← Tillbaka

Vintersemester i Centralamerika? Tankar om Panama vs. Costa Rica

Panama vs. Costa Rica

Idag drömmer jag mig tillbaka till en resa jag och Pats gjorde ganska prick ett år sedan. Vi reste runt i Centralamerika i nästan en månad och njöt av både vandring och strandliv i Panama och Costa Rica. I det här inlägget ska jag jämföra de strandparadisen vi besökte i dessa två länder – Bocas Del Toro i Panama och Nicoyahalvön i Costa Rica.

Panama vs. Costa Rica

Vädret i Costa Rica

Vädret

Vi besökte östkusten, Atlantkusten, i Panama och västkusten mot Stilla havet i Costa Rica. Söker man sol och värme vinner Costa Rica 10-0. Vädret på Atlantkusten är generellt mycket ostadigare med så gott som dagliga regnbyar. De är ändå korta tropiska regn och är du som jag inte superivrig över stekheta stränder eller att sola, kan duscharna vara riktigt uppfriskande. Vind och surfvågor hittar man på båda ställen.

Turismen i Panama

Turismen

Turismen var mycket mer utvecklad och långt gången på Costa Ricas sida. På Nicoyahalvön finns resorts där du klarar dig på engelska och många ställen är byggda kring turism med alla bekvämligheter som transport, restauranger och tours enkelt och nära till hands. Även om Bocas del Toro är Panamas största turistparadis är mängder turister en bråkdel av i Costa Rica. Här gör du ännu ditt eget äventyr och om du vill utforska gör du det själv.

Lokalbefolkningen i Costa Rica

Lokalbefolkningen

I Costa Rica är lokalbefolkningen vänlig och öppen, där för att hjälpa dig som det ofta blir på ställen som länge influerats av turism. I Panama var de också väldigt trevliga och hjälpsamma, men samtidigt hade många den där undrande undertonen av varför du egentligen är där. En nyfikenhet man ofta ser hos lokalbefolkning på ställen som inte är invaderade av turister.

Camping i Panama

Boendet

I Costa Rica bor du i små strandsamhällen. Även om det finns hur många underbara stränder som helst, kan man oftast inte bo vid dem eftersom boenden endast finns i de olika samhällena. I Panama finns det byar och samhällen, men i Bocas del Toro finns boenden utspridda lite var som. Där vi bodde fanns inget annat i närheten, så därför blev hela upplevelsen väldigt privat.

Att göra i PanamaAtt äta i Costa Rica

Att göra / aktiviteter / maten

I Costa Rica kan du inte ta mer än två steg utan att se en skylt om surfskola eller yogatimmar. Det finns ridlektioner och zipline-utflykter, matlagningskurser och meditation. Dessutom finns det shopping, små stands och restauranger överallt. Mat för alla.

I Panama är det väldigt blandat. På Bastimentos som vi spenderade mest tid på finns väldigt lite organiserat att göra. Vi vandrade i djungeln på outmärkta stigar och badade i havet. Surfmöjligheter finns, men en båt som tar dig ut till vågarna som bryter flera hundra meter från stranden, är också en grej du själv måste ordna. Restaurangutbudet är också snävare i Panama och du äter ofta lokal mat.

Naturen i PanamaNaturen i Costa Rica

Naturen

Naturen är fantastisk i både Costa Rica och Panama. Stränderna är långa med perfekt sand och ofta rätt vågiga. På båda ställen hittar du tomma orörda stränder, men i Costa Rica behöver du ofta bil för att ta dig till dem. I Panama är det bara att traska på tills du vill stanna och så vips har du en egen strand. Det var också lättare att ta sig ut i naturen i Panama, där var byarna mindre och naturen närmare inpå.

Patrik och ölen

Prisnivån

Mat kostar rätt lika mycket både i Costa Rica och Panama. Båda länderna var dyra och matpriserna närmar sig nordisk nivå. I Panama är det mesta annat billigare, boende hittas för små summor och transporten går att pruta på. Panama vittnar om en miljö där turismen inte tagit över fullt ut.

Så vem är vinnaren?

Gillar man en mer planerad och lättrest semester med garanterad sol ska man åka till Costa Rica. Föredrar man däremot mer exotik och att leva mer som de lokala rekommenderar jag Panama.

Vilket resmål ni än väljer kan jag lova ni inte kommer att bli besvikna.

7 tankar om “Vintersemester i Centralamerika? Tankar om Panama vs. Costa Rica

  1. Spännande! har varit sugen på Costa Rica ett tag för att yoga. Panama har jag varit i men endast för att besöka kanalen. Var inte något annat som intresserade mig på förhand men när jag kom dit upptäckte jag sjävlklart fler intressanta saker.

    • Ja – Costa Rica är verkligen yogans mecka känns det som. Och jag instämmer verkligen, att yoga på stranden i soluppgången är magiskt! Panama var också lite av ett vilt kort för mig, så känner igen mig i vad du säger att det var på plats som hela landet liksom öppnade sig mer. Kram på dig!

    • Så kul att höra! Njut av din resa, det kommer säkert bli kanon. Centralamerika är överraskande stort, så du hur 100% säkert tillräckligt att upptäcka också i Costa Rica. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.