← Tillbaka

Finaste öarna i Göteborgs skärgård – Styrsö och Asperö

I det här inlägget lyfter jag fram de finaste öarna i Göteborgs skärgård.

I oktober hälsade jag, Pats och Mirre på hemma hos Sofia i Göteborg. Läs mer om våra äventyr här.

AsperöAsperö

Norska landskap i Göteborgs skärgårds, besök Asperö

Följande morgon åt vi långfrukost och promenerade ner till spårvagnen för att åka ut i skärgården. 30 minuter senare satt vi på båten till Asperö.

AsperöAsperöAsperö

Att åka in till hamnen i Asperö måste ha varit det finaste med hela ön! Kändes som att åka på en fjord i Norge, med bergsväggar som sluttar rakt ner i havet och små röda stugor utspridda på åsarna. Gulligt som bara vad.

Vi hoppade av i Asperö norra och promenerade över ön till Asperö östra. Där steg vi på följande båt som tog oss ut till Styrsö Bratten.

StyrsöStyrsöStyrsö

Stora Styrsö med Göteborgs bästa utsikt

På Styrsö började vi dagens riktiga vandring.

Vi promenerade genom byn (som är så stor att de har flera butiker, Systemet, skola och sånt) och ut mot naturstigarna. Då vi äntligen lyckades hitta ut i naturen var någon av oss fyra redan lite trött, så vi tog ingen viss led (två 5 km och en 2,5 km långa) utan promenerade runt lite som vi tyckte.

Det är det trygga med en ö, att man aldrig kan gå vilse.

Stora RösetStora RösetStora RösetStora RösetStora RösetStora RösetGöteborgs skärgård
Stora RösetStora Röset

Vi började med att gå upp till öns högsta punkten, Stora Röset, varifrån man såg hela Göteborgs skärgård, centrum och horisonten. Och där blåste det något galet, så vi traskade vidare genom skogen tills vi kom ut till byn igen och gick till den norra sidan av ön, mot Styrsö Tången.

Tången

Vid Tången finns en massa caféer och vi hade tänkt oss en räkmacka till sen lunch eftersom det var räkmackans dag den fina lördagen. Allt var ändå redan stängt inför vintern, så vi fick gå till ICA och köpa bröd och räkost istället.

Blev en skön picnic i solen istället. Sedan hoppade vi på båten och åkte tillbaka till Göteborg. Rekommenderar verkligen att åka ut till både Styrsö och Asperö.

Har också skrivit om den underbara ön Brännö här.

Läs mer om kvällen i mitt följande inlägg om Göteborg.

1 tanke om “Finaste öarna i Göteborgs skärgård – Styrsö och Asperö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.