← Tillbaka

På cykel till Repovesi: Hur man planerar en cykelsemester

Då man lyckas förhandla till sig tre extra, långa, lediga dagar i en arbetssituation som såg väldigt tight ut – ja då blir det fest!

Malin i Repovesi

Eller fest på mitt och Pats vis. Vi planerade in ett långveckoslut i skogen, packade ryggsäcken, tog tältet under armen och hoppade på tåget nordösterut i Finland. Jag hade i jobbet rest intensivt under hela sommaren, en vecka i Torino, några dagar i Paris eller en snabbis i Köpenhamn, och för att jag skulle hinna varva ner under mina semesterdagar behövdes en resa olik från min vardag.

Cykel- och vandringsresa till Repovesi nationalpark fick det bli.

Pats i Repovesi

Det här inlägget handlar om hur jag som billös kan göra alla naturäventyr jag drömmer om. Här delar jag även med mig av tips på packning och hur du planerar din cykelsemester.

Pats på cykelsemester

Vägen till skogen utan bil

Eftersom jag och Pats är billösa gör vi de flesta av våra resor på dessa villkor. Jag är övertygad om att alla resor kan göras med andra medel, men det krävs därför en gnutta bestämdhet, påhittighet och tid att fixa det. Repovesi nationalpark dit vi for på vår semester är egentligen ett väldigt tacksamt ställe att ta sig till från Helsingfors. Tåget från Helsingfors tar en på runt två timmar till Mäntyharju, med tågbyte i Kouvola. Vägen till själva parken är från Mäntyharju någon mil kortare och mycket mer spännande.

Malin på cykelsemester

Det var en vacker fredag eftermiddag i augusti då vi taggade till tänderna hoppade av tåget och satte kurs mot vårt stora sommaräventyr, han och jag, fyra dagar i vildmarken. Cyklarna som skulle ta oss mot nationalparken hade vi packat med oss på tåget, så det vara bara att trampa iväg mot vårt mål som hägrade 45 km bort.

Vi är båda rätt vana cyklister, men vänner stads- och terrängcykling är två vitt skilda grejer. Här är några tips på hur du kan planera din rutt och packning för ditt nästa billösa naturäventyr.

Fyra tips för cykelsemester:

Cykla i Repovesi

1. Räkna med packningens vikt

Då vi börjar packa för cykelsemester håller vi det faktum att vi hela tiden bär med på all packning själva i tankarna. Det hjälper att ren tidigt vara medveten om “vad du behöver” vs. “vad du vill ha”. Samma princip som i backpacking. När man cyklar är ändå en stor backpacking ryggsäck inte att föredra. I det långa loppet blir det tungt för axlar rygg och för flåset med för mycket tyngd på ryggen, trots att det först kan verka som en brilliant idé. Vi har en cykelväska från Fjällräven med tre stora fack på den ena av våra cyklar, och all annan packning, som tält och liggunderlag på den andra. Plus våra dagsryggsäckar på ryggen för vandring.

Bagaget på cykeln ska lätt kunna tas av och fästas igen. På tåg måste man t.ex. ta av all packning från cykeln för att få den att rymmas på en cykelplats. Då man cyklar i natur kan det också förekomma hinder där packningen måste av för att man ska kunna passera, t.ex. smala hängbroar och fallna träd.

Som sagt lönar det sig att hålla packningens vikt i tankarna under packningsskedet. Varje kg gör trampandet tyngre, fast du har cykelväska. Vi har investerat i cykeltält och annan utrustning som gör resandet lättare. Dessutom är vi båda minimalister då det kommer till packning – och det gör allt lättare.

Cykla Kuopio-RepovesiCykla Kuopio-RepovesiCykla Kuopio-Repovesi

2. Välj inte alltid den kortaste vägen

Vi kollar Google Maps. Bra inga konstigheter, den kortaste rutten till Repovesi är 45 km. Den tar vi.

Det lönar sig oftast inte. Vi tog den kortaste rutten från Mäntyharju till Repovesi och det tog oss flera timmar längre än 45 km på asfalt skulle tagit. Vi cyklade nästan hela sträckan på sand eller grus, upp och ner och på stigar så smala och fulla med rötter att det var svårt att hålla balansen. Skulle vi ha valt den rutten Google föreslår för bilister, skulle vi ha varit framme timmar tidigare än nu, trots att den vägen var över 10 km längre. Dessutom är det energimässigt också värt att alltid välja asfalt.

Men oftast är ändå själva resan halva äventyret och de vägarna vi nu cyklade, så långt in i skogen, ifrån bilar och människor var så sjukt coolt! En av resans höjdpunkter! Så med cyklandet, tänk efter vad du vill få ut av resan och följ hjärtat.

Trots den grymma upplevelsen med de små skogsstigarna tog vi ändå bilvägen tillbaka till Kuopio från Repovesi. En resa på 60 km, i perfekt väder och det rullade på som en dröm.

Cykla Kuopio-RepovesiCykla Kuopio-RepovesiCykla Kuopio-Repovesi

3. Kolla upp terrängen och höjdskillnaderna

I Finland är vi på de flesta ställen bortskämda med platta och cykelvänliga landskap. Höjdskillnader är inget jag oftast tänker på, men oj så jag borde ha gjort det nu då vi begav oss mot nordöst. Där är det backigt så det förslår. Brant upp och brant ner. På de slingriga sandvägarna och med våra fullpackade cyklar måste vi se oss besegrade i nästan varje uppförsbacke. Det går fint att leda, men kan vara bra att vara medveten om terrängen på förhand. Vår rutt krävde mer vatten och müslibars än någon rutt vi företagit oss tidigare.

Cykla Kuopio-RepovesiCykla Kuopio-Repovesi

4. Om det ösregnar, stanna

Och sist men inte minst, vädret. Är det soligt och fint som när vi cyklade hem – grattis! Vi stannade en gång i halvtimmen för foto- eller vattenpaus, simmade i sjö och åt glass. Vi njöt av en hel dag on the road, med noll måsten eller stress.

Annat var det på vägen till Repovesi. Rutten började fint, men efter ett par timmar kom ösregnet och vindbyarna. Då gör man faktiskt bäst i att söka skydd. Vi stod under en tät gran och väntade ut det värsta. Att komma fram till lägerplatsen med dyblött bagage och vara totalt slut på energi är ingen höjdare. Ta det lugnt istället!

Cykelsemester i RepovesiCykelsemester i RepovesiCykelsemester i Repovesi

Det här var några tips vi lärt oss av allt vårt cyklande. Funderar du på något angående detta? Hör av dig, jag blir jätteglad för en kommentar.


Här kan du läsa min vandringsberättelse från Repovesi.

5 tankar om “På cykel till Repovesi: Hur man planerar en cykelsemester

  1. Herregud vilket äventyr – det var min första tanke när jag såg att ni cyklade dit och nu när jag läst det här inlägget också ;) Ni är för härliga. Tycker det är lite roligt att du har jeansshorts och några enkla/fina skor på dig??? Haha, rutten låter som om den kräver funktionella sportkläder och bästa sortens träningsskor :O Men jag gillar er inställning och att ni är sånna doers!

    • Haha, du är så underbar Jennifer! Tack för dina snälla ord❤️ och jaa, tycker inte direkt om träningskläder, och en härlig naturupplevelse och utfärd blir mer en prestationsgrej i tajta trikåer.. Tycker mer om bekväma vanliga kläder. Vi måste hinna åka på cykeläventyr tillsammans ännu den här hösten, skulle vara så kul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.