← Tillbaka

Julhelg i Raseborgs skärgård

Julhelg i Raseborgs skärgård

Traditionsenlig jul? Njaah, det behöver jag inte. Men ett äventyr är alltid välkommet! Det fick vi i år då jag och min familj åkte ut till vår holme i Raseborg och firade jul i skärgården. Det visar sig bli en öde jul då vi är ensamma i hela skärgården, genom storm och genom det vackraste lugnet.

Norden om vintern är ett bevis på att man inte alltid behöver resa långt bort. Några dagar i skogen här hemma kan var precis lika underbart och spännande. Det här är min jul hemma.

Jul i skärgården

Tomt i skärgården över julen

Vi åkte av bilfärjan och körde i ösregn med trädtopparna vajande över oss längs den smala vägen över ön. Hur många bilar kommer finnas i hamnen?, funderade vi och gissade på en 12 – 15 stycken. Miriam gissade på fyra och vi skrattade. Så dött kan det väl inte vara på julen? Efter några minuter var vi framme i hamnen och där fanns två bilar.

Jul i skärgårdenJul i skärgårdenJul i skärgårdenJul i skärgården

Storm i Raseborg

Vi åker ut till Raseborg den stormiga lördagen före jul, då vattnet står högt över det normala och vågarna ilsket drar fram över fjärden. Då vi stiger ut ur bilen finns det en stund då några av oss tvivlar på vad vi riktigt gett oss in på.

Väl över på holmen spelar stormen ingen roll längre. Vi värmer kaminen och går inte mer ut den dagen. Alla pysslar med sitt, vi spelar spel och äter. Tar det lugnt efter hösten.

Soluppgång på julafton

Julafton och ensamma i skärgården

Följande morgon vaknar jag då det ljusnar och ser solen stiga över horisonten. Springer ut i gummistövlar och pyjamas, vill inte missa detta härliga julmirakel. Sol i en öde skärgård på julafton och gårdagens storm som bortblåst!

Sol i skärgården, RaseborgSol i skärgården, RaseborgSol i skärgården, RaseborgSol i skärgården, RaseborgSol i skärgården, RaseborgSol i skärgården, Raseborg

Bäst är att solskenet håller i sig hela dagen – det kan man kalla julklapp! Vi promenerar i skogen och hugger ner en liten julgran. Äter en massa, pusslar och pratar. Julgubben kommer också runt 9 och jag får min efterlängtade eltandborste. Att som högerhänt borsta tänderna med vänstra handen i två månader med bruten högerarm, har inte varit speciellt skonsamt och jag har längtat efter ett ordentligt skrubb. Nu så!

Vi avslutar en mysig och lugn julafton under en stjärnhimmel omöjlig att se i staden.

Åka båt på vintern i RaseborgÅka båt på vintern i RaseborgÅka båt på vintern i RaseborgÅka båt på vintern i Raseborg

Juldag i långsamt tempo

Följande dag är morgonen om möjligt ännu finare, med solsken och alldeles vindstilla. Vi ror omkring i skärgården (och åker för motor då vi tröttnar) ända tills det blir oroväckande mycket is på havet och vi vänder tillbaka. Redan noll grader kan få ett stilla hav att frysa.

På kvällen gör vi sånt vi alltid pysslar med då vi är i Ekenäs. Vi spelar kort i timmar, dricker rödvin och äter mycket. Då vi är på väg och lägger oss vid tolv tycker min syster ännu att vi ska få klart pusslet på 2000 bitar som påbörjats under hösten. Så får det alltså bli och vi somnar nog inte före vid 2 på morgonen.

Kaos i Lundsten-stil

Kaos i Lundsten-stil

Att åka hem blev ett klassiskt Lundstenkaos. Vi städar undan och allt är frid och fröjd. Hoppar i båten och åker över till hamnen, bär upp båten på land, lossar motorn, packar bilen och startar. Då kommer pappa ihåg att kolla om mobilen är med, vilket ni kanske i det här skedet gissar den inte är. Båten i sjön och pappa på väg tillbaka till holmen.

Till sist kommer vi oss ändå iväg och jag åker hem till stan för att duscha och ta det lugnt från lugnet. Jag kallar det här en synnerligen God Jul!

Synnerligen god jul

2 tankar om “Julhelg i Raseborgs skärgård

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.