← Tillbaka

Finland 100 år – självständighetsdagen

Ett år av förberedelser och prat om Finland 100 år som självständigt land. Igår, den 6.12.2017 var självständighetsdagen äntligen kommen.

Morgon i Finland 100 årMorgon i Finland 100 årMorgon i Finland 100 år

Den 100 självständighetsdagen i det moderna Finland

Morgonen den sjätte. Vi hade inga planer för självständigheten och tänkte väl mest att det skulle bli en dag som andra. Oj så fel vi hade!

Vi började med något vi trodde var långfrukost. Att ta det lugnt på morgonen är väldigt sällsynt för mig som lätt får spring i benen och oftast behöver planera in grejer för att få utlopp för min energi. Hur som, frukosten blev inte lång den här gången heller, för där som vi satt och åt började solen gå upp. Ett varmt ljus, från en sol vi inte sett på evigheter.

Fotografering på Drumsö

Drog snabbt på oss ytterkläderna, plockade ihop kamerautrustningen och gick ut för att fota morgonljuset. Det vinner vilken långfrukost som helst! Ön vi bor på kan vara så fantastiskt fin. Jag älskar närheten till vattnet och hur påverkad av väder och vind man är då man bor vid havet.

Helsingfors - Finland 100Helsingfors - Finland 100Helsingfors - Finland 100

Då vi kom hem ringde min pappa och frågade om vi ville gå med dem på stan idag – det ville vi såklart! Vi möttes upp och promenerade runt i ett Helsingfors jag kanske aldrig tidigare sett så livat. Det trots minusgraderna och den isande vinden. Det var folk över allt. Walking tours som tog en till de ställen i Helsingfors som blivit betydande och minnesmärken från kriget. Ett nytt monument på Kaserntorget som vittnade om hemskheterna under Andra världskriget och hundra Finlandsflaggor som stolt vajade i vinden på Salutorget. Julmarknader på varje torg. En underbar stämning.

På kvällen gick vi över till våra vänner för självständighetsfirande. Vi åt karelska piroger med äggsmör, fisk- och svampröror, Fazers blå och drack champagne. Och följde med hela slottsbalen. Såg president Sauli Niinistö skaka hand med tvåtusen gäster och hans höggravida fru med hälften före hon måste ta en paus. Vi lyssnade på Finlandia och Vårt land. Sjöng med. På kvällen gick vi ut för att se på fyrverkerierna det 100-åriga Finland till ära.

Hurra för FinlandHurra för FinlandHurra för FinlandHurra för Finland

En dag fylld med minnen och tacksamhet

Hela dagen kändes så mycket mer än jag trodde det skulle göra. En kombination av glädjen i landet, stoltheten, och de smärtsamma minnen från krigen, självständighetskriget, vinterkriget och fortsättningskriget, som äldre finländare ännu lever med. Krig våra far- och morföräldrar varit med om. Jag såg Okänd soldat, en film om kriget 1941-1944 mot Sovjetunionen på bio någon vecka sen. Det obehaget fanns ännu kvar i kroppen.

Har tidigare aldrig tänkt så mycket på vilken lottovinst det faktiskt är att få födas i Finland. Att få en bra utbildning, en rätt jämställd tillvaro, möjligheten att förverkliga mig själv, att resa, jobba, skratta och älska. Jag kände mig tacksam för att jag fått växa upp i detta självständiga land.

Det var en fin dag den 6.12.2017, mycket finare än jag tänkt mig. Hurra för Finland 100 år!

Finland 100 år

4 tankar om “Finland 100 år – självständighetsdagen

    • Tack snälla Kattis <3 I Finland brukar det aldrig riktigt bli storfest (förutom om Finland vinner hockey VM) så var riktigt kul.

  1. Men magiska bilder, ni gjorde helt rätt som gick ut med kamerorna <3 Och vilken fin dag det lät som om det blev, verkligen. Vi fick ägna oss åt flytt, men vad är väl en bal på slottet…. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.