← Tillbaka

Säkert att resa till Marocko?

Basar i Marocko

Marocko, detta stora, kaotiska land. Men är det säkert att resa till Marocko?

Så många har tittat skeptiskt på mig då jag nämt vart jag är påväg. Och att jag reser till Marocko som ensam kvinna! För ingen tycks riktigt veta om det verkligen är säkert att resa till Marocko? Det finns väldigt mycket tankar och fördomar kring landet och därför var jag väldigt nyfiken på att åka till Marocko.

Jag ville skapa mig en egen bild.

–> Här kan du läsa om hur min resa blev och vad jag riktigt gjorde i Marrakech.

Malin i Marocko

Mellan bekräftad resa och avfärdsdatum i november, träffade jag tre personer som besökt Marocko tidigare. Alla tre källor tyckte Marocko varit ett rätt otrevligt land att besöka. De tyckte inte om marockanernas sätt att sälja vad som helst och när som helst. Av alla tre fick jag bilden av att marockaner tränger sig på, tafsar och försöker luras.

Samtidigt var det många jag talade med före resan, som så gärna skulle åka till Marocko – men av olika anledning inte ännu kommit iväg.

Flera personer tyckte även det lät osäkert att åka till Marocko, terrorism och annan kvinnosyn än i Norden.

Ni hör ju, man får inte något klart svar utan att själv uppleva landet.

Gatuliv i MarockoGatuliv i Marocko

Så är det säkert att resa till Marocko? Så här tänker jag

Jag var mest nyfiken på landet. Av de tre grupperna jag nämnde ovan hörde jag definitivt till den andra. Den som gärna åkt till Marocko tidigare, men inte fått ihop det med flyg och tidtabeller. Efter tidigare resande i sydamerikanska, asiatiska och afrikanska länder tycker jag mig också vara rätt okej på att avvisa efterhängsna försäljare och klara mig undan ficktjuvar, så den aspekten kring säkerhet funderade jag inte mycket på.

Samtidigt var jag väl medveten om det försämrade säkerhetsläget i regionen och om attentaten som skett i grannländerna till Marocko. Personligen försöker jag att inte låta terrorism och ett till synes osäkert land påverka mig för mycket. Allt inom sunt förnuft så klart, men eftersom Utrikesministeriet anser Marocko relativt säkert, räckte det för mig.

Så iväg flög jag. Det här är mina tankar om marockanerna och om de kulturella skillnaderna jag stötte på i landet.

Mina tankar om marockaner och om säkerheten

Långsamt tempi o Marocko

Långsamhet varar längst

I Marocko går allt långsamt – så sjuttons långsamt. Här talar vi ingen vanlig manana, utan en konstant försening av allt. Beställ en kaffe och måsta be om den några gånger och/eller vänta en halv timme. Avfärdstider, middagsbokningar och öppethållningstider är också ett skämt, här går man på känsla.

Efterhängsna marockaner

Marockanerna kommer notera du är i landet – sunt förnuft gäller

I Marocko kommer man som blond, lång tjej från Norden att få uppmärksamhet. Men inte mer än i andra asiatiska, sydamerikanska och afrikanska länder. Tycker nästan man i Marocko förstår nej bättre än i många andra länder. Kanske därför att de flesta jag hade att göra med faktiskt förstod engelska.

Som tidigare franska koloni är franskan ett givet språk, med de mesta skyltar och texter skrivna på både arabiska och franska. På franska skulle man ha kunnat kommunicera ännu bättre, men jag kan ingen franska själv. Så ingen nytta av det inte.

Visst fick jag som kvinna mycket kommentarer, speciellt då jag rörde mig ensam eller med andra kvinnor.

I centrum av Marrakech var det okej. I storstaden är de så vana med turister, men direkt då vi rörde oss utanför centrum eller i någon annan stad eller by så blev det mer vanligt med applåder, kommentarer och blickar. Trots att jag alltid klädde mig ordentligt och enligt vad som anses okej i Marocko.

Dessutom ska du inte röra dig ensam på kvällen. Vare sig det är i centrum eller annanstans. Är ni två eller tar en taxi är det mycket säkrare.

Muslimskt land Marocko

Muslimskt land med muslimska värderingar

Landet är även muslimskt på ett hängivet sätt där hela kulturen är uppbyggd runt de muslimska värderingarna. This is no women first country, sade vår guide till oss då vi frågade. Här ber män och kvinnor separat. Kvinnor spenderar tiden hemma med att laga mat åt sina män och då de går ut piffar de länge före. Därför orkar alla djupt troende kvinnor inte röra sig ute hela tiden.

Vår guide var ändå väldigt noga med att påpeka att män här inte har fler fruar. Lagen har ett antal år sedan ändrats och idag krävs den första fruns samtycke till en annan frun. En annan grej guiden var nog med att påpeka var att Marocko är en rättsstat utan dödsstraff, förutom om parlamentet godkänner det. För terrorister blir det dödsstraff.

säkert att resa till Marocko

Marockaner är vänliga och öppna

Det kändes som att många marockaner var bra på förklara hur saker borde vara, men dåliga på att faktiskt utföra eller uppnå det.

Trots allt detta gillade jag marockanerna väldigt mycket. Jag kände mig aldrig osäker, oberoende på tidpunkt och ställe. Detta beror såklart att jag inte rörde mig dumdristigt, ensam på kvällen eller drack för mycket alkohol.

De flesta marockaner är väldigt varma och öppna och bara man ger landet och folket en fördomsfri start kommer resan att bli alldeles fantastisk. Jag tycker att Marrakech var en perfekt mjuklandning till den muslimska delen av världen. 99% av marockanerna är muslimer, men det finns ändå mycket turister i Marrakech som gör det västerländska samhället mer accepterat och normalt.

–> Här kan du läsa om hur du tar dig till Marocko.


Vad är din erfarenhet av säkerhet i Marocko?

4 tankar om “Säkert att resa till Marocko?

  1. Vad är det för visa du talar om? Hur lång tid tar pass kontrllerna? Både till och från Marrakech.
    Åker till Marrakech i slutet av mars. Är det något speciellt man ska tänka på vid den tidpunkten?

    • Det är visa on arrival, alltså visum som du ansöker på plats i Marocko direkt efter att du stigit av planet. Pass och visumkontrollen tog kanske en timme, var rätt lång kö. Påväg ut ur landet gick det snabbare. Slutet av mars är säkert en fin tid att besöka landet, inte för varmt men vårväder ha en härlig resa till Marocko!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.