet är oroliga. I Argentina kostar inte taxin mycket och att åka.

Säkerhet i Sydamerika - Lurade

Säkerhet i Sydamerika – Lurade

Att bli lurad på pengar i olika situationer är också vanligt. I Buenos Aires är det väldigt noga med att sedlar ska vara hela för att man ska måsta ta emot dem. Det här har lett till att taxin, kiosker och annat ger tillbaka din sedel för att den är trasig och ber om en ny. Egentligen är sedeln du får tillbaka en fejk, som de snabbt bytt den första riktiga sedeln du gav mot. Du betalar alltså dubbelt.

En incident där vi blivit lurade i taxi var i Mexiko. Vi åkte hem och betalade taxin. Men så visade taxichauffören att vi bara betalat med en liten sedel och krävde att vi betalade mer före han släppte ut oss ur taxin.Trots att man vet man redan betalat rätt summa kan man inget annat betala mer för att komma ut.

Undvik att bli lurad

Undvik att bli lurad

Det är ändå värt att hålla på minnet att dessa exempel oftast sker kvälls- eller nattid. Märker du att du blir lurad kan du ifrågasätta situationen, men kom ihåg att det oftast inte är värt att ställa till med en scen. Då kan det gå värre än att bli av med några euro.

Kom ihåg att njuta och oroa dig inte för mycket säkerhet i Sydamerika

Kom ihåg att njuta och oroa dig inte för mycket säkerhet i Sydamerika

Att bli offer för rån eller lurad är inget du kan skydda dig till 100% för, men du kan i alla fall minska risken med dessa försiktighetsåtgärder.

Jag vill ännu påminna om att du ska komma ihåg att njuta av resan i Sydamerika – sånt här händer, det är värdsliga saker och inte hela världen. Jag har rest omkring mycket i Sydamerika. Har inte alltid varit försiktig, men har ändå klarat mig bra under alla resor. Visst, jag har blivit bestulen, men det händer.

Låt inte rädslan ta över, Sydamerika är en för härlig kontinent för det!

13 tankar om “Säkerhet i Sydamerika

 1. Bra inlägg om säkerhet i Latin-Amerika. Du skriver rån men är det ficktjuvar ju menar? Med rån menar jag att man blir hotad och då blir tvungen att lämna ifrån sig pengar eller värdesaker. Ficktjuvar kan vara svårt att värja sig från men med lite sunt förnuft brukar det ordna sig. T.ex. har jag inte alla pengar i samma ficka och jag brukar inte ta med mig mera än vad jag behöver för stunden/dagen.

  En gång när jag åkte taxi i BA på stora gatan där, Avenida 9 de Julio, så fotograferade jag genom öppet fönster in ifrån taxin. Fort gick det också, 70-80 km/h. Ändå blev taxichaffisen helt upprörd och stängde alla fönster och förklarade hur farligt det är. Han menade att en motorcykel med passagerare på kan köra nära taxin och nappa kameran. I den farten! Jag vet inte om han överdrev men jag tycker det vore väldigt avancerat. – Som du skriver så så skall man inte bli nojig utan med lite sunt förnuft och vakenhet kommer man långt och kan njuta av resan. Sedan skall man undvika att bli berusad eller hålla på med droger för då bjuder man verkligen till själv.

  • Tack snälla! Har rest runt i Latin-Amerika endel i flera omgångar och tänkte dessa tips kunde vara till nytta för andra, som kanske aldrig varit i Sydamerika och därför undrar kring säkerheten där. Med rån menar jag både ficktjuvar och rån med kniv – vanligare är såklart ficktjuvar. Men instämmer helt med dig. Man hör många historier om olika scenarion kring säkerhet och brottslighet, mycket ska man ta med en nypa salt, men mycket har grund och vaksamhet gäller. Viktigast är ändå att också njuta! :)

 2. Hej! Borde man ha med sig en vanlig kamera att ta bilder med eller funkar det att ha sin mobil att ta foton med om man är försiktig?

  • Hej Nina! :) jag kör både och i Sydamerika. Mobil har de flesta och i de flesta fall räcker försiktighet mer än väl. Kamera är såklart roligt att fota med om man gillar fotografering, men såklart inget måste. Ha en härlig resa till den härliga kontinenten!

 3. Hej Malin!
  Mycket trevliga reseskildringar och matnyttiga texter
  Jag är en orolig mamma som har min dotter på backpacking i Bolivia just nu. De hade tänkt att ta sig vidare till Chile med buss men nu är det ju oroligt i både Bolivia och Chile….Plan B är att ta buss till Buenos aires. Har du erfarenhet av ett bra bussbolag som de skulle kunna undersöka?
  Med vänlig hälsning
  Eva Bärring

  • Hej Eva, tusen tack för dina snälla ord! Ja tyvärr är Sydamerika som kontinent nu inne i en mer turbulent period. Vi får hoppas att det snart lugnar ner sig. Tycker det är bra att din dotter har en plan B och Buenos Aires är ett härligt alternativ. Jag har skrivit en stor bussguide till Sydamerika där jag går igenom lite vilka bolag jag gillar, samt annat matnyttigt.

   Här hittar du den guiden: https://malinlundsten.com/2018/07/aka-buss-i-sydamerika/

   Hoppas den hjälper och att din dotter får en fin resa till Argentina! Malin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.