← Tillbaka

Essaouira – Marockos hemliga sol, strand och måsparadis

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Drömmen om Marocko

Drömmen om Marocko – de här är ställena jag ville besöka

Före jag besökte Marocko kände jag till tre ställen i landet som jag definitivt ville besöka någon dag. I flera år såg min Marocko bucket list ut som följande:

1. Storstadsliv i Marrakech

Jag längtade efter att känna pulsen i Marrakech, vandra över torg fulla med människor och andas luft tung av kryddor. Den drömmen gick i uppfyllelse då jag åkte ner till Marocko och fick leva livet i Marrakech. Staden var precis så härligt jag tänkt mig.

2. Atlasbergen och vandring

Det andra stället jag drömde om att besöka var Atlasbergen öster om Marrakech. Tänker mig höga höjder med vy över Sahara åt öst och Atlanten åt väst. Under detta besök hann jag tyvärr inte med Atlasbergen, så den drömmen får leva kvar ett tag till.

3. Strandliv och kustbyar

Min tredje önskan var att få uppleva den Marockanska kusten. Att barfota gå över mjuk sand, känna vinden i håret och blicka ut över den oändliga Atlanten. Till min lycka blev även denna önskan sann, då vi under vårt besök i Marocko åkte till kustbyn Essaouira.

Det här inlägget handlar om den undangömda kustpärlan, det exotiska Essaouira.

Essaouira, vägen till kusten

Vägen till Essaouira

Essaouira ligger rakt västerut om Marrakesh, och att åka bil mellan städerna tar ungefär 2,5 timmar. Trafiken i Marocko är rätt lugn och sansad, och det var endast inne i Marrakesh centrum som vi såg trafikstockningar. Vägen till Essaouira gick alltså väldigt smidigt, även eller tack vare att vi gjorde två avstickare på vägen.

Bokar du en privat dagsutflykt till Essaouira får du själv vara med och skräddarsy din dag. Det rekommenderar jag starkt. Här nedan är några tips på vad du inte ska missa längs med vägen från Marrakech till Essaouira.

Arganolja i MarockoArganolja i MarockoArganolja i Marocko

Vi stannade först till vid ett kvinnokollektiv för arganoljeproduktion, där kvinnor satt i rad och skalade, rostade handpressade och handpressade arganfrön. Där fick vi lära oss mer om arganoljans magiska effekter i hud- och hårvård, samt i matlagning. Intressant, men eftersom jag tidigare haft vuxenakne är jag aldrig ivrig att pröva nya hudgrejer.

Traditionell marockansk byTraditionell marockansk byTraditionell marockansk byTraditionell marockansk by

Vår nästa punkt var en traditionell marockansk by, där vi tog oss tid att promenera omkring. Tala med lokala (inte mycket, eftersom engelska inte är ett använt språk ute på den marockanska vischan), höra böneutrop och dricka te hann vi ändå med för vi åkte vidare.

Essaouira

Essouira – den magiska staden

Till sist nådde vi resans högsta punkt och där nedanför kullen bredde sig Essaouira och Atlanten ut sig. Essaouira kallas den magiska staden eftersom det sägs att alla som besöker den vill återvända. Där vi stod och såg ner på den vita staden och kände vinden fläkta var jag nästan färdig att där och nu skriva under påståendet.

Essaouira torgetEssaouira torget

Nere i den gamla fiskebyn Essaouira saktar vi alla ner och ser oss omkring. Vi står mitt på torget i staden och ändå känns det som att allt rör sig långsamt. Ingen hastar förbi, ingen försöker sälja något – alla bara är.

Taros i EssaouiraTaros i EssaouiraTaros i Essaouira

Vi börjar med att äta lunch på ett av landmärkena i Essaouira, Taros, där vi blev bjudna på färsk fisk och lokalt vin på deras takterrass alldeles intill torget. Var hur skönt som helst att ta sig den lugna stunden efter resan dit, att komma in i de lokalas tempo.

Måsar i Essaouira

Sevärdheter i Essaouira – finns det mer än fiskebåtar, stränder och måsar?

Essaouira har mer att erbjuda än måsar och fiskebåtar. Ändå är det de två som fastnat på de flesta av mina bilder. Har nämligen aldrig tidigare sett en stad med så mycket måsar som flyger över en och samma plats. Men inte aggressivt som i Helsingfors, nej för i Essaouira lever måsar och människor i symbios.

Fästningen i EssaouiraFästningen i EssaouiraFästningen i EssaouiraFilmning i Essaouira

Fästningen i Essaouira

Staden är en gammal fiskeby och ännu idag finns det flera marockaner som lever på fiske, även om turism tagit över många av de mer traditionella formerna av livnäring. Fiskebåtar och lukten av fisk hänger över hela staden och speciellt påtaglig blev den då vi besökte fästningen Castelo Real de Mogador. Den ligger bredvid den aktiva fiskehamnen, som är liten men utrymmesoptimerad.

Fästningen i Essaouira

Från fästningen har man en underbar vy över Essaouiras Medina (gamla stad), som även den är UNESCO världsarv, och ut över Atlanten. Själva Medinan är så mysig som jag drömt om. Smala gränder, vitmålat med färggranna kakel och små stånd med lokalt hantverk som kantar gränderna. Jag köpte en stor hamam handduk för 60 MAD (5,50€).

Stranden i EssaouiraStranden i Essaouira

Stranden i Essaouira är lång och fin, men på grund av den direkta kopplingen till den öppna Atlanten är vattnet alltid kallt och det är inte många som vågar sig på ett dopp. På stranden såg vi ändå flera solfantaster ligga och steka i den varma höstsolen. Det var trots allt över 20 grader också i november.

Den magiska staden

Är Essaouira den magiska staden?

Visst är den fin, harmonisk, och ett ställe jag gärna skulle spenderat mer tid på. Men vet inte om jag skulle sträcka mig så långt att kalla den magisk. Väl värt ett besök ändå, förutsatt att du gillar mysiga gator, marockanskt hantverk och strandliv.

Har du besökt Essaouira och vad tyckte du om staden?


Du kanske skulle gilla mitt inlägg om det är säkert att resa till Marocko också?

4 tankar om “Essaouira – Marockos hemliga sol, strand och måsparadis

    • Ååh så roligt att höra! SEO lönar sig alltid, eller hur ;) Super att du gillade inlägget också och ha det så bra där i vackra Essaouira!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.