← Tillbaka

Cityguide till Buenos Aires – Fem dagar i europeiska Argentina

Ger oss ut i det livliga Buenos Aires direkt

24 timmar i transit, så länge tog det för oss att komma från Helsingfors till Buenos Aires. Vi flög Finnairs “direktflyg”, med snabb mellanlandning i Frankfurt och Sao Paulo.

I detta inlägg delar jag med mig av områden att bo på, en massa bra tips på saker att göra och fina sevärdheter, samt magiska bilder från Buenos Aires.

Basfakta om Buenos Aires:

Fullständigt namn: Ciudad Autonoma de Buenos Aires (grundad år 1536)
Land: Argentina, är sedan 1880 huvudstad i landet
Folkmängd: 2,9 miljoner (huvudstadsregionen 13 miljoner)
Area: 203 km2 (huvudstadsregionen 3830 km2)
Tidszon: UTC -3
Årlig medeltemperatur: 17,9 C grader
Religion: Kristendom, romersk katolsk (men även judiska och muslimska församlingar)
Befolkning: Internationell stad, främst sydamerikaner, italienare, samt andra delar av Europa
Lokalbefolkningens benämning: Porteños (kvinnor porteñas) på grund av hamnstad

Den långa vägen till Argentina

Den långa vägen till Argentina – 24 timmar från Norden

Efter 24 timmar i ett flygplan vet man att man rest till andra sidan världen. Det var också precis så det kändes att snurrig av trötthet stiga ut ur flyget på Buenos Aires lilla internationella flygfält, för att mötas av sommarvärme och ljudet av tutande bilar bara några hundra meter bort.

Äntligen framme! Fast före vi kunde stiga ner på argentinsk mark måst vi genom en lång passkontroll och genomlida en nervös väntan på om bagaget hittat fram. Vilket det till vår lycka hade och vi tog bussen in till stan.

Obs! Med facit på hand, det lönar sig att ta taxi om du ska in till Buenos Aires centrum. Två personer i taxi kostar lika mycket som två personer med buss.

Monserrats vackra gatorGer oss ut i det livliga Buenos Aires direkt

Ger oss ut i det livliga Buenos Aires direkt

Jag är inte en person som är bra på att ta det lugnt på dagen. Det börjar krypa i kroppen av att vila mitt på dagen och avskyr att göra kvällsjobb som att organisera under prime time. Charmigt drag eller hur. Men det fick oss ändå att snabbt fixa upp oss. Ta en dusch, dricka en flaska kranvatten (ja, det går att dricka kranvatten i Argentina!) och dra på nya sommarkläder.

Sedan begav vi oss ut för att upptäcka det sommarvarma Buenos Aires.

Telmos gatorTelmos gatorSan Telmos gatorTango på Buenos Aires gator

Boende i Buenos Aires – dansa tango och ta det lugnt

Vårt hotell ligger i området Monserrat. Ett medeldyrt, medelmysigt, medelnära från allt område. Annat än boenden, lite restauranger och lite argentinskt liv finns där inte så mycket.

Härifrån promenerade vi söderut mot San Telmo. Det är ett mer inspirerande område där man kan beundra små höghus, söta balkonger och vackra fasader. San Telmo är rätt livat och vi stannade på Barrio San Telmo och kollade på marknad, drack vin, njöt av solen och kollade på tango! Tips på detta, här fanns tangodansande par varje dag.

Vi promenerade också ut till Puerto Madera, ett nybyggt lyxområde med skyskrapor och höga staket in till varje gård. Maffigt, men efter denna 10-20 kilometer långa promenad var man lagom mör.

Den kvällen slocknade vi redan runt nio, före det ens blivit mörkt i staden. Att sova nio långa timmar utan att ens vakna upp för att kolla på klockan är alldeles underbart!

Lär dig av de lokalaLär dig av de lokala

Lär dig av de lokala i Buenos Aires – Gå på walking tour

Ett av de bästa sätten att överblicka en ny stad är enligt mig att gå på en walking tour runt staden.

Jag förespråkar walking tours av två orsaker.

1) du lär dig mer om staden, kulturen och livet än du annars skulle, dessutom av en lokal guide.
2) du får promenera runt på gator du annars kanske skulle missa med ett gäng nya bekantskaper.

De här var precis det vi gjorde vår andra dag i Buenos Aires. Vi kollade upp en gratis vandring, eftersom de ofta tenderar vara bättre! Eller i alla fall är guiderna ofta mer intresserade av att göra sitt bästa då de jobbar för tips.

Klockan 10.30 på morgonen stod vi därför redo vid den fina Teatro Colón och hade en underbar tour framför oss.

Buenos Aires - en stad utan sevärdheter?Buenos Aires - en stad utan sevärdheter?

Buenos Aires – en stad utan sevärdheter?

Buenos Aires är en stad utan klara sevärdheter eller måsten. Eller ja, vissa sevärdheter finns det, varav den bäst rankade är obelisken som står mitt på huvudavenyn 9 de Julio.

Avsaknandet av stora måsten rör mig ändå inte ryggen. Antisevärdheter passar mig perfekt, jag njuter av att strosa omkring och andas in staden istället.

Men lite sevärdheter som du inte ska missa om du åker till BA vill jag ändå dela med mig!

Under vår walking tour promenerade vi från centrum till Recoleta, som är de rikas Buenos Aires. Vi lärde oss om Buenos Aires olika områden och om Argentinas historia från koloni, till självständigt land och inbördeskrig.

Begravningsplatsen RecoletaBegravningsplatsen Recoleta

Walking touren tog slut vid den märkligaste begravningsplats jag någonsin besökt. Begravningsplatsen Recoleta är de rikas sista viloplats och var grav är större och pompösare än den förra. Kan helt klar säga detta är den coolaste gravgård jag någonsin besökt!

Vi promenerade omkring här i timmar och läste namn på argentinare och fantiserade ihop deras livsöden.

Hipstern får betala i PalermoHipstern får betala i PalermoHipstern får betala i Palermo

Skaffa smidigt metrokort i BA och hipstern får betala i Palermo

Buenos Aires såg vid en första anblick väldigt litet ut. Men efter att vi gått runt på några områden började vi inse hur massiv staden påriktigt är.

Intressanta områden finns det hur många som helst av och här bygger man hellre utåt än uppåt.

Trots att vi går överallt, såg vi oss efter några dagar i BA besegrade och köpte kort till metron, Subte. Runt en euro (25 pesos) för den laddningsbara biljetten som du och din möjliga resekumpan kan dela på, och så kostar var resa man gör runt 30 cent (7,5 pesos). Värt det? Jajamän, med det tunnelbanenätverk som slingrar sig under BA kommer man smidigt överallt.

Palermo, den hippa stadsdelen

Vi åkte till Palermo för att avsluta dagen i Buenos Aires hippaste stadsdel, med barer och restauranger varannan meter. Vi lyckades hitta ett av de få haken som serverade vin och burgare med mindre än fyra dollarmärken på Tripadvisor. Gott (och vegetariskt!) var det!

Buenos Aires är ingen billig stad och här lönar det sig att kolla på menyn före man sätter sig på restaurang.

Nordbor och argentinare är rätt lika

Nordbor och argentinare är rätt lika – besöker La Boca

Ett måste i Buenos Aires är det ikoniska La Boca-området i de södra stadsdelarna av staden. Det här är de före detta arbetarkvarteren, med färgglada hus och graffitis på varje vägg.

Området är bara några kvarter stort och ligger mitt ett större och oroligare centrum. Det är välkänt att turister bör undvika att promenera ensamma till La Boca, eftersom många rån har skett under vägen.

Eftersom vi talar spanska och det finns många personer i Buenos Aires som är väldigt ljusa och har rötter i bland annat Norden och Europa, har vi inte direkt blivit tagna som turister här i Buenos Aires. Trots det kände vi ändå att vi denna gång skulle lyssna på det allmänna och välkända rådet och ta en taxi till La Boca.

Vi promenerade genom San Telmo och hoppade där på en taxi som körde oss genom de slummigare områden till La Boca. Kostade oss runt 50 pesos (2 euro).

La Boca är det färgglada Buenos AiresLa Boca är det färgglada Buenos AiresLa Boca är det färgglada Buenos AiresLa Boca är det färgglada Buenos Aires

La Boca är det färgglada Buenos Aires

La Boca var precis så gulligt som det stått i varje turistguide.

Det här kan faktiskt vara Buenos Aires sevärdhet nummer ett! I alla fall är det här det ända andra stället i staden om vi känt faktiskt är turistiskt. Där service är skapta för turism – på gott och på ont. Restaurangutbudet var stort, souveniershopping fanns överallt och tango på varje uteservering.

Inget autentiskt, men i det annars så autentiska Buenos Aires var det roligt med denna kontrast.

Vi kollade på hundar, promenerade runt och fotade en massa. Väldigt inspirerande ställe, om än väldigt litet!

Vandring och natur mitt i storstadenVandring och natur mitt i storstadenVandring och natur mitt i storstadenVandring och natur mitt i storstadenVandring och natur mitt i storstaden

Vandring och natur mitt i storstaden

Buenos Aires är inte bara höghus och livligt trafikerade gator. Då man går så långt österut det går från centrum av BA, kommer man till Reserva Ecologica Costanera Sur.

Det är Buenos Aires nationalpark. Här finns över tio kilometer sandväg mitt i frodig skog. En oas precis bredvid den livliga staden. Vandringslederna för en ut till havet, där lokala picnicar och njuter av de friska fläktarna från havet.

Det här stället hittade vi inte på Tripadvisor eller Google, utan bara med att kolla på kartan och upptäcka ett stort grönområde. Det visade sig vara värt den långa promenaden för det här var ett av de finaste ställen vi såg i Buenos Aires.

Tack Buenos AiresTack Buenos Aires

Tack Buenos Aires – vi kommer snart åter

Kort och gott, Buenos Aires har något för alla! Och har mer för de flesta än för bara en kort weekendtrip. Vår första visit var fem dagar, men vi har tur nog att återvända en månad senare redan. Då ska vi uppleva mer och kanske återuppleva våra favoritområden igen!Har du varit i Buenos Aires och hur gillade du staden?

17 tankar om “Cityguide till Buenos Aires – Fem dagar i europeiska Argentina

 1. Jo, jag har varit i BA ett par gånger, senast 2014, och jag gillar verkligen staden. Den är både europeisk och exotisk. I vissa kvarter är det som om man förflyttar sig många årtionden tillbaka. Funderar på att åka dit en tredje gång och då också utforska landet mot Anderna med buss. Kul vore också att fortsätta till Santiago de Chile.

  Ni som är ett par borde verkligen försöka er på tango på en riktig Milonga. Kurser finns om man är nybörjare. BA har mycket kultur, också av modernt slag, men det var tangon som fick mig riktigt intresserad av staden.

  Intressant blogg och bra bilder! Jag följer er nästa tur dit, som sker inom en månad. Om jag fattar rätt?

  • Ja exakt, så precis känner jag också! Tango tycker jag låter superkul, men min pojkvän var lite skeptisk till att börja med.. Kanske nästa månad då vi är där igen?! Har du tänkt att återvända till BA snart igen?

   Tack för fin kommentar!

  • Tack snälla för din kommentar – blir så glad över att höra du gillar den är inte precis den sportiga typen trots att jag älskar att vandra och cykla – men kanske dett akunde vara något.

 2. Hej Malin,

  Vi hade tänkt åka till BA i januari. Jag undrar om ni var oroliga att bli rånade. Jag ser i dina bilder att du har med dig en kamera när ni vandrar runt i stan. Vi fick råd att inte ha någonting värdefull med oss när vi är ute på gatorna. Stämmer detta? Vilket område tycker ni är bäst att bo på?
  Tack på förhand,
  Maria

  • Hej Maria! Så härligt att höra ni funderar på BA. Jag älskar staden och tycker det är en perfekt mjuklandning i Sydamerika. Väldigt säker stad jämfört med många andra sydamerikanska storstäder, men det är ändå precis en storstad så kriminaliteten existerar.

   Har skrivit ett inlägg om allt inom säkerhet som är bra att hålla på minnet i Argentina. Du hittar den här: https://malinlundsten.com/2018/01/sakerhet-i-sydamerika/

   BA har så många fina områden också! Lönar sig att åka omkring mycket och insupa kontrasterna. Jag har varit tre gånger i staden och mina favoritområden att bo på är Monserrat och Palermo. Här kan du läsa mer om de olika områden och kanske hitta en ny favorit: https://malinlundsten.com/2018/02/7-barrios-omraden-i-buenos-aires/.

   Ha en härlig resa till Argentina! Kram, Malin

 3. Hej
  Har nyligen varit i BA och vi försöker åka varje år då vi har familj där. Säkerhetstänk har ökat då rånrisk har ökar pga rådande politiskt läge. Men bloggens kommentar om pris stämmer inte. Det är oerhört billigt att äta ute om man undviker turiststråken. Och taxi kostar en SL- biljett för en resa på åtskilliga
  kvarter motsvarar ca Sergels till Skanstull . Sen att vissa områden runt centrala BA inte bör frekventeras kvällstid och jag skulle inte själv välja ett hotell där. Palermo är ett bättre val för turism med trevligt utbud av hotell och matställen.

  • Hej Lena, ja BA är en storstad i Sydamerika vilket självklart alltid medför vissa säkerhetsrisker. Här har jag skrivit mer om det, kanske kan vara nyttigt läsning inför det nästa besöket :) https://malinlundsten.com/2018/01/sakerhet-i-sydamerika/

   Argentina hör till ett av de dyrare länderna i Sydamerika och matpriserna följer därefter. Argentina är inget superbilligt land att äta i, oberoende om du äter i Buenos Aires på turiststråk eller lokalt eller ute i små byar. Det är ändå billigare än i Norden, så galna priser kommer man inte att uppleva :) Palermo är ett trevlige område också enligt mig. Här har jag skrivit mer om olika områden i Buenos Aires som är värda ett besök. https://malinlundsten.com/2018/02/7-barrios-omraden-i-buenos-aires/

   Ha en bra vår!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.