← Tillbaka

Minnen från världen – Lurad i Lettland

Ett inlägg i serien Minnen från världen, läs fler här.


Det hela började med att jag läste ett inlägg inne hos Resamedvetet, där Linda skrev ett inlägg om hur hon i olika situationer blivit lurad under resor. Det fick mig att tänka – har jag också blivit lurad? Svaret kom direkt, klart jag har!

Hur många gånger som helst har jag betalat mer för något än jag borde eller köpt något extra för att jag inte kunnat säga nej. Har som tur inte varit med om flera större händelser där jag blivit vilseledd, förutom en gång jag blev riktigt grundlurad.

Den gången har etsat sig fast i minnet. Det här är min historia.

Utsikt över Riga, Lettland

Lurat ungt par i Lettland

I det här minnet reser vi tillbaka till 2012 och Lettland. Jag och Pats hade nyligen blivit ett par och var på en av våra första resor tillsammans. Det var vinter i Riga och svinkallt ute, men äventyrare som vi är trotsade vi kylan (-15 grader) och vandrade runt i den mörknande, nästan öde staden.

På en sidogata skyndade en man emot oss och och frågade på engelska om vi kunde hjälpa honom. Han var väldigt snyggt, men tunt klädd, i ylletygsjacka och kostymbyxor. En businessman.

Lurad i Riga, Lettland

Skenet kan bedra

Mannen frågade oss om vi kunde växla en hög med Lats mynt (det här var före Lettland bytte till euro), till en 20 Lats sedel (då värd lite under 30€). Han hade bilen parkerad i en parkeringsgrotta som bara tog emot sedlar.

Ja ni hör, varningsklockorna borde ha ringt, men snälla som vi är sade vi självklart och gav honom en sedel efter att vi räknat att mynthögen också hade ett värde av 20 Lats. Vi tackade och gick vidare.

Lurad i Lettland

Sanningen om en lurendrejare

Senare samma kväll gick vi på middag och då vi fick notan räknade vi upp mynten för att betala. Efter en stund kom servitören tillbaka och sa att vi inte kan betala med mynten här, det är Litauens valuta.

Vi hade alltså fått mynt vars summa motsvarade 20, men i Litauens valuta Litas. Den valutan var värd väldigt mycket mindre än Lettlands Lats, vi hade nyss bytt 30€ mot 8€. Svårt att kunna skilja på mynten som turist, och dessutom blir man yr av mindre än Lettland, Litauen, Lats och Litas.

Men gud så vi kände oss lurade! Pengamässigt är det ingen stor förlust, men på egot tog det desto hårdare. Det var bara att gräva fram Lettlands riktiga valuta och betala.

Tror jag är ganska mycket mer misstänksam idag än jag var år 2012.


Har du blivit lurad utomlands någon gång?

5 tankar om “Minnen från världen – Lurad i Lettland

  1. Jo, var dum nog att gå på en scam om 20€ i Paris en gång när jag satsade pengar på vilken kopp som kulan fanns i… :D
    Men den som lever, den lär.

    • Haha, ja så kan det gå! Och så känner man sig sååå dum efteråt. Men som du sa, så länge man lär sig är allt bra! Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.