← Tillbaka

Packa ryggsäcken inför resan – det här tar jag med

För varje resa jag gör blir min packning lättare. Jag stressar lite mindre och litar på att allt fixar sig. Dessutom har jag den tunga vägen lärt mig att ingen resa blir bättre av en tung packning.

Bara att sätta igång och packa nu!

Första gången jag backpackade var år 2008 och då åkte jag till Asien med en ryggsäck fylld till brädden. Jag var förberedd på allt och hade med mig klänningar, gulliga toppar och klackskor för varje situation jag kunde tänkas möta.

Ryggsäcken vägde över 20 kg och jag som inte är speciellt stark fick mot slutet av resan inte upp ryggsäcken på ryggen från golvet. Måste först lyfta upp den på en stol och liksom slingra mig in i den för att orka lyfta upp den på ryggen.

Jag har lärt mig mycket på de senaste 10 åren som backpacker. Det viktigaste är att inte packa med för mycket. Som backpackare rör du på dig jämt och med en för tung ryggsäck gör du varje transportsträcka till ett helvete.

Vad jag inte packar med på resVad jag inte packar med på resa

Vad jag inte packar med på resa

Personligen vet jag att jag aldrig prioriterar kläder på resa. Inte annars heller, för att vara ärlig, men verkligen inte på resande fot. Här har jag lärt mig att packa med mina absoluta favoritplagg och inget annat.

Jag kommer ändå inte att dra på mig något annat än favoriterna, oberoende av hur smutsiga jeansshortsen än är. Grejer som jag inte använder hemma kommer jag inte heller utomlands att använda – så glöm klackskor!

Grejer, i varje fall kläder, du tänker att du kanske kan behöva ska du antagligen inte packa med. Undantaget är såklart mediciner med mera.

Erfaren backpacker och systematiskt packande

Erfaren backpacker och systematiskt packande

Jag är ingen minimalist, men det som jag har mycket av är erfarenhet och ett utvecklat, systematiskt packningssystem.

För en tid sen skrev jag ett inlägg med åtta smarta tips att tänka på då du packar inför långvandring. Ni verkade gilla inlägget och jag fick mycket frågor kring vår packningslista* som jag också delade med mig av i inlägget.

I det här inlägget delar jag med mig av en mer hands-on video kring vår packning, där jag visar exakt vad jag packar med mig då vi reser på vår stundande långresa till Sydamerika, inklusive mycket vandring i Patagonien. Jag tar en titt på de tre första kategorierna på listan, Vandring, Kläder i varmt klimat och Kläder i kallt klimat, samt berättar varför vi packar som vi gör.

*Ja, jag är en väldigt yr person, så för att jag ska kunna hålla alla trådar i händerna kör jag Excel och Asana på hela mitt liv.

Vandringsresa i Patagonien – vad packa med på resa?

Tält

I Patagonien är det extra viktigt att se över sitt tält eftersom där på sommaren blåser extremt hårt, upp till XX km/timme. Vi skaffade ett hållbarare tält för detta ändamål, för man vill verkligen inte vakna mitt i natten med ett sönderslitet tält runt om sig. Om vi skulle få hål på tältet eller annan utrustning har vi också packat med Gorillatejp – nödlösning, ni vet!

Tält - vad packa med på resa

Sovsäck och liggunderlag

Eftersom temperaturen också på sommaren faller ner till 0 grader på natten, har vi med oss ordentliga liggunderlag och sovsäckar. Tre säsongers grejer och de minsta vi har. Vi brukar inte ha dynor med oss. Även om det antagligen är bekvämare med en uppblåsbar dyna, sover jag personligen lika bra med en tröja som kudde.

Flygpåse och regnskydd

Flygpåse att slänga in väskan i då du flyger eller avverkar andra transportsträckor är guld! Då undviker du att din ryggsäck förstörs och behöver samtidigt inte packa allt så noggrant. Håll dig alltid torr och pack med regnskydd för ryggsäcken.

Mat på vandringen

Mat på vandringen

I matväg har vi alltid med vårt gaskök. Gasen måste alltid köpas på plats för den får man inte ta med på flyget. Kärl är givet och sedan jag vann en Morakniv hos Kvinnliga Äventyrare är den också en trofast resekumpan. Remmarna som jag tipsade om i det förra inlägget är super att t.ex. fästa vattenflaskan utanpå ryggsäcken med. Ficklampa lönar sig alltid att ha på samma ställe, för det kommer vara mörkt då du behöver den!

Kläder att packa med på långresa

Vandringskängor och skor

I vandringsväg är ett par ordentliga kängor ett måste. Känslan då man är lite trött och hungrig och bara har någon kilometer kvar tills man ska stanna för dagen – då börjar man stiga snett och slarva. Det undviker man med ordentliga skor. Dessutom är det inte bekvämt att vandra över stenar i tunna gympadojor. Just gympadojor och även flipflops packar jag med för resten av resan.

Kläder att packa med på långresa

Ytterkläder

Lager på lager är alla säkert plågsamt medvetna om, och detta kan jag heller inte understryka tillräckligt. Jag använder mig bara av en tunn, fast vattentät skaljacka från Halti med skalbyxor i samma serie. Kompletterar med en varm tröja, som också kommer från Halti. Detta brand är ett ni kommer få höra mer om, eftersom jag börjar samarbeta med dem.

Resten av kläderna

Fem par t-skjortor varav en eller två i sportmaterial. Kjol, byxor och shorts. En klänning då du vill vara lite snyggare eller gå ut på middag. Underkläder för så många dagar som du vill klara dig on the road utan att behöva tvätta. Kolla in videon för hela packningen av kläder.

Handduk och simkläder behövs oftast, men ibland kan man också tumma på det. Är man ensam i naturen kan man väl lika bra simma naken eller i underkläder!

Vi brukar också dela på handduk då vi reser, man är ju ändå ren då man torkar sig i den.

Packa ryggsäcken inför resan - det här tar jag med

Bara att sätta igång och packa nu!

Hoppas den här genomgången av vår packning ger lite mer kött på benen och hjälper dig att smidigt prioritera inför din nästa vandring. Om du har frågor är det bara att ställa dem nedan!

Eller har jag glömt något superviktigt? Låt mig veta det också!

10 tankar om “Packa ryggsäcken inför resan – det här tar jag med

  1. Smarta tips! Jag tror jag hade 15 kg bagage när jag reste runt Australien, ca.20 mot slutet av resan. Inte sådär jätteilla för en förstagångsbackpackare ändå..? Jag har bloggat om min packning till Australien, och tankar kring den i efterhand, om du kanske är nyfiken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.