← Tillbaka

Manetinvasion och höststorm i Raseborgs skärgård

Raseborgs skärgård

Den resan jag oftast skriver om är alla de otaliga veckoslut och semestrar som vi åkt ut till vår holme i Raseborgs skärgård. Det är lite trixigt att ta sig dit ut, då man a) måste ha bil, vilket jag inte har b) måste åka bilfärja och c) måste ta sig över till ön med båt. Men då man väl är där är det alltid värt resan. Det lugnet, att pyssla runt i skogen, äta god mat och spela spel i ljusskenet på kvällen. Mmmm.

Raseborgs skärgårdRaseborgs skärgård

På hösten brukar insikten att vi snart måste stänga stugan inför vintern komma krypande. Det ger mig också en orsak att vara där ännu oftare än på sommaren, att ta vara på varje gång det är möjligt. Två veckoslut i september hann jag således spendera i skärgården, ett med min familj och ett på tumis med Pats.

Raseborgs skärgårdRaseborgs skärgård

Höst på vår paradisö i skärgården

Det första veckoslutet med min familj var det ännu sensommar i luften. Vi åkte ut redan på fredagen men då vi kom fram till hamnen var det redan kolmörkt så den dagen gjorde vi inget annat förutom grillade mackor.

ManetinvasionManetinvasionManetinvasionManetinvasion

Följande dag upptäckte vi under den sedvanliga holmvandringen, att den nyländska skärgården blivit övertagen av maneter. De var överallt – miljontals, ljusrosa och slemmiga maneter i det låga vattnet. Har aldrig tidigare sett något liknande – men tydligen är det ett mystiskt manetår i år!

BrasaBrasaBrasa

Efter många foton tog vi itu med min pappas arbetsuppdrag för dagen, städa i skogen. Vi klippte torra grenar, släpade ris och sågade ner träd som växte fel. Sedan brände vi upp hela högen i skärgårdens ståtligaste brasa.

Raseborgs skärgård

I slutet av en sådan dag vill man bara mysa inne sedan. Det var också exakt det vi gjorde tills det följande dag var dags att städa undan och fara hem till stan.

Raseborgs skärgårdRaseborgs skärgård

Följande veckoslut var det bara jag och Pats som åkte ut. Vi valde att inte fara ut redan på fredagen, för i den hösttomma skärgården känns det väldigt ensligt att komma ut då det är beckmörkt. Det är alltså bättre att åka ut på lördag morgon.

Raseborgs skärgårdRaseborgs skärgård

Det här veckoslutet fanns det inga spår kvar av sommaren som gått. Det var rått och kyligt, ösregnade varannan timme och det blev ett riktigt innemysarveckoslut. Några holmvandringar gjorde vi, men de slutade alltid med att vi dyblöta bestämde oss för att ge upp och gå och värma oss en stund.

Raseborgs skärgård

Mysigt var det ändå! Hoppas verkligen jag hinner ut en gång till i år före vi drar upp båten. Vi får väl se!

1 tanke om “Manetinvasion och höststorm i Raseborgs skärgård

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.