← Tillbaka

Bratislava Guide: Åk till byn Devin

brazku-75

Jag och Patrik besökte Bratislava i mitten av September, en underbar vecka i en underbar stad som ni kan läsa mer om i min Bratislava City Guide. Idag ska vi tala om vår utflykt till en närliggande by, nämligen Devin. Häng med!

bratislava-89

Vi vill se mer av Slovakien

En regntung morgon drog vi på oss promenadskorna, regnjackan och packade ner en extra vattenflaska. Det var dags för oss att upptäcka mer än bara Bratislava och vi hade siktat in oss på Devin.

Devin var tidigare en självständig by, men är idag den minsta stadsdelen i stor-Bratislava. Att ta sig är lätt som en plätt, man hoppar bara på en av de röda bussarna på Most SNP (0,90€) som går till Devin och så kliver man av då man anländer till den första större byn. Det tar cirka 30 minuter och bussarna går 1-2 gånger i timmen. Vi fick reda på allt detta då vi anlände till busstation och tydligen såg ut som frågetecken eftersom en man något äldre än vi direkt kom till vår undsättning och frågade om vi behövde hjälp. Det är sådana så många av slovakerna är – öppna, hjälpsamma och vänliga!

bratislava-111

Väl i Devin svängde svängde vi direkt iväg från byn och började traska uppåt mot bergen. Vi skulle vandra i bergen.

bratislava-91bratislava-92bratislava-94brazku-69

Vandring i Devin

Devinska Kobyla heter naturområdet som breder ut sig runt själva byn Devin. Stigarna började nästan direkt där vi klev av bussen och trots att vandringslederna inte var utmärkta var det aldrig fråga om vi gått rätt. Vi hade riktat in oss på att nå toppen, och följaktligen var vi nöjda länge stigen gick uppåt. Att nå målet med vandringen, toppen, kom att ta oss några timmar upp. Och lika länge ner.

brazku-36brazku-42

Det var höstvackert precis hela tiden. Naturen var väldigt varierande med gulnande fält, djup och lummig skog, samt utkiksplatser med vy över byn långt nedanför och de andra bergen i dalen. Under våra timmar i skogen stötte vi på en handfull andra vandrare. En slovakisk familj med flera vuxna och barn höll på att röja upp på sina åkrar i bergen. Några veckoslutsvandrare var ute och traskade. Men mest var vi för oss själva.

bratislava-106bratislava-104brazku-54

Att nå målet – topplycka

I dalen var det fortfarande sensommarvarmt, men direkt då vi kom lite högra upp blev luften kyligare och klarare. Luften blev lätt att andas och trots att vi stundvis höll ett högt tempo för att inte bli kalla var det aldrig tungt att vandra.

Då vi nådde toppen infann sig den där topplyckan man alltid känner direkt. Det var så sjukt fint där! Det ända vi ångrade var att vi inte hade något med oss matsäck dit upp. En kopp varmt kaffe skulle sannerligen ha suttit fint i den kalla och råa bergsluften.

bratislava-107bratislava-109brazku-66

Vägen ner gick som vanligt smidigt som bara vad. Vi småpratade, hejade på svampplockare och fotograferade och vips var vi tillbaka i byn. Då vi saktade ner märkte vi också hur vrålhungrig och trötta i benen vi hunnit bli på våra fyra timmar i bergen. Alltså bänkade vi oss på resans mysigaste café och åt lunch.

brazku-59

Under tiden hade det börjat dugga. Det ända negativa med att resa på hösten är väl att det regnar rätt ofta. Vi drog upp dragkedjan på våra regnjackor och gick ändå ut för att upptäcka Devin.

brazku-70

Ska jag besöka Devin?

Byn Devin är pytteliten, och då menar jag det verkligen. På en halvtimme hade vi gått runt precis hela byn, insupit atmosfär och sett de flesta sevärdheter. Det här är orsaken till att jag inte skulle rekommendera Devin som en dagsutflykt om du inte gillar att vandra, det är helt enkelt så litet. Men det betyder inte att det inte var fint, för det var det.

DevinDevinDevinDevin

Devin är en sömnig by med egnahemshus som har små inhägnade gårdar pyntade till max och alltid med en en hund som sticker ut huvudet genom porten. Gulligt! Vägarna är små och det finns en huvudväg för trafik som passerar genom byn och en strandpromenad som följer Donau, som precis där är gränsen mellan Österrike och Slovakien.

brazku-90brazku-82bratislava-116brazku-78bratislava-118

Huvudsevärdheten Hrad Devin

Huvudsevärdheten i Devin är slottet. Det ser man var än i byn (eller naturen) man än rör sig. Slottet är faktiskt väldigt coolt och är liksom byggt ovanpå en stenbumling. Det kostar 5€ att gå in men det är det värt. Högst upp i slottet blickar du ut över gränsen mellan Österrike och Slovakien, vidare ut över skogen och där bakom bergen. På området kan man också bekanta sig med slovakiskt hantverk och gå in i slottets grottor. På slottet träffade vi förvånansvärt många andra turister, och det visade sig dom tagit en Donau-kryssning från Bratislava för att se på slottet.

brazku-87bratislava-117

Vi tog ändå bussen tillbaka till Bratislava. Om du har en dag att avvara under din Bratislavaresa är Devin verkligen värt besöket – men gå och vandra också, det var definitivt höjdpunkten!

brazku-86

7 tankar om “Bratislava Guide: Åk till byn Devin

    • Oj Jennifer – tack <3 Och jaa, inte kan jag klaga på Pats fantastiska foton ;) Förutom att han är lite som Mumin och helst inte vill vara med på bild - i alla fall inte posera...Snark!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.