← Tillbaka

Vad jobbar jag med? – Salmiak Creative

Salmiak Creative - Malin

Här har jag nu i veckor pratat om att jag blivit egenföretagare, att jag går min egen väg och att jag följer min dröm.

Det jag inte har berättat, är vad det är jag egentligen jobbar med!

Det som syns utåt mest är helt klart denna blogg och min Instagram malinlundsten, vilka båda två är väldigt viktiga för mig! De är kreativa och skapande kanaler, med fokus på det som är min största passion – resandet –, och som dessutom gett mig så många fantastiska nya personer i mitt liv. Kanalerna representerar mig väldigt bra, jag är kreativ, upptäckande och gillar människor.

Men i det här inlägget ska vi tala om vad det är som jag lägger andra halvan av min energi på. Vi ska tala om vårt nystartade företag Salmiak Creative! Här kommer hela historien.

Salmiak CreativeSalmiak Creative references

Kreativ byrå – Salmiak Creative

Jag och Pats (sambon, sidekicken och fotografen av de flesta bilder på mig här på bloggen) startade en tid sen ett företag, Salmiak Creative, som hjälper små och medelstora företag navigera genom dagens digitala värld.

Vi har båda studerat samma grej, online media, men efter studierna skildes våra professionella vägar åt och vårt liv som par började. Patrik blev programmerare och grafisk designer – och jösses vilken kod den mannen skriver. Att vara front-end kodare med öga för var varje pixel ska sitta är guld! Så stolt över honom.

Jag å andra sidan blev marknadsförare och grafisk designer, vilket inte heller är någon tokig kombination. Att alltid ha det visuella i åtanke, vad man än gör, är en väldigt stor fördel. För mycket av marknadsföring är att skapa det där snorsnygga materialet vi alla bara vill klicka på.

Vår kreativa tvåsamhet

Vi jobbar i nuläge med allt från startups till mellanstora företag. Önskan är, att kunna ge dem allt de behöver från start till lukrativ business. Våra fyra fokusområden är följande.

1. Branding

Hit hör den visuella identiteten (logo, fonter, färger, placeringar), kommunikations guidelines och företagsidentiteten. Vi hjälper dig bygga den grund du behöver för att bli det företag du alltid drömt om.

2. Design

Här talar vi grafisk design, UX/UI design, online material (reklamer, banners, ikoner) och print (broschyrer, visitkort, stands). Det basic material ditt företag behöver för att ge en enhetlig och pålitlig bild utåt.

3. Webbsida

Vi analyserar dina online kanaler och konsulterar inom förbättring och updatering, samt implementerar och bygger webbsidorna. Allt du kan behöver för att förverkliga ditt brand.

4. Marknadsföring

Till marknadsföringsbiten hör mycket. Vi fixar allt från marknadsföringsstrategi till marknadsföringsplan, text och visuellt material, SEO, sociala medier och såklart influencer marknadsföring. Desto mer kreativt desto bättre!

Som det kanske framkommer, är vår uppdelning rätt klar i och med våra olika kunskapsområden. Både jag och Patrik jobbar på nummer ett och två, medan han kör tre och jag fyra. Rättvist eller hur!

Min specialitet ligger inom marknadsföringsplan för mindre företag, vilket jag hållit på med då jag jobbade som konsult. Jag tycker det är så himla kul att sitta och klura på hur ett specifikt företag ska kunna nå ut till så många i sin kundgrupp som möjligt. Att öka konverteringen och skapa nytänkande kampanjer. Att lyckas få entreprenörer och företag att skina gör mig så himla stolt! Marknadsföring är kreativt, trots att mycket alltid följer givna guidelines.

Salmiak Creative - Malin

Hur vi jobbar och har det ändrat?

Det absolut finaste med att vara egenföretagare är att jag äntligen har möjlighet att lägga ner min själ och energi på något eget, något jag och Patrik har satt igång tillsammans. Vi har hittills jobbat kvällar för att göra det vi vill och att nu ha chansen att göra det fulltid är så grymt fint!

Våra kvällar ser trots det fortfarande likadana ut som tidigare, vi sitter sida vid sida på soffan och pysslar med vårt. Men så ska det vara. Älskar att jobb och liv kan vara så nära!

Hur har det gått för oss hittills?

Företagandet har hittills varit det allra finaste och bästa, samtidigt som förändringen har varit stor att vänja sig vid. Varannan dag går jag på moln, njuter av friheten, nya dörrar i arbetslivet öppnas och jag lever livet. Följande dag kan jag ändå tvivla och ifrågasätta detta beslut, jag undrar om det verkligen är min grej att jobba själv och hur ska jag ha tid att bygga upp det företag jag vill.

Är i processen att lära mig sälja nu, en grej jag aldrig egentligen gjort tidigare. Tidigare, då vårt jobbande varit mer småskaligt, vi båda hade anställning, jobbade vi endast med inbound case. Nu måste jag för första gången jobba för nya projekt – för nu har jag tid att åta mig fler än de som droppar in.

Det är spännande och skrämmande. Trots det är sälj något jag vill bli bra på! Kan man den konsten är det lättare att våga nästa gång också. Så det är bara att streta vidare. För jag vet innerst inne att vi nog kan!

Salmiak Creative - Malin

Vad vill du lära dig om marknadsföring

Eftersom Salmiak Creative är en så viktig del av mitt dagliga arbete, samt möjliggör mitt liv som resebloggare och digital nomad, vill jag lyfta upp företagandet här på bloggen också. Hoppas kunna ge dig tips om marknadsföring och hur du kan bli bättre på att marknadsföra ditt företag online.

En serie om marknadsföring helt enkelt.

Då jag jobbade som konsult inom marknadsföringsbyrå för startups som söker finansiering, var en av mina huvuduppgifter att förklara för dessa företag varför de:

1. Behöver marknadsföring, en strategi och en plan
2. Vad det finns att göra inom marknadsföringen
3. Hur de kan uppnå framgång med dessa knep

Är det något inom marknadsföring ni är speciellt intresserade av? Det första inlägg i min marknadsföringsserie handlar om att skapa en strukturerad marknadsföringsstrategi. 10 enkla steg följa för en klar strategi. Låt mig veta hur ni känner inför sådant här material i kommentarsfältet nedan!


Här kan du kolla in Salmiak Creatives hemsida. Du kan också höra av dig direkt till mig om det är något du behöver hjälp med!

17 tankar om “Vad jobbar jag med? – Salmiak Creative

  • Blev så glad över din kommentar, välkommen! Eget är dessutom alltid eget, oberoende av storlek. Man kan ju alltid försöka få företaget att växa i något skede om man känner för det. Ha en skön kväll! :)

 1. Jag jobbar också som marknadsförare, och är lite kluven över titeln då dom flesta i min bransch nu mer har gått över till att vara kommunikatör. Är marknadsförare som titel på väg bort? Och väger kommunikatör tyngre i branschsnack? Lite sånt funderar jag över just nu. Hur tänker du?

  • Hej Tina! Ja jag har funderat över det, men på min profil passar kommunikatör inte riktigt in. I grund och botten är jag mer grafiker än skribent. Eftersom jag själv upplever jag att kommunikatör syftar mer på textbaserat arbete vill jag inte begränsa mig till endast den titeln.

   Känner helt klart som du att kommunikatör blir trendigare hela tiden. Tidigare hette man endast marknadsförings chef, medan nästan varje position idag är marknadsförings och kommunikations chef. Det är faktiskt en titel jag skulle känna mig bekväm i! Väldigt intressant ämne faktiskt, kanske något för ett framtida blogginlägg? ;)

 2. Hej Malin!
  Jag tycker det låter jätteintressant med en serie om marknadsföring. Har helt nydligen börjat läsa din blogg efter att jag instagram föreslog att jag borde följa dej!

  Ha det bra och god jul!

  • Hej på dej Lisa! Så roligt att höra från dej och att du har hittat hit – heja IG. ;) Jag håller faktiskt i skrivande stund på och förbereder marknadsföringsgrejer, så det är på kommande.

   Ha en riktigt god jul du med – nu ska jag in på insta och följa dej där med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.