← Tillbaka

Öparadiset Bocas Del Toro – Bastimentos tips

Öparadiset Bocas Del Toro

Då man åker till Panama är det nästan obligatoriskt med beachliv. Vågar nästan säga att de flesta som åker hit är ute enbart efter den biten.

Så efter en vecka av vandring packade vi också ryggsäcken och hoppade på en buss till Bocas del Toro, som är ett av Panamas främsta paradisiska öriken.

Bocas del ToroBocas del ToroBocas del ToroBocas del ToroBocas del ToroBocas del Toro

Bocas del Toro – Panamas främsta turistparadis

Öriket Bocas del Toro ligger alldeles i norra delen av Panama på den karibiska sidan, ungefär 30 minuter från fastlandet. Den största ön med mest utvecklad turism heter Isla Colon, och är således den ö man alltid landar på oberoende vart man ska.

På ön finns staden Bocas Town med restauranger, barer, matbutik och turist- och surfshops. Ön, och speciellt Bocas Town, är populär bland surfare och yngre, lite partysugna backpackers.

Söker man något annat kan det löna sig att åka vidare till nästa ö – vilket vi direkt gjorde.

BastimentosBastimentos

Bortom turism och stress – Bastimentos

Isla Bastimentos ligger en kvart med båt från Colon och är motsatsen till allt vad Bocas Town står för.

Här finns inga städer, bara en större by (Old Bank) med öns ortsbefolkning. Till Old Bank gick vi ändå inte, för där sägs inte finnas annat än hus. Resten av ön är natur, tät djungel, långa stränder, och några få hotellbyar.

Bastimentos Panama

Då vi anlände till Bastimentos kändes det som vi hamnat mitt in i en episod av Netflix-serien Bloodline. Hela den södra kustlinjen av ön är täckt av tjocka lager av mangrove.

När vi sedan tog i land vid en liten brygga mitt i ingenstans, följde den lilla stigen över ön mot vårt boende på norra sidan, började ön mer likna det vi tänkt oss.

Djungel, små bäckar med alligatorer och på norra sidan underbara tomma stränder. 

Camping på BastimentosCamping på BastimentosCamping på BastimentosCamping på BastimentosCamping på Bastimentos

Det mest fantastiska boendet på Bastimentos – camping, eller glamping

Vårt boende i Bocas del Toro öriket var det mest fantastiska övernattningsalternativet vi hade under hela vår resa i Centralamerika.

Vi hyrde tält i en ekoby och fick under hela vår vistelse nästan som sova under bar himmel. Boendet heter Palmar Beach Lodge och finns på den vackra Red Frog Beach.

Jag sov som en stock under hela vår fantastiska tid på Bastimentos. Lika djupt och länge som jag gör på vårt landställe.

Ibland vaknade jag till och lyssnade på havet som dånade några tiotals meter ifrån oss eller på regnet som öste ner. Tyvärr regnade det väldigt mycket under vår tid på ön. Varje natt, plus några skurar varje dag. Inget farligt, det var ju ett varmt regn, men ändå tråkigt att måsta springa iväg och stå med kameran under en palm tills regnet dragigt vidare.

Det regnar alltid mycket på Bocas. Runtom hela den Karibiska kusten regnar det så gott som dagligen! Det här till skillnad från Stillahavskusten några hundra kilometer västerut där det sällan regnar. Men allt har sin charm.

Djur och natur på BastimentosDjur och natur på BastimentosDjur och natur på BastimentosDjur och natur på BastimentosDjur och natur på BastimentosDjur och natur på BastimentosDjur och natur på BastimentosDjur och natur på Bastimentos

Djur och natur på Bastimentos, Bocas del Toro

Den miljö och natur vi såg på Bastimentos var verkligen unik. Frodig regnskog och vacker natur som denna visste jag inte ens att existerade.

På den södra sidan av ön finns inga stränder, där finns bara mangrove, men hela den norra sidan är praktiskt taget en enda stor, öde sandstrand, med perfekt vit sand och en massa palmer. Det finns mycket strömmar runt hela ön, så då man simmar ska man vara försiktig så man inte förs ut till havs.

Ripcurrents, strömmar som drar dig ut till havs, förekommer och det påminner flera varningsskyltar om.

Djur och natur på BastimentosDjur och natur på Bastimentos

Bastimentos har utöver underbar natur även ett väldigt speciellt djurliv. På en av våra vandringar över ön hade vi turen att springa på en hel massa Poison Dart Frog, också kallade Red Frogs som beachen vi bodde på är döpt efter.

De är redan utrotningshotade och det förutspås att de snart kommer vara totalt utrotade. Det kändes tufft att se, värdefullt.

Djur och natur på BastimentosDjur och natur på Bastimentos

Vi såg också en miljon krabbor i alla olika storlekar, sköldpadda och jättegroda. Men inga skorpioner eller alligatorer, trots att de finns på ön.

Den allra bästa djurupplevelsen var ändå en morgon då vi vaknade av att något föll mot vår tältduk. Regn tänkte vi, men då det inte tog slut eller ändrade form började vi långsamt inse att det kunde vara apor som kastade ner något.

Vi sprang ut i bara pyjamas och där ovanför oss lekte runt fem stycken apor i träden. Vi följde efter dem en bit in i skogen, före de smet så djupt in att vi inte kom vidare efter dem.

Djungel på BastimentosDjungel på BastimentosDjungel på BastimentosDjungel på Bastimentos

Vandring på Bastimentos

Vi gjorde en längre vandring över ön. Bastimentos är stort och också rätt svårorienterat, eftersom det inte finns vare sig utmärkta stigar eller vettig karta över ön (Google Maps hittar inget). Det goda är ändå att Bastimentos är en ö, så går man fel hittar man antagligen tillbaka i något skede.

Vi traskade ut i djungeln och njöt av att inte se en levande själ på timmar.

Tills vi började tala om machetemännen. Skurkarna som härjar på ön och stoppar turister med machetes i händerna och rånar dem. Då blev jag säker på att vi kommer att stöta på en sådan skurk, fast jag visste att de oftast höll till mot samhället Old Bank och Wizard Beach.

Paniken byttes ändå ut mot lugnet som alltid infinner sig i naturen.

bastimentos-34

Bastimentos och Bocas del Toro är ett sant karibiskt paradis! Att vara så långt från den verkliga världen är en underbar upplevelse som jag gärna delar med mig mer av.

12 tankar om “Öparadiset Bocas Del Toro – Bastimentos tips

 1. Hej! Måste bara fråga, om du fortfarande svarar här. Varifrån tog ni bussen till Bocas del Toro?

  • Hej Sandra, Självklart gör jag det! Vi tog bussen från Boquete till Bocas del Toro. Går en massa minibussar som går att hoppa på utan förbokning. Hoppas detta hjälper din reseplanering! :)

 2. Vad ligger priser på mat o dryck på restauranger? Prisnivå generellt jämfört m många andra öar i Karibien?

  • Bastimentos är en rätt liten ö med få restauranger, så prisnivån ligger snäppet högre än på många andra öar. Ändå en rimlig nivå och det går att hitta billigt också.

 3. Hej,

  Tack för bra inlägg.
  Kommer befinna mig i Puerto Veijo området i Costa Rica ett tag funderar på att åka över några dagar till Boca del toro.
  Verkar mysigt att sova i tält på stranden.
  Finns det några fler mat alternativt inom gångavstånd eller är det enbart på “hotellet” som gäller?
  Vad tror du om att fira nyår där?

  Med vänlig hälsning,

 4. Hej! Tack för fina inlägg och beskrivningar. Hade ni hyrbil i Panama också? Var gjorde ni isf av den när ni åkte över till Bocas? Hälsn Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.