← Tillbaka

Packa smart inför vandringsresa – 8 tips du inte vill vara utan

Packa smart inför långresan

Att planera packning inför en lång vandringsresa

Packning inför långresa beror på hurudan typ av resa du ska göra. Åker du till värmen, på stadssemester eller ut och vandrar? Eller blir det till och med en kombination av dessa?

I det här inlägget fokuserar jag på den allra svåraste av dessa ekvationer. Lång vandringsresa till kyligt klimat. Då man bestämmer sig att leva utomhus på naturens villkor behöver man packa med sig rätt mycket utrustning och mat, i kallt klimat krävs det varma kläder och ombyten om det regnar. Dessutom ska man orka bära med på allt, hela tiden. Det är den här typen av resa som vi förverkligar nu när vi reser till Patagonien.

Packa smart inför långvandringen

Packa smart för svåra förhållanden

I Patagonien ska vi vandra i några veckor och bära med på alla våra grejer. Vi sover i tält och vandrar i några plusgrader. Vi vet redan nu att vi inte kommer ha tillgång till matbutik, elektricitet eller andra bekvämligheter hela tiden. Låter som mycket packning, eller hur? Det värsta är om det är mycket oönskad packning.

Under alla mina resor har jag lärt mig att packa lätt. Att komma ihåg det väsentliga och modigt lämna bort det där lilla extra som bara kommer göra vandrandet tyngre. Mitt packande är idag smartare än det var för några år sedan.

Det här är mina bästa tips för smart packning.

https://malinlundsten.com/category/sydamerika/

Mina bästa tips för en smartare packning

1. Ha alla nödvändiga dokument sparade digitalt. Då vi planerar resa sparar vi alla dokument, flygbiljetter, planer, hotell, passkopior och annat i en Drive-mapp. Före vi åker hemifrån laddar vi ner hela mappen offline på dator eller telefon. Det blir inget släpande på papper och du har alltid allt nära till hands. Obs! Vissa t.ex. bussbolag kräver att du har din biljett i pappersformat så kolla det före resan.

2. Ha dina kartor offline. Zooma in på området du ska åka till och spara som offline, så har du alltid kartan med dig på telefonen var du än är. Vi har även märkt att de lönar sig jämföra olika karttjänster före resan, för de kan ha väldigt olika mycket information om vandringsleder osv. Google maps är en självklar app, men också Nokias Here we go är ett bra alternativ. Slå på flygplansläge då du vandrar så håller batteriet i dagar.

Packa smart - minimalt med kläder

3. Ha med minimalt med kläder. Tro mig. Då du vandrar är varje kilogram en börda, så packa inte med onödigt med kläder. Ingen bryr sig om du använder samma fleece i två veckor, speciellt inte du själv.

4. Ha med saker att fixa grejer med. Packa med gorillatejp om tältet går sönder och plåster för att lappa dina trasiga hälar. Det tar inte mycket utrymme och du kommer antagligen behöva fixa eller modifiera något en smula under resan. Bra att vara förberedd.

Packa smart - ha med remmar

5. Ha med en skarvsladd. Kommer du tälta på camping? Med lyxvaran elektricitet till förfoganden vill du ladda allt på samma gång, så ta med en skarvsladd.

6. Ha med remmar. Du kommer vakna upp efter någon vecka och märka grejerna inte ryms in i ryggsäcken något mer. Packningen är dålig och du orkar inte packa om. Med remmar fäster du lätt tält eller andra stora föremål på utsidan av din ryggsäck. Om du vandrar med andra kan någon också lätt hjälpa att bära ett tält en dag du till exempel är extra trött.

Packa smart - snacks

7. Ha med en massa plastpåsar. Det finns inget lika hemskt som att överraskas av regnet bli genomvåt och sedan märka hela packningen också är det, plus att elektroniken gått sönder. Packa allting i plastpåsar, de väger inget men kan rädda din resa.

8. Ha med mycket snacks och nära till hands. Då jag vandrar känner jag sällan hungrig. Jag blir förstås ändå hungrig och trött, men jag märker det inte före jag är så trött att jag blir gnällig eller börjar stiga snett. Farligt! Men här hjälper det att stanna på små snackpauser nu och då.

Vår packningslistaVår packningslista

Vår packningslista

Att packa smart innebär för mig också att ha med det du behöver. Då undviker du situationer att spontanshoppa något du redan har, som kanske kostar skjortan på den destination du är. Packningen måste också hjälpa dig att klara dig i de vanligaste situationerna du kan hamna i under resan.

Vi har en Excel vi brukar kika på då vi ska börja planera inför en längre resa. Den innehåller en bra bas, en grund för vad det är du kommer behöva med på din långresa. Du kan ladda ner packningslistan här.

Hoppas det här hjälper dig att komma igång med din packning inför långresan. Packa smart och ha det bra!


Läs om mina bästa tips för en lyckad cykelsemester här.

5 tankar om “Packa smart inför vandringsresa – 8 tips du inte vill vara utan

  1. Tack för smarta tips, flera av dom tillämpar jag redan – ja på alla resor faktiskt oavsett om det är hotellvistelser eller äventyrsresor. Ska hem och packa nu, för Azorerna i två veckor, lär bli en del vandring. Fast bara dagsturer.

    • Kul att höra! Och ja egentligen passar de verkligen för alla sorters resor, brukar bara inte tänka så mycket på min packning inför annat än vandringsresor. Azorerna låter absolut underbart, ha en fin resa och njut av vandrandet!

    • Tack snälla Jeanette! Säkerhetsnålar är verkligen ett supertips det med. Alla små hacks som kan göra resandet lättare skrivs direkt upp på kom-ihåg-listan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.