← Tillbaka

Cityguide till Buenos Aires – Fem dagar i europeiska Argentina

24 timmar i transit, så länge tog det för oss att komma från Helsingfors till Buenos Aires. Vi flög Finnairs “direktflyg”, med snabb mellanlandning i Frankfurt och Sao Paulo.

Den långa vägen till Argentina

Den långa vägen till Argentina

Efter 24 timmar i ett flygplan vet man att man rest till andra sidan världen. Det var också precis så det kändes att snurrig av trötthet stiga ut ur flyget på Buenos Aires lilla internationella flygfält, för att mötas av sommarvärme och ljudet av tutande bilar bara några hundra meter bort.

Äntligen framme! Fast före vi kunde stiga ner på argentinsk mark måst vi genom en lång passkontroll och genomlida en nervös väntan på om bagaget hittat fram. Vilket det till vår lycka hade och vi tog bussen in till stan.

Ger oss ut i det livliga Buenos Aires direktGer oss ut i det livliga Buenos Aires direkt

Ger oss ut i det livliga Buenos Aires direkt

Jag är inte en person som är bra på att ta det lugnt på dagen. Det börjar krypa i kroppen av att vila mitt på dagen och avskyr att göra kvällsjobb som att organisera under prime time. Charmigt drag eller hur, men det fick oss att efter en snabb dusch, en flaska kranvatten (ja, det går att dricka kranvatten i Argentina!) och nya sommarkläder drog vi ut på en promenad i det sommarvarma Buenos Aires.

Monserrats vackra gatorTelmos gatorTelmos gatorSan Telmos gatorTango på Buenos Aires gator

Dansa tango och ta det lugnt

Vårt hotell ligger på området Monserrat, medeldyrt, medelmysigt, medelnära allt och härifrån promenerade vi söderut mot San Telmo. Det är ett mer inspirerande område där man kan beundra små höghus, söta balkonger och vackra fasader. San Telmo är rätt livat och vi stannade på Barrio San Telmo och kollade på marknad, drack vin, njöt av solen och kollade på tango!

Vi promenerade också ut till Puerto Madera, ett nybyggt lyxområde med skyskrapor och höga staket in till varje gård. Maffigt, men efter det var man lagom mör.

Den kvällen slocknade vi redan runt nio, före det ens blivit mörkt i staden. Att sova nio långa timmar utan att ens vakna upp för att kolla på klockan är alldeles underbart!

Lär dig av de lokalaLär dig av de lokala

Lär dig av de lokala

Ett av de bästa sätten att överblicka en ny stad är enligt mig att gå på en walking tour runt staden.

Jag förespråkar walking tours av två orsaker; 1) du lär dig mer om staden, kulturen och livet än du annars skulle, dessutom av en lokal guide 2) du får promenera runt på gator du annars kanske skulle missa med ett gäng nya bekantskaper.

De här var precis det vi gjorde vår andra dag i Buenos Aires. Vi kollade upp en gratis vandring, eftersom de ofta tenderar vara bättre, eller i alla fall mer intresserade av att göra sitt bästa då de jobbar för tips, och klockan 10 på morgonen var vi redo att lära oss mer om denna söta stad.

Buenos Aires - en stad utan sevärdheter?Buenos Aires - en stad utan sevärdheter?

Buenos Aires – en stad utan sevärdheter?

Buenos Aires är en stad utan klara sevärdheter eller måsten. Eller ja, vissa sevärdheter finns det, varav den bäst rankade är obelisken som står mitt på huvudavenyn 9 de Julio. Antisevärdheter passar mig perfekt, jag njuter av att strosa omkring och andas in staden istället. Men lite info skadar ändå aldrig.

Under vår walking tour promenerade vi från centrum till Recoleta, som är de rikas Buenos Aires. Vi lärde oss om Buenos Aires olika områden och om Argentinas historia från koloni, till självständigt land och inbördeskrig.

Begravningsplatsen RecoletaBegravningsplatsen Recoleta

Walking touren tog slut vid den märkligaste begravningsplats jag någonsin besökt. Begravningsplatsen Recoleta är de rikas sista viloplats och var grav är större och pompösare än den förra.

Hipstern får betala i PalermoHipstern får betala i PalermoHipstern får betala i Palermo

Hipstern får betala i Palermo

Buenos Aires såg vid en första anblick väldigt litet ut, men efter att vi gått runt på några områden började vi inse hur stor staden riktigt är.

Intressanta områden finns det hur många som helst av och här bygger man hellre utåt än uppåt. Trots att vi går överallt såg vi oss besegrade och köpte kort till metron, Subte. Runt en euro för den laddningsbara biljetten (25 pesos) och var resa man gör är runt 30 cent (7,5 pesos). Värt det? Jajamän, med det tunnelbanenätverk som slingrar sig under BA kommer man smidigt överallt.

Palermo, den hippa stadsdelen

Vi åkte till Palermo för att avsluta dagen i den hippa stadsdelen med barer och restauranger varannan meter. Vi lyckades hitta ett av de få haken med vin och burgare med mindre än fyra dollarmärken på Tripadvisor, och fick oss en god måltid. Buenos Aires är ingen billig stad och här lönar det sig att kolla på menyn före man sätter sig på restaurang.

Nordbor och argentinare är rätt lika

Nordbor och argentinare är rätt lika

Ett måste i Buenos Aires är det ikoniska La Boca-området i de södra stadsdelarna av staden. Det här är de föredetta arbetarkvarteren med färgglada hus och graffitis på varje vägg. Området är bara några kvarter stort och ligger mitt ett större och oroligare centrum. Turister bör undvika att gå ensamma utanför detta område.

Trots att vi hittills vid första anblick av ortsbor inte har blivit tagna som turister här i Buenos Aires (här finns det många som är väldigt ljusa och ser nordiska ut), kände vi ändå vi kunde lyssna på detta välkända råd.

Vi promenerade genom San Telmo och hoppade där på en taxi som körde oss genom de slummigare områden till La Boca. Kostade oss runt 50 pesos (2 euro).

La Boca är det färgglada Buenos AiresLa Boca är det färgglada Buenos AiresLa Boca är det färgglada Buenos AiresLa Boca är det färgglada Buenos Aires

La Boca är det färgglada Buenos Aires

La Boca var precis så gulligt so det stått i varje turistguide. Det här kan faktiskt vara Buenos Aires sevärdhet nummer ett! I alla fall är det här det ända andra stället i staden om vi känt faktiskt är turistiskt, där service är skapta för turism – på gott och på ont. Restaurangutbudet var stort, souveniershopping fanns överallt och tango på varje uteservering. Vi kollade på hundar, promenerade runt och fotade en massa. Väldigt inspirerande ställe, om än väldigt litet!

Vandring och natur mitt i storstadenVandring och natur mitt i storstadenVandring och natur mitt i storstadenVandring och natur mitt i storstadenVandring och natur mitt i storstaden

Vandring och natur mitt i storstaden

Buenos Aires är inte bara höghus och livligt trafikerade gator. Då man går så långt österut det går från centrum kommer man till Reserva Ecologica Costanera Sur, som är Buenos Aires nationalpark. Här finns över tio kilometer sandväg mitt i frodig skog. En oas precis bredvid den livliga staden. Vandringslederna för en ut till havet, där lokala picnicar och njuter av de friska fläktarna från havet.

Det här stället hittade vi inte på Tripadvisor eller Google, utan bara med att kolla på kartan och upptäcka ett stort grönområde. Det visade sig vara värt den långa promenaden för det här var ett av de finaste ställen vi såg i Buenos Aires.

Tack Buenos AiresTack Buenos Aires

Tack Buenos Aires

Kort och gott, Buenos Aires har något för alla! Och har mer för de flesta än för bara en kort weekendtrip. Vår första visit var fem dagar, men vi har tur nog att veta vi är tillbaka om en månad. Då ska vi uppleva mer och kanske uppleva våra favoritområden igen!Har du varit i Buenos Aires och hur gillade du staden?

14 tankar om “Cityguide till Buenos Aires – Fem dagar i europeiska Argentina

 1. Jo, jag har varit i BA ett par gånger, senast 2014, och jag gillar verkligen staden. Den är både europeisk och exotisk. I vissa kvarter är det som om man förflyttar sig många årtionden tillbaka. Funderar på att åka dit en tredje gång och då också utforska landet mot Anderna med buss. Kul vore också att fortsätta till Santiago de Chile.

  Ni som är ett par borde verkligen försöka er på tango på en riktig Milonga. Kurser finns om man är nybörjare. BA har mycket kultur, också av modernt slag, men det var tangon som fick mig riktigt intresserad av staden.

  Intressant blogg och bra bilder! Jag följer er nästa tur dit, som sker inom en månad. Om jag fattar rätt?

  • Ja exakt, så precis känner jag också! Tango tycker jag låter superkul, men min pojkvän var lite skeptisk till att börja med.. Kanske nästa månad då vi är där igen?! Har du tänkt att återvända till BA snart igen?

   Tack för fin kommentar!

  • Tack snälla för din kommentar – blir så glad över att höra du gillar den är inte precis den sportiga typen trots att jag älskar att vandra och cykla – men kanske dett akunde vara något.

 2. Hej Malin,

  Vi hade tänkt åka till BA i januari. Jag undrar om ni var oroliga att bli rånade. Jag ser i dina bilder att du har med dig en kamera när ni vandrar runt i stan. Vi fick råd att inte ha någonting värdefull med oss när vi är ute på gatorna. Stämmer detta? Vilket område tycker ni är bäst att bo på?
  Tack på förhand,
  Maria

  • Hej Maria! Så härligt att höra ni funderar på BA. Jag älskar staden och tycker det är en perfekt mjuklandning i Sydamerika. Väldigt säker stad jämfört med många andra sydamerikanska storstäder, men det är ändå precis en storstad så kriminaliteten existerar.

   Har skrivit ett inlägg om allt inom säkerhet som är bra att hålla på minnet i Argentina. Du hittar den här: https://malinlundsten.com/2018/01/sakerhet-i-sydamerika/

   BA har så många fina områden också! Lönar sig att åka omkring mycket och insupa kontrasterna. Jag har varit tre gånger i staden och mina favoritområden att bo på är Monserrat och Palermo. Här kan du läsa mer om de olika områden och kanske hitta en ny favorit: https://malinlundsten.com/2018/02/7-barrios-omraden-i-buenos-aires/.

   Ha en härlig resa till Argentina! Kram, Malin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.