← Tillbaka

Globetrotterns lista om julen

Vad är bättre än listor? En jullista kanske då. Så då jag läste Jennifers jullista plockade jag direkt med mig den hit. Så här varsågoda, globetrotterns lista om julen!

Senatstorget i Helsingfors

Julaftonsfantast eller jultidsmysare

Egentligen, tycker jag mer om att tala om decembermånad än julen. Då man talar om julen är det om tre dagar i slutet av december, medan julen enligt mig är så mycket mer än det. Hela december är ett stort julmys, med glögg, en extra orsak att samlas med kompisar, tid för att hänga hemma och pyssla i skenet av tända ljus.

Här måste jag även inflika att jag inte är någon stor julaftonsfantast, men nog en jultidsmysare. Om det nu make any sense?

Finlands Lucia 2017Finlands Lucia 2017

Hur långt i förväg börjar du planera för julen?

Jag planerar egentligen väldigt lite inför själva julen. Idag är det två veckor till jul och ännu har jag inte börjat fundera på själva julafton. Det är så i min familj – vi firar liksom inte så mycket jul.

Mest planerande sker kring logistiken, att viktigt är att vi alla ska finnas i samma land, stad och hem på julafton. Det är väldigt viktigt, resten blir som det blir!

Nämn ett av dina bästa julminnen!

Eftersom våra jular alltid sett olika ut och vi inte har en klar schablon för julafton, så har jag många fina och varierande minnen. Kommer bra ihåg jultiden som barn, vi julpyntade, bakade pepparkakor, väntade en eeeevighet på julgubben och lekte i snön.

Senare jular som varit extramysiga är de på vår holme i skärgården. De jularna är vi de enda på jorden, ensamma i en öde skärgård, och vår värld blir värmen inne i stugan och närvaron.

Älskar också jular då vi rest längre. Julhelgen på Teneriffa var super härlig och precis sådant familjehäng gillar jag.

Jag och Miriam

Resa bort över jul eller stanna hemma?

Personligen gillar jag mer att resa bort över jul, fast det ska såklart vara med min familj i så fall.

Då man reser iväg över julen försvinner trycket att man borde. Borde fira jul, borde ha julkänsla, osv. På resa är det att man ihop dragit iväg en tillräcklig julklapp och det behövs inget mer.

Om tid och pengar inte var ett problem – var skulle du då helst fira jul och/eller nyår och med vem?

Skulle nog dra till ett varmt land för två månader eller så. Kanske till Australien och bo i Melbourne, jobba med bloggen på veckorna och resa till olika australiensiska storstäder på förlängda weekends. Och kramas med en massa kängurun. Allt detta tillsammans med min familj då såklart!

Nämn en stad eller ett land där du absolut inte skulle vilja spendera din jul?

På en finsk eller svensk julbuffé i Thailand (förlåt alla som gillar!). Kan inte tänka mig något omysigare typ. Eller då skulle det kanske vara något beach party på liknande ort, tillsammans med en massa sliskiga tonåringar.

Om du firar jul utomlands, hur viktiga är traditionerna med till exempel julmat, glögg och julklappar?

Njaa, känner inte så starkt för jultraditioner. Kan vara kul att äta julgröt någon gång under året och kålrotslåda älskar jag. Presenter byter jag som sagt mer än gärna ut mot att vara tillsammans utomland! Går hellre all in på det landets jultraditioner jag befinner mig i.

Var och hur firar du jul i år?

Jag vet faktiskt inte? Talade med min mamma förra veckoslutet, men fick inget klart svar där. Blir säkert hemma hos dem? Fast så ska jag säkert hälsa på hos Pats familj också, de brukar ha mer riktigt julfirande! Huvudsaken är ändå att jag är med nära och kära. För inte många veckor efter jul bär det av mot nya äventyr för mig och Pats.

Varsågod – nu är det din tur!


Bilderna är tagna den 13 december under Luciafirandet av Finlands Lucia 2017 i Helsingfors.

3 tankar om “Globetrotterns lista om julen

  1. Så rolig lista att läsa, mycket möjligt att jag lånar den!☺ är precis lika när det gäller att åka bort över jul och gör det hellre än köper massa julklappar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.