← Tillbaka

Helsingfors tuffaste dagsäventyr, Skanslandet

skanslandet-18

Åk till Skanslandet

Ön Skanslandet (finska Vallisaari) öppnades för allmänheten sommaren 2016 efter att ha stått öde i tiotals år. I juni 2017 åkte jag och Pats för första gången ut dit på en underbar dagstur – häng med på sommarens bästa Helsingfors tips!

skanslandet-8skanslandet-7skanslandet-5skanslandet-9skanslandet-11

Biljetter till båten kan köpas på salutorget från JT-Lines båtarna och kostar 8€ fram och tillbaka. Be om en island hopping biljett så får du för samma biljettpris också åka till Sveaborg och den lilla middagsön Lonnan. Båtarna går ofta, åtminstone en gång i timme men oftast oftare.

Jag och Patrik är sanna sommarentusiaster och i vår värld kan det inte vara kallt om sommaren. Förutom att verkligheten den här sommaren tyvärr är en annan. Det märkte vi redan då bänkade oss på båtens tak för att njuta av skärgårdsvyn under båtfärden. 90% satt inomhus och de som vågat sig ut satt i dunjacka och regnbyxor. Patrik var piffig i shorts och jag i liten sommarkofta. Oh well, kallt blev det men man biter väl ihop lite trots små skurar nu och då.

skanslandet-13skanslandet-18skanslandet-15skanslandet-8skanslandet-21skanslandet-22

Efter ungefär 20 minuter anlände vi till Skanslandet och begav oss med en handfull andra småtokiga ut på ön. Snabbt var alla utspridda över det stora öområdet och vi fick ha stigarna för oss själva. Vi klättrade upp på klippavsatser och traskade genom vegetation. Det var så otroligt vackert att se ön i försommarskrud och vi tog tid på oss att upptäcka varje liten detalj på ön, eftersom öns 3 km + 2,5 km långa vandringsled lät så pass kort att vi kände vi hade ork för en massa detours.

skanslandet-46skanslandet-45skanslandet-1

Vägarna och vandringsleden som slingrade över Skanslandet, var i prima skick. Kvaliteten och skicket skvallrade om att Skanslandet är nyöppnat och alldeles nyss uppiffat. På hela ön bör man ändå hålla sig till stigarna av den goda orsaken, att naturen på ön är väldigt känslig efter årtionden i endast militärbruk och som avstängd för allmänheten. Dessutom finns det som följd av detta och tidigare krig minor på ön, och det är fortfarande förbjudet att gräva i marken eller göra upp eld på ön.

skanslandet-51skanslandet-39

Den märkliga historian om Skanslandet

I mitten av 1700-talet då Sveaborgsfästningen byggdes, lades också grunden till en mindre fästning på andra sidan Finlands Gibraltar. Skanslandet användes aldrig primärt för försvarandet av Helsingfors, utan som plats för boskap och även som boplats för lotsarna som lotsade in fartyg till Helsingfors och inkörsport för spritsmuggling.

skanslandet-48skanslandet-53skanslandet-54skanslandet-29

Då Finland i början av 1800-talet erövrades av Ryssland satte ryssarna igång att utveckla Skanslandets fästningar, för att kunna försvara det ryska territoriet mot invasion. Under Krimkriget, invasionerna mot Sveaborg under 1800-talet och första världskriget stod Skanslandet som en viktig del av Helsingfors skyddande.

Då Finland blev självständigt 1917, fortsatte ön vara i militärt bruk och lagret av sprängämnen och minor som hämtats dit tidigare underhölls. År 1937 skedde en förödande olycka på ön, då tusentals kilogram sprängämne flög i luften och dödade över 10 personer. Trots rädsla för minor och sprängämnen i naturen fortsatte ändå några hundratals personer bo på ön ända fram tills 1996 då ön lämnades öde.

År 2008 gav militären upp en del av ön, och uppiffandet påbörjades för att öppna ön för allmänheten år 2016.

skanslandet-23skanslandet-22skanslandet-49

Dagens Skanslandet

Ännu idag är halva ön i militärt bruk och stängd för allmänheten. Men för att säga som det är, det är omöjligt att missa var gränsen till militärområdet går, att tappa bort sig eller irra ut från stigen. Allt är väldigt väl och tydligt utmärkt.

skanslandet-31skanslandet-32

Det allra finaste med Skanslandet var enligt mig egentligen ön bredvid, Kungsholmen (finska Kuninkaansaari). Dit kommer man över en naturbro nära Skanslandets restaurang- och caféområde. På Kungsholmen har de inte stängt alla gamla militärbyggnader och bunkrar, och det är för den modiga möjligt att krypa och gå omkring i de övergivna stenbyggnaderna. Kusligt så det förslår, speciellt på en sådan dag som när vi besökte Skanslandet – men ingen annan gjorde det.

Varma och fina dagar har förstås den fördelen att man då kan ta med badkläder och njuta av dagen på någon av de små stränderna på ön, ha med egen picnic eller köpa något på cafét. I vårt fall åt vi en torr bulle på cafét bara för att fördriva tiden och ha annat än kylan att tänka på före färjan kom. Vi var som sagt väldigt illa klädda, det finns inga ställen att gå in på för värme på ön och färjorna går inte många gånger i timmen.

skanslandet-17skanslandet-30

Väl på färjan slog tröttheten över oss. Att vi skrattat åt den 6 km långa rutten runt ön visade sig vara fel, eftersom det ändå tagit oss fyra timmar att vandra då man lägger till alla fotopaus och små extrarutter vi gjorde ut på klippor och in i skogsdungar. Då skulle vi ändå gärna ha fortsatt om dagen varit finare. Nästa gång vi åker dit ska vi packa med mat och vatten!

Har du besökt Skanslandet? Vad tyckte du om det?

skanslandet-8

3 tankar om “Helsingfors tuffaste dagsäventyr, Skanslandet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.