← Tillbaka

Adventstid i Kenya – en gästblogg

Adventstid i Kenya

För ett år sedan hade jag äran att få gästblogga inne hos vin vän och bloggkollega Jennifer. Hon hade fixat med en julkalender med juliga resehistorier från olika resebloggare och hela december blev en enda stor reseinspiration.

Jag skrev om min adventstid då jag bodde och jobbade i Kenya. Eftersom den skildringen fortfarande idag stämmer och är aktuell, tänkte jag dela med mig av den här inne på mine blogg också.

Bo och jobba i Kenya – minnen från 2013

Mitt julminne tar mig tillbaka tre år i tiden, till 2013 och min tid i västra Kenya som volontär i en fattig liten by.

Volontärarbete i KenyaVolontärarbete i Kenya

Första advent – Arbetet

Vardagen på den kenyanska landsbygden följer samma mönster var dag. Morgonen börjar då solen går upp, så runt fem-sex rullar jag stelfrusen ur sovsäcken för att börja dagen. Det sägs att frukost är dagens viktigaste måltid, och att tillreda en måltid utan elektricitet, rinnande vatten eller ett kök för den delen, tar flera timmar. Resultatet är oftast gott och alltid energirikt; vardagsvegetariskt med få ingredienser.

Vid nio börjar jobbet. Vissa dagar innebär det att assistera som lärare vid skolan vi bor på, andra att bygga den nya skolbyggnaden. Dagarna är stekande och efter tre timmar av hårt utomhusarbete är jag mör som en metmask med en enda tanke i huvudet – lunch. Morgonens matlagningsprocedur upprepas.

På eftermiddagen jobbar vi några timmar igen, följt av ett par timmar fritid innan mörkrets inbrott klockan sex. Under de här timmarna går jag oftast runt och upptäcker den vackra kenyanska landsbygden. Vid sextiden lagar vi middag, vid nio sitter vi vid lägerelden och pratae och vid tio slocknar jag som ett ljus efter den innehållsrika dagen.

Fest i KisumuFest i Kisumu

Andra Advent – Fest i Kisumu

Den andra advent har vi inget arbete. Jag tar matatun (tänk tuk-tuk) till Luanda (de galnas stad enligt kenyanerna). Där byter jag till buss till Kisumu, som är Västkenyas största stad. Jag planerar leva lyxliv – duscha, äta gott, ha wi-fi och sova i säng!

I Kisumu går jag ut och turistar. Till min förvåning ser jag vid sjön Lake Victoria en annan turist stå och ta bilder. Jag går över och snackar. Han är tysk och besöker en kompis i Kisumu. Det slutar med att han bjuder mig med på klubb den kvällen.

Vid 8 tutar matatun utanför grinden. Kvinnor ska inte röra sig ensamma efter mörkrets inbrott, så jag blir upphämtad. Och så går vi på klubb, jag, tysken och hans kompis. Dricker öl för första gången i Kenya och dansar oss svettiga till kenyanska rytmer. Så galet roligt!

Begravningen i Kenya

Tredje Advent – Begravningen

En liten flicka på bara några år dog i byn och dagen för begravningen har vi inget jobb. I kenyanska byar hedrar man de döda genom att inte jobba då. Vår arbetsledare föreslår att vi går på begravningen istället.

Jag följer sången som ekar över byn, hela vägen upp för berget, tills vi kommer till en vacker plats med utsikt över hela sänkan som utgör byn Ebulamba.

Begravningen är redan i full gång. Det sjungs och hålls tal. Människor står i klungor runt om på gården och småpratar. Jag blir placerad bland närsläktingarna precis framför prästen och kören, vilket käns olustigt. Föräldrarnas sorg är så påtaglig. Mamman svimmar flera gånger och pappan är sammanbiten. Den lilla flickans tvillingsyster hade dött ett par månader tidigare översattes för oss från Swahili.

Som sista ritual innan jordfästningen går vi för att säga farväl åt den döda flickan. Hon ligger som en docka i en pytteliten kista. Jag är väldigt chockad, över begravningen, den glättiga sången, sorgen, vardagligheten i döden som ändå är allt annat än det. Och allt händer under den gassande kenyanska solen.

Hem till jul - KenyaHem till jul - Kenya

Fjärde advent – Hemma till jul

En säkerhetskontroll av mått jag aldrig tidigare upplevt. Allt letas igenom, kameror och datorer som måste bevisas att de är riktiga, kroppsvisitering och förhör. Sedan är jag ombord på flyget och på väg hem för att fira jul. Väskan kom inte med den här gången och turbulensen är galen – men jag kommer hem till jul. Med minnen och erfarenheter jag aldrig, aldrig kommer att glömma!

Det var min adventsberättelse från Kenya

Ett sammandrag, ett hopplock av minnen från en så annorlunda tid i mitt liv. Under min tid i Kenya upplevde jag väldigt få saker eller situationer som jag skulle varit bekant med sen tidigare. Jag är så tacksam för att jag fått jobba som volontär!

Så här skrev Jennifer om inlägget, jag blev så glad <3Vilken fantastisk reseberättelse, så fin men också rörande. Kan knappt föreställa mig vilken upplevelse. Jag har aldrig volontärarbetat men är väldigt imponerad av de som gör det och kanske att jag tar mig iväg på en sån resa en dag.

2 tankar om “Adventstid i Kenya – en gästblogg

    • Ja, så känner jag ofta då jag ser tillbaka på min tid där! Jag bodde där så har verkligen speciella minnen från landet, och av alla vilda djur, termiter och ormar vi såg kräla omkring. Ska definitivt ta och inspireras av ditt inlägg! Härliga Kenya <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.