← Tillbaka

Hyrbil i Panama och Costa Rica – tänk på det här!

Att lära känna ett land på djupet kräver ofta att man tar sig off the beaten track. Centralamerika är definitivt ett sådant ställe. För att upptäcka mer hade vi hyrbil i Panama och Costa Rica under den månaden vi upptäckte de härliga länderna.

Hyrbil i Panama och Costa RicaHyrbil i Panama och Costa Rica

För att ta sig runt till både stränder, berg och skog, samt storstäder och små byar långt bort om det vanliga rekommenderar jag verkligen hyrbil. Centralamerikas trafik är rätt lugn och laglydig, och det är bara i storstäderna den kan kännas lite kaotisk. För oss gick roadtrippandet väldigt smidigt (förutom en incident jag avslöjar nedan) och jag rekommenderar varmt att själv upptäcka landet. I Centralamerika går de underbaraste ställena inte att nå utan bil.

Eftersom jag har fått mycket frågor kring hur det är att hyra bil i Centralamerika, tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för att hyra bil där.

Hyra bil i Panama och Costa Rica

Vad jag lärde mig av att hyra bil i Panama och Costa Rica

I den här videon tar jag med dig på en resa genom Centralamerika. Jag delar med mig av våra bäst tips att hålla i minnet då man hyr bil och visar hur vägarna ser ut i Panama och Costa Rica.

I videon tar jag upp de följande grejerna:

Välj rätt biluthyrningsfirma

Ta reda på och undersök noga bilfirman du planerar att hyra från. De flesta bilfirmor i Centralamerika har väldigt varierande omdömen. Negativa kommentarer kan handla om allt från hur uthyrningen inte plötsligt mer svarar i telefon, hur man fått en helt annan bil än man ursprungligen hyrt, till att firmorna har dolda avgifter som kommer fram först i uthyrningsskedet.

Vi gjorde mycket efterforskning och kom vi fram till att Adobe Rent a Car generellt är det mest omtyckta hyresbolaget. Därför hyrde vi med dem. De är inte de billigaste, men vi var super nöjda med allt från service, punktlighet till bil och vänlighet.

Välj bilförsäkringVälj bilförsäkring

Välj bilförsäkring

I Costa Rica finns två typer av hyrbilsförsäkring. Den obligatoriska försäkringen som täcker alla skador du kan förorsaka en annan bil i trafiken, och den fulla försäkringen som också försäkrar dig och det som kan hända din bil. I Centralamerika är trafikkulturen annan än i Norden och även fast jag tycker att trafiken var rätt laglydig och organiserad, är det ändå inte så noga med om man backar in i eller skråmar till andra bilar. Rekommenderar varmt att ha full försäkring.

Behöver man fyrhjulsdrift?

Behöver man fyrhjulsdrift?

En fråga som förekommer på nästa varje forum angående att hyra bil i Centralamerika är vare sig man behöver fyrhjulsdrift eller inte. Efter att vi åkt land och rike runt, upp i bergen, ner till stränder och genom små byar och storstäder vågar jag svara nej på den här frågan.

Vägarna är oftast i tillräckligt bra skick för att klara sig med en framhjulsdriven. Det som ändå kan löna sig att ha, är en lite högre bil. Du kan då undvika att skada bilen undertill av stenar och löst material på sämre vägar. Det här är speciellt viktigt om man åker upp i bergen.

VattenhinderVattenhinder

Vattenhinder

Då man kör ute utanför huvudvägarna, cruisar omkring på smala sandvägar och speciellt om man är nära kusten, stöter man ofta på vattenhinder. Försäkringar i Centralamerika inkluderar aldrig att man får korsa floder och andra vattendrag, oberoende bil eller hyrbolag.

Man ser ändå många korsa vatten in hyrbil, men eftersom man aldrig kan vara säker på hur djupt vattnet är och eftersom risken att fastna finns, är det värt att hålla i minne att det inte är tillåtet.

Lämna aldrig något synligt i bilen

Lämna aldrig något synligt i bilen

Kriminaliteten är högre i Centralamerika än i Norden och som man brukar säger att “möjligheten gör en tjuv” stämmer verkligen bra in.

Därför ska du aldrig någonsin lämna något synligt i bilen, fastän du bara skulle lämna den i några minuter för att köpa glass.

Detta fick vi lära oss den hårda vägen, via en otrevlig  incident. Vi lämnade bilen vid en öde strand och simmade i någon timme. Vi hade hela tiden bilen inom synhåll, såg inga människor på stranden, men då vi kom tillbaka var passagerarsidans dörr uppbruten. Bilen var annars tom, men vi hade lämnat en full soppåse på golvet. En opportunist kan inte veta om det är skräp eller pengar. Någon hade för säkerhetsskull brutit sig in i bilen och letat runt.

Efter den incidenter var vi glada över att ha full försäkring via ett bra hyresbolag. Adobe kom redan följande morgon till vår undsättning, trots att vi var hundratals kilometer bort från hyresplatsen. Vår söndriga bil blev utbytt mot en ny!

Ta det försiktigt i trafiken, Panama och Costa Rica

Ta det försiktigt i trafiken och njut av Panama och Costa Rica

De här var mina bästa tips för att hyra bil i Centralamerika. Ha det bra och ta det försiktigt i trafiken!


Andra inlägg du kanske skulle gilla är vandring i Monteverde och slappa beach dagar på Bastimentos.

4 tankar om “Hyrbil i Panama och Costa Rica – tänk på det här!

 1. Hi Malin
  Gillar att läsa din blogg. Vi är ett par som
  kommer åka till Costa Rica – Panama Vidare
  med flyg till Colombia och Venzuela
  Min fråga går det att hyra bil i San Jose
  och sedan lämna den i Panama City
  Vilket bolag? Hälsningar Hans

  • Hej Hans, tack snälla för din fina kommentar – blev riktigt glad :) Er resa verkar alldeles fantastisk. Tyvärr fungerar ändå inte det på samma sätt med hyrbilar i Centralamerika som det gör här, och att hyra bil i ett land och återlämna den i ett annat är inte möjligt. Dessutom är det väldigt dyrt att inom landet hyra på ett ställe och lämna tillbaka på ett annat. Jag rekommenderar att hyr i Costa Rica och åka runt, men sedan återlämna bilen och ta en buss eller flyg över till Panama. Ha en fantastisk resa och hör av dig om du önskar fler tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.