← Tillbaka

Sjuk på Filippinerna: vaccinationer, sjukhus och medicin

sjuk-pa-filippinerna-8

Jag reser året om och till alla våra världsdelar. Därför händer det sig även att jag blir sjuk före eller under en resa – vilket såklart suger. Men det är också en del av resebloggarens vardag, för det finns mycket främmande sjukdomar, bakterier och smuts och ibland blir man sjuk även i paradiset.

För några år sedan drabbades jag av sjukdom i Filippinerna och därför vill jag i det här inlägget dela med mig av min kunskap om vaccinationer, sjukhus och medicin i landet.

sjuk-pa-filippinerna-6sjuk-pa-filippinerna-9

Åka på drömsemester till Filippinerna – vara sjuk hela resan

År 2016 besökte jag och min pojkvän Filippinerna. Vi såg framemot tre långa veckor on the road. Vi skulle hyra skoter, vandra i regnskog, känna storstadslivet i Manila och slappa på stränder. Men redan i flyget påväg till Filippinerna kände sig Patrik hängig och bättre blev det inte. Han var väldigt flunssig den första veckan, jag drabbades den andra, men sedan fick vi som tur en frisk vecka tillsammans.

Sådant händer, speciellt då man reser på vintern. Man jobbar intensivt och kroppen orkar på under stress. Men den stunden man tillåter sig själv att slappna av och fara på semester, det är då alla bobbor slår till. Bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Vi gjorde t.ex. allt vi hade tänkt oss, men i ett mer mänskligt tempo än vi vanligtvis har. Dessutom besökte vi fler många apotek och sjukhus än vi tänkt.

Det är viktigt att ta sjukdom på allvar och här nedan berättar jag vad du behöver förbereda före du åker iväg och om du råkar bli sjuk på Filippinerna.

sjuk-pa-filippinerna-2sjuk-pa-filippinerna-5

Håll dig frisk i Filippinerna

Vaccinationer

Kontrollera alltid vaccinationerna före du beger dig ut på resa. Då man reser till Filippinerna bör man i alla fall ha följande vacciner:

  • Hepatit A och B. Har du dem inte, ta dem! Tre sprutor som tas under ett år och sedan är man skyddad för 30-40 år.
  • Stelkramp och difteri. Får man gratis på hälsostation. Ingen påminner dig om att förnya dina basvaccinationer så kolla att de är i skick med din läkare.
  • Kombinationsvaccinet MPR (mässling, påssjuka och röda hund). Får man gratis på hälsostation och har du antagligen blivit vaccinerad mot som liten.
  • Gula febern. Finns inte på Filippinerna, men det är en sjukdom som man ibland kan behöva bevisa att man blivit vaccinerad mot, så ta med bevis.

Andra vacciner rekommenderas beroende på hur länge man stannar och vad man tänkt göra. Kolera kan vara bra att skydda sig mot, också japansk encefalit och tyfoid om man spenderar lång tid på landsbygden eller överlag i landet. Vissa anser också malariapiller kan vara bra. Vi tog inga av dessa rekommenderade vacciner eller piller och bra gick det ändå.

sjuk-pa-filippinerna-1

Om jag ändå blir sjuk på Filippinerna?

Filippinerna är ett av de tacksammaste länderna att bli sjuk i då du är i sydost Asien. Det är inga problem att hitta ett bra sjukhus, standarden är hög, det är renligt och du får vård. Dessutom finns det alltid någon att vända sig till som talar engelska och priserna är billiga, även om du skulle råka måsta betala besöket själv (fast du har väl alltid reseförsäkring!). Vi besökte ett sjukhus på Cebu och ett på Palawan och jag kände mig verkligen väl omhändertagen på båda.

Det samma gäller apoteken om du behöver köpa medicin. Det finns flera att välja mellan på det flesta platser, de har kunnig personal som talar engelska och medicin till rimliga priser. Dessutom är all medicin förpackad, och inte som i Indonesien där du ibland kan gå iväg med en plastpåse full med olika lösa piller utan vare sig förpackning eller bipacksedel. Jag uppskattar även att all medicin utomlands känns så mycket mer fungerande än den gör i norden. Inte lika hårt bevakat hur många milligram av det ena eller det andra som finns i medicinen. Sist men inte minst, det faktiskt en fröjd att kunna promenera in på vilket apotek som helst i Filippinerna och köpa vilken medicin du vill – utan recept!

sjuk-pa-filippinerna-3

Ingen panik om du blir sjuk

Summa summarum, blir du sjuk på Filippinerna är det ingen panik. Du grejar det och är hela tiden i goda händer. Det förstås urtråkigt att inte vara på topp under semestern, men det viktigaste är ändå att snabbt bli frisk.

Njut av det underbara landet!


Läs mer om våra äventyr på Cebu här och Palawan här.

2 tankar om “Sjuk på Filippinerna: vaccinationer, sjukhus och medicin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.