← Tillbaka

Den bästa utsikten över Tallinn, Riga och Vilnius

baltikum-4

Som nordbo finns suget söderut alltid närvarande. Som helsingforsare är direkt söderut de Baltiska länderna och ofta går resorna just dit; till de vackra länderna Estland, Lettland och Litauen. Älskar hur kulturellt och historiskt intressanta, färgsprakande och billiga länderna är. Alla tre huvudstäder, Tallinn, Riga och Vilnius, är dessutom så pass små att man lätt hinner bekanta sig med dem på några dagar.

baltikum-7

Det som förenar de tre baltiska ländernas huvudstäder är uppbyggnaden av dem. I Helsingfors finns det ingen gamla stan, därför fascinerar gammal arkitektur, stadsmurar och snirklande gator med kullersten mig otroligt. Gemensamt för gamla städer är också att det oftast finns ett center där, en hög punkt med utsikt över hela staden. En plats där man förr i tiden kunnat spana efter vän och fiende.

Jag vågar påstå att det inte finns ett bättre sätt att få en första överblick av en ny stad än att klättra högt upp och se ut över staden.

Mina favorit utkiksplatser i de tre baltiska huvudstäderna

baltikum-3

Utkiksplatsen i Tallinn

Tallinns gamla stad är uppbyggd på och runt en stor kulle med stadsmuren som går runt hela gamla staden. Högst upp på kullen finns en etage med utsikt över hela den norra sidan och hamnen av Tallinn. Där ser ni också en av Tallinns mest kända graffittis “Save the camera honey, enjoy the view”.

baltikum-1

Kyrktornet i Riga

I Riga får man den bästa överblicken av staden då man klättrar upp i domkyrkans torn. Där finns en liten platform med en 360 graders vy över staden. Kyrkan ligger i gamla staden så därifrån ser man naturligtvis hela den delen, men också över floden till den nyare business delen och mot bostadsområden söderut.

baltikum-5

Borgen i Vilnius

Slottet i Vilnius ligger uppe på en liten kulle mitt i stan, mellan Vilnius gamla stad, business centrumet och floden. Kullen är liten och rymmer endast borgen med borggård och upp dit går man på 10 minuter. Trots att kullen inte är speciellt hög har man en fantastisk utsikt över hela staden, mad alla hundratals kyrkor. Vilnius är annars en väldigt platt stad.

baltikum-2

Baltisk rundresa

Med här utkikspunkterna rekommenderar jag att du börjar din baltiska rundresa. För att smidigt ta sig till alla huvudstäderna erbjuder DFDS Seaways ett lyxigt paket med kryssning till alla destinationer, hotell och bilplats. Dessutom väljer en själv hur länge man stannar i varje land. Läs mer om höstens mysigaste äventyr och hoppa ombord.

För mera Baltikum tips – hör av dig i kommentarsfältet!

baltikum-6

***I samarbete med DFDS Seaways***

3 tankar om “Den bästa utsikten över Tallinn, Riga och Vilnius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.