← Tillbaka

Hur kompishelg ser ut idag: vandring i Joutsa, Finland

Som skärgårdsbo väljer jag alltid hav framför sjö. Älskar doften av saltvatten och tång, höra måsarna skrika och att känna den kalla höstvinden blåsa in från ett svart hav.

Sjö i Joutsa

Som skärgårdsbo känner jag till öarna som ligger utspridda längs med Finlands kust. Fast där tar min kunskap om detta land ofta slut. Områden mot den ryska gränsen, samt inlands, kan fortfarande överraska mig. Jag inser hur lite jag egentligen sett av det varierande landet Finland, jobbar följaktligen hårt på att rätta till detta.

Vandring i JoutsaVandring i Joutsa

Inbjudan till Inlandsfinland

Ett vått veckoslut i oktober, samma veckoslut som den första snön lagt sig över södra Finland, bjöd min kompis Anna in mig och tre andra kompisar på kompisweekend. Hon hade planerat in vandring, höstmys med god mat vid deras sommarhus i Joutsa.

Joutsa ligger ungefär tre timmar med buss från Helsingfors och byn med omnejd hur till Finlands populäraste områden för sommarstuga. Efter vårt besök där kan jag förstå varför, det är väldigt vackert och dessutom lätt att nå från storstaden.

Vandring i JoutsaVandring i JoutsaVandring i Joutsa

Vandring i nationalparken Leivonmäki

På lördagen packade vi fem plus hund in oss i Christas bil och åkte till nationalparken Leivonmäki för att vandra. Det var rått och kallt, men vi var påpälsade och speciellt hunden Urho var mer än redo för en dag ute.

Traskade iväg på hala spångar och frusen mark. Fast det var mer än en gång som någon tänkte halka på de isiga brädorna, var det ändå för väl de fanns. Terrängen var stundvis väldigt översvämmad av regn och den nyfallna snön.

Vandring i JoutsaVandring i JoutsaVandring i JoutsaVandring i Joutsa

Det var så skönt att sträcka på benen och vandra omkring i vacker skogsmiljö. På lederna fanns inte många andra vandrare och även om stigarna var i väldigt fint skick och väl utmärkta kändes parken väldigt ödslig i höstrskrud.

KompisweekendKompisweekendKompisweekend

Det som hör ett kompisweekend till

Lite fika på vandringen, och efteråt åkte vi tillbaka till Annas för att värma baljan. Då baljan var varm var det redan mörkt, samtidigt som det var lite skrämmande att bada ute i höstmörkret var det så grymt mysigt. Blev inte precis sämre av att det började snöa igen då vi satt där. Mer balja åt folket tycker jag, trots att uppvärmningen tar onödigt länge.

KompisweekendKompisweekendKompisweekend

Efter det lagade vi mat tillsammans. Vi spelade spel resten av kvällen, bl.a. Black stories och Ryktet går.

Väldigt härligt veckoslut – och rekommenderar varmt Joutsa som vandringsmål!

7 tankar om “Hur kompishelg ser ut idag: vandring i Joutsa, Finland

    • Jaa <3 Älskar att vännerna delar kärleken för uteliv! Då är det lättare att bara dra ut i skogen och vandra runt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.