← Tillbaka

Hipster, historiker eller livsnjutare – Krakow har något för alla

Det finns något för alla i Krakow

Det finns något för alla i Krakow

Vare sig du är intresserad av historia, älskar mat eller helst vill uppleva det autentiska på ett ställe har Krakow något för dig. Vi spenderade en vecka i denna vackra stad och hann under tiden falla pladask för denna lillstora polska pärla. I detta inlägg delar jag med mig om varför jag trot just du också kommer att älska Krakow.

Nedan har jag delat in det bästa med Krakow från olika perspektiv, enligt olika reseprofilers preferenser. Hittar du inte dig själv bland dessa reseprofiler är det bara at kommentera längst ner, jag gissar jag har ett tips på lager som kommer få också dig att falla för Krakow.

Detta får du inte missa i Krakow

För backpackern - billigt boende och leverne

För backpackern – billigt boende och leverne

Krakow och Polen i helhet är backpackarens drömdestination. Billigare europeiska land finns, men inte så här nära norden som Polen är. Flyg till Warszawa hittar man för 100€ och därifrån tar man sig smidigt söderut till Krakow med tåg. Här kostar sängplats på hostell från 5€ uppåt och matportioner på finare restaurang är också runt 5€ uppåt. Öl är någon euro per stop och du tar dig lätt runt i hela stan gåendes eller med billig buss/taxi.

För den kulturintresserade - Kungliga slottet WawelFör den kulturintresserade - Kungliga slottet Wawel

För den kulturintresserade – Kungliga slottet Wawel

Slottet Wawel i Krakows kungliga slott och ett måste för den kulturintresserade. Slottet och slottsgården ligger beläget i Krakows gamla stad, högst upp på en kulle, och är byggt på 1200- och 1300-talet. Inne på borggården hittas också stadens domkyrka. Wawel är UNESCO världsarv sedan 1978.

Wawel inhyser idag ett av Polens främsta konstmuseum med 10 olika avdelningar. Här hittas bl.a. stora samlingar av målningar, skulpturer, textiler, keramik, möbler, med mera. Vi vandrade omkring i timmar och förundrades. Fint att besöka också för utsikten över Krakow.

För hipstern - De judiska kvarterenFör hipstern - De judiska kvarteren

För hipstern – De judiska kvarteren

De judiska kvarteren i Kazimierz är hipsterns val i Krakow. Kvarteren ligger ett stenkast från Gamla stan i Krakow och är som en udde med floden Wisla som slingrar sig runt om. Området byggdes på 1300-talet och var självständig stad ända in på 1800-talet, då det blev en del av Krakow.

Området var centrum för judarna i Polen, den judiska kulturen och religionen. Under andra världskriget deporterades judarna och området lämnades öde. Idag har många affärer återvänt till området, synagogor har restaurerats och Kazimierz håller på att blomstra upp igen. Här ordnas mycket kulturevenemang och festivaler och många restauranger och cafér med judiskt “tema” har öppnat igen.

Det här området ska du inte missa då du besöker Krakow. Tycker det var det allra mysigaste området med många gulliga gränder, vackra byggnader, en historia som fanns närvarande överallt och en framåt anda man inte ofta känner.

Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau

För historikern – Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau

Inte långt utanför Krakow fanns Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger, Auschwitz-Birkenau. Det är idag öppet för besökare och innefattar närmare 20 olika museum om förintelsen. Att besöka Auschwitz är en väldigt tung upplevelse, men också viktigt att försöka förstå det ofattbara som faktiskt hände där. Förstå och se till att det aldrig händer igen.

Det går lokalbussar från Krakow till Auschwitz men kom ihåg att boka din biljett in på området.

För den urbana upptäckaren - Söder om floden WislaFör den urbana upptäckaren - Söder om floden Wisla

För den urbana upptäckaren – Söder om floden Wisla

Söder om Wisla breder gamla bostadsområden ut sig. Här samsas stora parker, där lokala tar en siesta i skuggan av träden, med lokala butiker som fixar mobiler eller säljer tobak. Känslan här är äkta, tiden har liksom stannat. Det här är det riktiga Polen och vi promenerade kilometer efter kilometer i dessa till synes osevärda delar av staden.

För matintresserade - Piroger och öl

För matintresserade – Piroger och öl

För den matintresserade finns det lokala hak och gatustånd var femte meter. Det serveras fettdrypande piroger, pierogis, i varje bar och dessa är ett måste att smaka på. Maten här är fettig och köttbetonad, som i många östeuropeiska länder, men man vänjer sig för stunden. Artesanöl finns också överallt och lyxrestauranger finns det nästan lika många av.

För livsnjutaren - varmt väder och terrasserFör livsnjutaren - varmt väder och terrasser

För livsnjutaren – varmt väder och terrasser

Det är lätt att trivas i Krakow. Trots att polackerna ofta inte talar engelska är det lätt att klura ut hur man tar sig runt, hittar restauranger och sevärdheter. Krakow ligger i södra Polen och vädret där om somrarna är väldigt varmt och skönt. Terrasser ligger sida vid sida och staden erbjuder något för alla, vare sig man önskar ta det chill eller upptäcka staden.

Krakow

Krakow är ett underbart sommarresmål på så många vis

Krakow har varit en av våra favoritstäder i Europa och skulle när som helst kunna sätta mig på ett plan och åka tillbaka dit! Stämningen i hela staden är mysig och lite småstadsaktig trots att det finns hur mycket som helst att göra.

Krakow går också bra att kombineras med Warszawa bara man har mer än ett förlängt veckoslut på sig. Fråga gärna om du undrar över något!

1 tanke om “Hipster, historiker eller livsnjutare – Krakow har något för alla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.