← Tillbaka

Missa inte dessa sevärdheter i Marrakech, Marocko

Malin i Marrakech

Huvudstaden i Marocko, Marrakech, denna fantastiska oas mitt i öknen.

Flyg över MarrakechFlyg över Marrakech

Det finaste flygfält jag någonsin sett, Marrakech-Menara

Som resebloggare har jag under årens lopp sett min beskärda del av flygfält. De flesta fält lämnar inga spår och jag kan inte skilja dem från varandra längre. Flygfält är massiva hallar man hastar igenom för att komma ut till resmålet.

Att anlända till Marrakech internationella flygfält Marrakech-Menara var något helt annat – en upplevelse i sig. Först går det långsamt, med passkontroller, visum och checkar. Sedan plötsligt står man med bagaget i handen i den luftiga välkomsthallen, andas in den varma luften och alla dofter.

De runda glasytorna släpper in dagsljuset och lyser upp de vita stenytorna, marmorn och de dekorativa guldväggar, som reflekterar den nedgående solen och lyser upp hela flygfältet. Välkomnandet till detta exotiska land i nordvästra Afrika var magiskt. Tydligen var jag så begeistrad att jag inte tog några bilder där, men ni får åka och se för er själva! Väldigt exklusivt.

Marrakech centrumMarrakech centrum

Från flygfältet är det inte lång väg någonstans i Marrakech. I ärlighetens namn är Marrakech en mindre stad än jag förväntat mig, med runt en miljon invånare. Areamässigt känns staden heller inte speciellt stor. Alla huvudsevärdheter kan egentligen ses utan att behöva åka buss eller taxi. I fall man är villig ta rätt många steg per dag vill säga.

Sevärdheter i Marrakech

Min resa till Marocko gjorde jag tillsammans med ett gäng andra bloggare och journalister från Finland och Estland. Resan var i samarbete med Maroccan National tourist office, och de hade ordnat med guide på de flesta äventyr, som överöste oss med fakta om Marocko. Guldvärt, eftersom det finns så mycket angående religion, väder, städer, terrorism och mera som jag konstant frågade honom om.

I det här inlägget sammanfattar jag mina favoritsevärdheter i Marrakech.

Basar i Medina, MarrakechBasar i Medina, MarrakechBasar i Medina, MarrakechBasar i Medina, MarrakechBasar i Medina, MarrakechBasar i Medina, Marrakech

1. Medina – Jemaa El-Fna och Koutoubiamoskén

Medina är namnet på den gamla staden i Marrakech och blev år 1985 upptagen på Unescos världsarvslista. Runt hela Medina löper en hög mur som avgränsar den gamla stadsdelen, och kontrasten är stor. Inne i Medina är gatorna så och trånga, som snirklar sig fram mellan basarer, marketar, stånd och människor. Här ser man mycket turister och mycket som säljs, säljs enkom på grund av turismen. Stämningen är ändå fin!

Jemaa El-FnaJemaa El-FnaJemaa El-FnaJemaa El-Fna

Jemaa El-Fna

I hjärtat av Medina finns den stora, kända marknaden Jemaa EL-Fna. Det var en av hela resans höjdpunkter att bara gå omkring där i skymningen. Doften av mat låg tung över marknaden, människor (och ficktjuvar obs!) trängs om varandra och det finns försäljare överallt. Där kan du hitta i princip vad än du vill ha, men till vanligheterna hör kryddor, oljor, skor, lampor. Och så programpunkterna som finns lite överallt med ormar att ha runt halsen, apor som klättrar på ryggen på en, hönor på huvudet och annat märkligt. Här ska du komma ihåg att du betalar om du fotar, mellan 10 – 20 MAD (cirka 1 – 2 €).

Koutoubiamoskén, sevärdheter i MarrakechKoutoubiamoskén, sevärdheter i MarrakechKoutoubiamoskén, sevärdheter i MarrakechKoutoubiamoskén, sevärdheter i Marrakech

Koutoubiamoskén

I Medina ligger också den maffiga Koutoubiamoskén, vilket är den mest välkända moskén i Marocko. Koutoubia har en 77 meter hög minaret som syns över hela Marrakech, och det till följd av att man i staden inte får bygga högre än den minareten.

Den utsmyckade moskén representerar marockansk arkitektur väldigt väl, det är mycket sandsten, terrakottatoner och utsmyckat med vackra utkarvade detaljer. In i moskén fick vi inte gå, för dit tillåts bara muslimer.

På taket av Koutoubiamoskén finns något som liknar en hängningspåle. Vår guide var väldigt nog med att poängtera ut att pålen inte har något med avrättning att göra. I Marocko finns det dödsstraff. Men inte via hängning och endast för terrorister, var vår guide noga med att inflika.

Bahia Palais, sevärdheter i MarrakechBahia Palais, sevärdheter i MarrakechBahia Palais, sevärdheter i MarrakechBahia Palais, sevärdheter i MarrakechBahia Palais, sevärdheter i MarrakechBahia Palais, sevärdheter i Marrakech

2. Bahia Palais

Under ett besök i Bahia Palais lovar jag att du kommer få se så mycket fantastiska marockanska kakel du bara orkar! I Bahia palatset strollar man omkring under palmer, på stora innergårdar, salar med högt till tak och i mindre kammare. det är glamour och kakel, sirliga träarbeten och överflöd. Innergårdar, högt till tak och färggrant.

Bahia palatset byggdes under 1800-talet med avsikt att vara det mäktigaste dåtida palatset. De lyckades kanske inte total, men mäktigt är det ändå och väl värt ett besök!

3. Två olika trädgårdar – Menara och Jardin Majorelle

I centrum av Marrakech huserar två stora fina trädgårdar, en vild och en botanisk, som båda är värda ett besök.

Menara garden, MarrakechMenara garden, MarrakechMenara garden, MarrakechMenara garden, MarrakechMenara garden, MarrakechMenara garden, Marrakech

Menara garden

Vi besökte Menara gardens, som är en vild trädgård med rad efter rad av välmående olivträd. Det är ett populärt ställe för lokala, som kommer dit för att svalka sig i skuggan av träden, ha picnic och eller smyghångla.

Förutom olivträd finns där paviljonger “menaras” och en konstgjord bassäng med en massa fisk i som man kan mata.

Jardin Majorelle, MarrakechJardin Majorelle, MarrakechJardin Majorelle, MarrakechJardin Majorelle, MarrakechJardin Majorelle, MarrakechJardin Majorelle, MarrakechJardin Majorelle, Marrakech

Jardin Majorelle

Majorelle är en underbar botanisk trädgård, med kaktusar, fiskar och färggranna hus och ligger i den moderna delen av Marrakech. Trädgården byggdes ursprungligen av den franska artisten Jacques Majorelle, som bodde där mellan från 1920 till 1950, då han och hans fru skilde sig. 1980 köptes trädgården av fashion designerns Yves Saint-Laurent och Pierre Bergé som huserade där tills bägges död, 2008 och 2017. I trädgården finns en minneslund för Yves Saint-Laurent.

I trädgården finns även museét för Islamisk konst. Bredvid trädgården finns också ett splitternytt museum (öppnat i mitten av oktober 2017) till minne av Yves Saint-Laurent. Kön in dit var massiv då vi besökte trädgården.

Sevärdheter i MarrakechSevärdheter i MarrakechSevärdheter i MarrakechMalin i Marrakech

Marrakech, en stad med så mycket att erbjuda

Marrakech har mycket att erbjuda. Det är kultur, religion och bara njuta av tillvaron och strosa omkring på gatorna. Vädret var fantastisk under hela min novembervistelse och fick njuta av runt 25 grader under dagen. Kvällarna är trots det kalla och måste använda jacka varje kväll.


Har du en fråga om sevärdheter i Marrakech hjälper jag gärna till!

15 tankar om “Missa inte dessa sevärdheter i Marrakech, Marocko

  1. Adore your Marrakech photos girl! Looks so beautiful! And your outfits work perfectly with all the photos, fabulous! <3 And today Google Translate decided I speak Swedish, so I focused mainly on looking at the gorgeous pics! :D

    • THANK YOU DEAR <3 The colors of Morocco are alone a reason to jump on the next plane there! And gotta love that Google translate, such a reliable partner to have ;)

  2. Vilken härlig resa! Drömmer oxå om Marocko. Var oxå inbjuden på
    Denna resan, men kunde dessvärre inte…. så synd! Hade varit roligt å setts IRL kram

    • Åååh nej! Så nära, skulle ha varit fantastiskt att upptäcka Marocko tillsammans! Kanske det kommer en annan chans för det, eller så någon annan resa! Jag hoppas vi träffas IRL snart! Kram

    • Hej Christine, det kan det säkerligen vara! Om ni är lite äventyrliga av er och älskar kulturer annorlunda än den nordiska kommer ni säkert att trivas! Ha en bra resa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.