← Tillbaka

Spahelg i Pärnu

Kyrktorn i PärnuFinska viken, M/S Finlandia

Jag har besökt Estland fler gånger än jag kan räkna.

Då jag var liten var båtresan över Finska viken lika kort som idag, men passkontroller som tog en halv evighet försvårade resandet. Dessutom såg infrastrukturen i Estland väldigt annorlunda ut och att för 30 år sedan resa utanför Tallinn, var ett helt annat kapitel än idag.

Därför begränsar sig mitt kunnande om Estland främst till Tallinn med omnejd, vilket jag verkligen vill ändra på! Då jag fick möjligheten att för tre dagar åka till Pärnu och njuta av Estonia Spas services, tackade jag ja utan att blinka.

För vad är mysigare än att en ruggig vecka i november vara på spahelg i Pärnu?

Pärnu cityPärnu cityPärnu cityPärnu city

Sommarpärlan Pärnu i sydvästra Estland

Estland är inget jätteland. Till Pärnu, som ligger på motsatta sidan landet, kommer man från Tallinn på under två timmar. Jag och min kompis tog Lux Express, som är bolaget för lågprisbussar i de Baltiska länderna och fick en snabb, fräsch (alla stolar hade egen skärm som på flyg) och punktlig resa ner till syd.

I Pärnu möttes vi av snålblåst och fuktig väder som trängde sig rakt in under huden. Vi skyndade på stegen och småsprang genom den öde staden mot stranden där vårt hotell låg.

Pärnu är verkligen en sommarstad. Allt jag hört om Pärnu tidigare inkluderade liv, strandhäng, hantverk, utomhusteater, terrasser med drinkar och mat.. Ja, en massa grejer! Som du kanske kan gissa, ter sig novemberstaden lite annorlunda.

Pärnu strandPärnu strandPärnu strandPärnu strandPärnu strand

Promenera omkring i en spökstad

Under våra tre dagar i stan såg vi inte många ute på gatorna. Pärnu är inte stort, så man kan lätt promenera runt hela stan flera gånger per dag.

Jag började varje morgon med att gå ner till stranden och bara njuta av vinden och tystnaden. Stranden är lång och fin, utan någon som helst skärgård men en obruten horisont.

Pärnu centrumPärnu centrumPärnu centrumPärnu centrum

I centrum är det lite mer livat. Ortsborna har öppet sina små hantverksbutiker och restauranger, de äldre promenerar långsamt omkring och lekande barn hittar man i varje gränd. I centrumet finns alla stora klädkedjor och matbutiker, men that’s it.

Estonia Spa, PärnuEstonia Spa, Pärnu

Spahelg i Pärnu på Estonia Spa

Estonia Spa ligger ett stenkast från den långa stranden i Pärnu och är ett mångsidigt wellnesscenter på orten. Jag och min kompis checkade in för att ha tid att spendera tillsammans, där mitt i all jobbstress, deadlines och måsten. Tycker personligen det är den allra finaste med spahelg – att man gör tid för personer som man bryr sig om.

Så vad hittade vi riktigt på i Pärnu? Förutom att prata käkarna ömma och skratta så vi kiknade.. ;)

Spahelg i PärnuSpahelg i PärnuSpahelg i Pärnu

Pooler, bastu, och baljor – jag älskar vatten

Efter att vi sprungit genom den kalla staden var det skönt att direkt glida ner i en pool. Jag var faktiskt extra glad över att vara på spa just här och nu, för min fysioterapist som jag går hos nu efter min brutna armbåge, har sagt att absolut bästa sättet att återfå styrka i armen. Dessutom är jag ett vattendjur och har alltid känt mig som mest hemma i det elementet.

Alltså simmade, simmade och simmade jag. De flesta andra som var på spat tog det mer lugnt, njöt av massageduschar och halvslumrade i det varma vattnet. Men är man lite rastlös som jag passar det sig bra att simma.

Mina spafavoriter var ångbastun där man fick göra saltbehandlingar medan man ångade upp sin vintertorra hud eller utomhusbaljan. Hur skönt som helst!

Yoga i PärnuYoga i Pärnu

En gammal yogi prövar på något nytt

En annan favorit (kanske det roligaste vi gjorde i Pärnu?) var att prova på yoga på Estonia Spa. Min armbåge har varit skadad i vad som känns som en evighet och det här var första gången jag yogade igen. Det var heller inte vilken yoga som helst, utan Air yoga, fly high!

Så sjukt kul att utmana sig själv och gå fullt in i något som känns fel och skrämmande. Jag fick en gigantisk endorfinrusch av att våga och lyckas. Sjukt tufft, skulle gärna fortsätta med det i Helsingfors också.

Malin på Estonia Spa

Extra slappande – ta en behandling

Trots att jag efter en massa simmande, slappande och yogande redan kände mig mör och lycklig i hela kroppen, ville jag ändå pröva på en body scrub bara för att vi var på spa. Att ha någon som finns där för dig och petar, masserar och gör dig ren och fin känns så lyxigt. Senast jag var på behandling måste ha varit på Bali 2010 så var verkligen en exklusiv upplevelse för mig.

Mat på Estonia Spa, NootMat på Estonia Spa, NootMat på Estonia Spa, NootMat på Estonia Spa, Noot

Vad annat gör man på sparesa?

Vi åt! Och det mycket. Vi åt frukost och middag på restaurangen NOOT och den var verkligen en restaurang utöver det vanliga. Ingen buffémat, utan små konstverk och unika smakkombinationer som vi blev serverade. Dessutom kostar mat inget i Pärnu om man jämför med finska priser, så jag som är väldigt prismedveten älskar sånt.

Min kompis gillar golf och skulle gärna ha gjort en runda i Pärnu också. Banorna har öppet längre än i Finland, så det skulle varit möjligt att spela lite. Jag har ändå aldrig golfat och kände mig inte jättesugen att börja heller, så vi lämnade det för denna gång.

Estonia Spa, Malin och Tiina

Är spahelg i Pärnu en god idé i november?

Jag tycker novemberspa var alldeles fantastiskt! Fanns inte sug efter att vara ute hela tiden, så till och med jag hade ro att vara och njuta inomhus. Utomhuspersoner som jag, brukar inte ofta ta tid att mysa på hotellrum eller ta det lugnt, så det här var en välkommen paus i hösten.

Dessutom erbjöd Estonia Spa väldigt mångsidigt att göra, så vi hade klart inte brist på aktiviteter. Det viktigaste var ändå att ta den här tiden och spendera den med en vän.

Är så glad att jag och Tiina gjorde den här resan tillsammans!


Har du varit i Pärnu på spahelg? Vad tyckte du?

4 tankar om “Spahelg i Pärnu

    • Tack Jennifer <3 Kändes verkligen lite som att hela staden existerade på grund av alla olika span - i alla fall nu i november! Har tidigare läst ditt inlägg om Pärnu, så mysigt. Och vi kan åka till Pärnu, eller så kan vi åka någon annanstans! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.