← Tillbaka

Ett bröllop och en minnesstund i Aragonien

s-and-r-29Barcelona-roadtrip-99

Det här är fortsättningen på mitt inlägg om vår resa till Katalonien och Aragonien (som är regionen väster om Katalonien i Spaniens nordöstra hörn). Min stora internationella familj finns utspridd över hela jorden och den här gången bjöds det in till bröllop i Spanien.

Barcelona-roadtrip-68Barcelona-roadtrip-60Barcelona-roadtrip-89

Inlandet i Spanien, roadtrip till Caspe

Caspe är den staden som ligger närmast min kusins gård, som alltså hon och hennes make flyttat till för att driva olivplantage och turismverksamhet. Till Caspe tar det ungefär tre timmar att köra från Barcelona och landskapen är verkligen unika. Torrt så det förslår, vilket inte är något konstigt då temperaturen under tiden vi besökte Aragonien gick upp till 38 grader i skuggan.

s-and-r-20Barcelona-roadtrip-39s-and-r-9s-and-r-10Barcelona-roadtrip-63

Under vår roadtrip till Caspe hamnade vi faktiskt in i en rätt så otäck situation, då vi började se svart rök stiga upp bakom bergen framför oss. Vi körde närmare och insåg snabbt att det brinner, och häftigt. Helikoptrar cirklade över och sprejade vatten över skogsbranden fortsatte härja över de torra fälten. Min pappa var tveksam med att fortsätta köra, men vi gjorde det ändå pga. att det annars inte funnits en möjlighet att ta sig till Caspe utan att köra en flera timmars omväg. Vi passerade branden på bara några tiotals meters avstånd. Det brann fortfarande men brandkåren som var på plats hade den ändå vid det området under full kontroll. Synen var förödande med stora svarta nerbrunna åkrar och mark – och det gjorde inte saken mindre obehaglig att vi några timmar efteråt fick höra att flera personer dött i skogsbränder i Portugal då elden omringat vägar och hus alldeles blixtsnabbt.

s-and-r-19s-and-r-16s-and-r-33s-and-r-36s-and-r-17s-and-r-11

Tid för WESTIVAL

Väl framme i Caspe förberedde vi oss för huvudhändelsen WESTIVAL (Wedding + Festival). Min kusin Shona och Reg hade fixat så alla kunde bo i tält eller husvagn på området och festivalstämning var det redan från morgonen trots hettan. Vi satt i klungor under träden och sökte skydd mot den gassande solen, drack öl, snackade och sprang genom sprinklers för svalka. Bäst var det att träffa hela familjen och få catcha upp med hur livet på jordens alla hörs ser ut.

s-and-r-70s-and-r-56s-and-r-55s-and-r-76s-and-r-79s-and-r-86

Bröllopsceremonin satt igång halv åtta på kvällen då det blivit lite svalare. Ceremonin var precis som Shona och Reg, bohem och gladlynt. Vi skålade och lyssnade på tal, delade på en massa olika spanska rätter, drack vin ur stora dunkar och framförallt talade, skrattade och dansade genom kvällen. Underbart fin fest!

s-and-r-91

En resa samtidigt så vacker och svår

Denna gång fanns sorgen även sorgen ständigt närvarande. En person fattades oss då min farbror plötsligt gått bort ett par veckor tidigare. Morgonen efter bröllopsfesten samlades hela familjen tillsammans för att minnas honom och slutligen plantera hans träd på ägornas vackraste plats. Hur ett veckoslut kan innefatta både så mycket glädje och sorg är svårt att ta in.

Barcelona-roadtrip-88Barcelona-roadtrip-64Barcelona-roadtrip-67Barcelona-roadtrip-72Barcelona-roadtrip-76Barcelona-roadtrip-74Barcelona-roadtrip-82Barcelona-roadtrip-91Barcelona-roadtrip-98Barcelona-roadtrip-116Barcelona-roadtrip-105

Blickar framåt, mot Aragonien

Vi lämnade Caspe bakom oss och åkte för att upptäcka mer av den spanska, Kataloniska och Aragoniska, landsbygden. Naturen är verkligen fantastisk där. Höga berg, vingårdarna och olivplantager som sträcker sig över stora områden bredvid den slingrande vägen. Fortfarande torrt så långt ögat kan nå, med stundvisa uttorkade floder som vittnar om regnigare perioder. Vi körde genom Maella, Calaciete och andra mindre byar där vi stannade för att upptäcka mer.

Barcelona-roadtrip-94Barcelona-roadtrip-69

Efter några dagar var det ändå tid för mig och Pats att flyga hem. Men detta mina vänner, var en av de finaste resor jag gjort på länge. Här fanns endast lusten att stanna kvar då dagen för hemfärd kom. Den spanska kusten runt Barcelona, den torra obygden mellan kust och Madrid och hela Aragonien är så underbart fina. Inte en endaste turist (förutom i Sitges då) och bara äkta Spanien. Jag vill upptäcka mer! Och så är det ju det spanska språket som jag älskar så mycket.

I will be back!

3 tankar om “Ett bröllop och en minnesstund i Aragonien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.