← Tillbaka

Marknadsföringsboost – 10 steg för en övergripande marknadsföringsstrategi

Jag har i nästan 10 år jobbat inom marknadsföring och har under tiden gjort det mesta inom detta fält. Min bakgrund inom startupvärlden betyder att jag fått göra det mest, från att skapa innehåll, göra branduppdateringar, leda marknadsföringsteam och skapa strategier. Vi startup marknadsförare är full-stack marknadsförare, brukar vi skämta med kolleger.

Marknadsföringsboost - 10 steg för en övergripande marknadsföringsstrategi

Jag satt förra veckan och arbetade på en marknadsföringsstrategi då det slog mig att detta säkert är något som intresserar er också! Ni är säkert många digitala nomader och egenföretagare som önskar ni kunde förbättra er marknadsföring.

Av erfarenhet vet jag att marknadsföringsstrategi är något många mindre företag och egenföretagare lätt förbiser. Även utan strategi finns det många lågt hängande frukter att plocka och snabba fix att göra inom marknadsföring. Utan strategi är det ändå lätt hänt att man har händerna fulla med Facebookuppdateringar och att svara på email om samarbeten. Det får företaget att rulla framåt, men med strategi och smart arbetande kan du boosta din tillväxt.

10 steg för en marknadsföringsstrategi

10 steg för en marknadsföringsstrategi

Det finns ingen modell hackad i sten eller schablon som passar alla för hur en marknadsföringsstrategi ska se ut. Då jag arbetar med mina kunder brukar jag använda mig av denna 10 stegs modell för att kartlägga allt från kundgrupp, mål, budget och konkurrenter. Lägger man upp dessa steg och gör ett systematiskt marknadsföringsjobb kommer tillväxten vara större än om man bara gör det man känner för.

Så här varsågoda, mina 10 steg för en övergripande marknadsföringsstrategi.

Mina 10 steg för en övergripande marknadsföringsstrategi

1. Marknadsresearch

En bra marknadsstrategi börjar alltid med marknadsresearch. Desto mer du vet om marknaden i din hemstad, land och globalt, desto bättre. Saker som marknadens storlek, trender inom ditt område, prisnivåer och vokabulär. Gör det noggrant, din marknadsföring blir mer fokuserad desto mer du vet och mindre du gissar.

2. Konkurrenter

Börja med att lista dina konkurrenter lokalt och globalt. Alla har konkurrenter och har du inga direkta inkluderar du sådana företag som gör någon del liknande som ditt. Undersök vad de gör för att nå ut till sina kunder, vad deras budskap är och vad som fungerar eller inte fungerar. SWOT-analys på de största konkurrenterna är värdefullt. Skriv också ner tankar från en personlig vinkel, vad tycker du själv att är deras styrkor och svagheter? Vad vill du kopiera rakt av och vad bara glömma?

Marknadsföringsstrategi, värden och löften

3. Kunder och målgrupp

Nu är det dags att lära känna den egna potentiella målgruppen. Börja med att rita upp personas på basis av dina konkurrenters personas och vem du tror kan vara din kund. Fixa åtminstone två profiler, med ålder, kön, hobbyn, vad de gör på fritiden, vad de äter, när de sover. Vilka är kundens största problem och utmaningar? Vad vill kunden lära sig? Profilen kommer att leva och ändras då du kör igång med din marknadsföring, men du måste börja någonstans.

4. Värden och löften

Vad är det ditt företag erbjuder? Varför är det värdefullt för kunden? Och varför ska kunden välja dig framom din konkurrent? Varför finns ni till? Hur vill ni att era kunder ska beskriva er? Detta är mitt favoritsteg, det är fantastiskt roligt och inspirerande att fundera kring. Låt kreativiteten flöda. Här ska du också fastslå ditt företagslöfte. Ett löfte som kanske också kan användas som tagline?

Marknadsföringsstrategi, målsättning

5. Målsättning

Dags att spika målsättningar. Vad vill du få ut av din marknadsföring? Hur ska marknadsföringen påverka ditt företag, är det leads, synlighet eller kanske båda två som du behöver? Marknadsföring för att skapa ett varumärke, rekrytera nya anställda eller sälja ser väldigt olika ut. Dela upp dina mål i måste-uppnås och nice-to-have.

Jag brukar jobba med målsättningar på årsbasis. Klart du kan lägga upp en långvarigare plan, men jag tycker marknadsföringsvärlden lever så kraftigt att jag föredrar att jobba årsvis.

6. Marknadsföringskanaler och verktyg

Vilka kanaler använder du? Fundera kring var det är som din målgrupp rör sig. Är det den egna webbsidan som är den viktigaste kanalen, en blogg eller vlogg? Hur ser din sociala medier ut, kör du Facebook, Instagram eller Pinterest? Säljer du en produkt riktad till äldre personer kanske inte Snapchat är det bästa valet? Fundera kring publiceringsplatformer för dina kanaler.

Vilka är verktygen du kommer använda dig av? Var behövs vad och hur ska nätsidor, visitkort, blanketter, logos användas? Behöver marknadsföringsmaterial specialgöras för olika målgrupper?

Marknadsföringsresurser och budget

7. Marknadsföringsresurser

Vem är det som faktiskt marknadsför ditt företag? Som egenföretagare jobbar man oftast själv med allt, men ibland kan det också löna sig att oursourca vissa delar för maximal effekt. Om du gör allting själv, har du möjlighet att sätta en dag i veckan på marknadsföringen eller två timmar per dag?

8.Budget

Det är tid att snacka pengar. Hur mycket har du att lägga på hela året? Fundera hur mycket det betyder per kanal och månad? Lägg upp hur mycket du väntas behöva för att uppnå dina mål, och vad det då är du kan uppnå. Budgetera skilt för det du måste göra och det du gör om det finns tid och pengar.

Att sätta ett pris på din tid och jämföra den kostnaden med vad det kostar att köpa in denna tjänst är guld.

Marknadsföringsplanen och analys

9. Marknadsföringsplanen / Årsklockan

Dags att kavla upp ärmarna och sätta igång med marknadsföringsplanen. Det är till den du vänder dig för allt konkret materialplanerand och det här kapitlet är så brett att vi går igenom det i detalj en annan dag. Kort och gått är planen en samlingsplats för allt ditt material, en tidslinje, med aktiviteter och mål.

Efter det här kan du gå vidare till att planera ditt material på detaljbasis. Fundera hur du skaparmaterial som når ut till dina kunder? Hur du strukturerar ditt material så att kunden får ut så mycket som möjligt. Och så börjar du producera (det talar vi mer om senare).

10. Analysera

Du har förberett din strategi och kör igång. Då jag i arbetet jobbar med att lägga upp marknadsföringsstrategi brukar jag jobba i sprintar om två veckor. Den här marknadsföringsstrategin är så otroligt viktigt, så längre än två veckor vill jag inte jobba utan att analysera resultaten.

I slutet av varje sprint brukar jag sitta ner och skriva upp 5 saker som skulle ha kunna gjorts annorlunda för att uppnå målen ännu bättre. Ju fler grejer du ser hur de något kan förbättras, desto bättre. Du lyckas då du förstår hur du förbättrar din marknadsföringsstrategi. Det betyder att du gjort ditt strategiarbete så väl att du kan analysera dig fram till det som inte fungerar och reagera i tid.

unden avgör i sista hand om din strategi är lyckad

Kunden avgör i sista hand om din strategi är lyckad

Kom ihåg att kunden sist och slutligen avgör om din strategi är lyckad eller inte. Det är viktigt att du står bakom din marknadsföringsstrategi, även i stunder då du tvivlar på allt och alla, och håller dig till strategin. Det kommer göra analyserandet av ditt jobb lättare.


Har du några frågor på det här eller vill tala marknadsföringsstrategi – hör av dig i kommentarsfältet nedan eller över email!

15 tankar om “Marknadsföringsboost – 10 steg för en övergripande marknadsföringsstrategi

 1. Så bra att få tips om strategi! Det här något jag inser att jag måste bli bättre på då jag gör allt på känsla. Men ju mer jag tittar på det desto mer förstår jag vikten att outsourca det i framtiden.

  • Så kul att du tycker det! Blev så himla glad av din kommentar. Och ja, det blir lått så att man går på känsla, för framåt går det så också.. Kanske inte alltid bara lika snabbt! Kram

  • Tack snälla Cecilia för din fina kommentar – blev så väldigt himla glad! <3 Är det något mer du undrar kring strategi är det bara att fråga!

 2. Oj vad bra inlägg och intressant att läsa. Jag har helt klart en hel del att jobba med, det känns verkligen som en djungel för mig. Antar att steg 1 är att sätta mig ner och fundera på vad jag vill uppnå och hur mycket tid och pengar jag är villig att lägga på det.

  • Tack snälla du <3 ja, så är det nog. För att nå sina mål måste de först sättas och sedan måste man fundera och de är realistiska och möjliga att nå. Men hördu, skickar en massa pepp och lycka till så här över nätet! Det är bara att fråga om det är nåt mer du undrar över.

   • Åh vad go du är, tack! Det är nog pepp jag behöver för att motivera mig att producera mera. :) Lite koppling till ditt senaste inlägg så är det väl den här frågan om det man gör verkligen duger som gnager som gör att jag tycker det känns jobbigt att ens försöka marknadsföra mig själv. Vad har jag som ingen annan har liksom?

    • Ja men exakt. För i grund och botten spelar det inte stor roll hur mycket du än marknadsför om du inte har något att verkligen komma med. Men det tycker jag definitivt att du har, så då du tar dig den tid du behöver att verkligen fundera igenom vad du vill och önskar göra tror jag du kommer superlångt! Så roligt att träffa dig här också och att nu ha en ny blogg att följa! <3

 3. Din artikel vände min dag från en känsla av total hopplöshet, gråten i halsen med tidspress och studier till att “Det här klarar jag”
  Ett stort tack :):):)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.