← Tillbaka

Slovakisk mat – Vad äter man i Slovakien?

Den första kvällen i Bratislava såg vi på varandra med kurrande magar och undrade “vad äter de riktigt i Slovakien?”.

Vi vill alltid pröva på den lokala menyn i nya länder, trots att den inte skulle vara det mest delikata man kan finna. Det vi visste om mat från Slovakien, var att den är lik den tyska. Det betyder alltså fet och köttig. Inte precis något som jag som vegetarian och min kille som får ont i magen av för mycket fett gillar.

Vi ville ändå ge den slovakiska maten en chans. Här kommer ett hopplock av slovakisk mat vi åt, samt tre pärlor till restauranger vi stötte på.

Slovakisk mat Café Eden DevinSlovakisk mat Café Eden Devin

Slovakisk mat för vegetarianer

Två gånger åt vi lunch på slovakiska hak. Båda gångerna tog jag ostsmörgås pga. ända vegetariska alternativet.

Sandwich, som den heter på menyn, är en grillad dubbelostmacka på rostbröd med ketchup i. Ena gången var det precis endast det jag fick, men den andra gången fick jag sallad bredvid också. Den måltiden var faktiskt delikat i all sin enkelhet.

Jag åt den på Café Eden i Devin. För övrigt är detta ett supermysigt ställe drivet av ett gammalt slovakiskt par som inte talar ett ord engelska. Dit ska ni gå om ni besöker den mysiga vandringsbyn Devin!

Café Eden Devin

Patrik var på bägge luncherna modigare och valde något som stod skrivet på slovakiska i menyn. På Café Eden fick han en jättelång korv med pepparrot, som han faktiskt tycket om väldigt mycket.

slovakisk mat

Är man i Bratislava måste man även äta på ett klassiskt slovakiskt ölhus (tänk tyskt ölhus).

Vi gjorde det och kan väl säga vi inte var jättenöjda efteråt. Patrik åt pierogis med ost och bacon, som var en kopia av de piroger man får i Polen.

Goda till smaken enligt mig, men inget man vill ha mer än ett par av på grund av illamåenderisk. Jag åt den enda vegetariska rätten på menyn. Håll i er, friterad ost med pommes! Nej, det var inte gott.

Dessutom är det kalasstämning hela tiden på ölhusen, skrikigt och svettigt.

Ät äkta slovakisk mat i Bratislava

Känns det svårt att hitta de riktigt slovakiska matställena i Bratislava (affiliatelänk), så rekommenderar jag att ta en guidad rundtur i staden, med tillhörande måltider.

På rundturen får du se och höra mer och Bratislavas innerstad, samt smaka på kaka och olika öl, samt äta en slovakisk lunch. Blir knappt bättre än så!

Är du ändå mer intresserad av bara öl så rekommenderar jag att gå på en rundtur på olika mikrobryggerier i Bratislava (affiliatelänk). Under den här tretimmars ölturen får du besöka tre olika bryggerier och dricka så mycket öl du orkar.

Våra tre favoritrestauranger i Bratislava (inte slovakiskt)

Vi kan väl säga att den slovakiska menyn inte blev vår favorit. Definitivt värt att prova på, men de flesta måltider under vår vistelse åt vi på internationella restauranger. Pizza, pasta och sånt ni vet.

Och laga mat kan de nog de där slovakerna!

Hangout Café Bratislava

En favorit blev den italienska restaurangen La Pala. Restaurangen var supermysig och maten gudomligt god. Vi delade på flera olika rätter eftersom priserna också passade oss bra, trots att restaurangen ligger på stadens finaste gata. Men ta god tid på er om ni går dit – snabbt gick det inte.

En annan favorit var cafét Pan Cakes som ligger lite norr om gamla stan. Utsökta crepes med både söt och salt fyllning. Där började vi med en var, men det hela slutade med att vi beställde in crepe efter crepe. De var så god och vi ville smaka på dem alla. Prisvärt ändå, då varje portion kostar någon euro.

Hangout Café BratislavaHangout Café Bratislava

Den tredje rekommendationen är Hangout Café, ett ställe vi aldrig åt på men nog drack deras goda rödvin och artesanöl. Låg alldeles intill vårt hotell, samt gamla stan, och stämningen var mysig och avslappnad.

Vin Bratislava

Lönar det sig att äta i Slovakien?

JA! Allt vi åt var väldigt gott och vällagat även om själva maträtterna på den traditionella menyn inte riktigt föll oss i smaken.

Dessutom är där jämförelsevis väldigt billigt, en huvudrätt låg oftast mellan 5 – 10 € (50 – 100 Kr). Jag skulle gärna åka tillbaka dit och äta och dricka mer – smaklig måltid!

8 tankar om “Slovakisk mat – Vad äter man i Slovakien?

    • Verkligen! Läser du inlägget vet du att jag är vegetarian och således inte har mycket valmöjligheter i den köttbetonade östeuropeiska kosten.

  1. Hej! Jag kommer från Bratislava och kan låta bli att återkoppla till din artikel för att: 1) det är verkligen synd men det inte finns något riktigt slovakisk restaurang i stan. Eller det tycker åtminstone jag. Många rekommenderar The Slovak Pub men där äter slovakerna typ aldrig eller gör de det ofta om de är på party med utländska kompisar osv. 2) vi i Slovakien äter våra rätter hemma. Om man äter ute, äter man utländsk/blandad europeisk kost. Pizza. Eller dagensmeny som ofta är kött och potatis typ. 3) Slovakiska restauranger finns…men inte i städerna utan på landet. De heter ”Salaš” (en av bästa är Salaš Krajinka). 4) Vi har många vegetariska rätter men de lagas väl hemma. När man äter ute i Slovakien äter man kött. (Kanske vill vi fortsatt visa att vi har råd med att äta kött något som inte var självklart för några år sedan?) 5) Friterad ost är super tjeckisk! och pirogerna är en av de mest typiska rätter hos oss men det är såklart att Polen har samma. De finns i många länder. 6) Jag tycker att det är super roligt att läsa din artikeln och se en utländsk åsikt! Hoppas på att vi blir bättre på att laga var mat i restaurangerna och att om ni kommer igen smakar ni på något gott. Och förresten, jag älskar Pan Cakes!

    • Tack för din kommentar! Och jag håller med. Det är så svårt att hitta autentiska restauranger inne i centrum av städer. Det är likadant i varje land och stad. Slovakien är på så sätt lika Norden att man äter mer äkta hemma och då man går ut är det “vanlig” mat som pizza osv. som står på menyn. Tack snälla för din fina feedback och värdefulla kommentar!

  2. Vilket fint reportage ni gjort! Vi har nyss bokat, och åker i juli. Ska bli spännande

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.