← Tillbaka

Monteverde & Santa Elena

monteverde-4monteverde-9monteverde-5monteverde-6monteverde-7

Välkommen till San José

Från Puerto Viejo tog vi buss till San José – mest eftersom det är så Costa Rica fungerar, man tar buss till eller från San José. Vi hade bestämt oss för att hyra bil där. Stora delar av det Costa Rica vi ville se kommer man inte till med buss, alternativt så många bussbyten att det tidsmässigt inte lönar sig. San José är som sagt knytpunkt och resten är bihang. 

monteverde-60

Hyra bil i Costa Rica

Vi Googlade lite biluthyrningar men alla reviews och tips pekade på Adobe Rent a Car, så dem körde vi med. Vi tog en liten, fyrhjulsdriven Suzuki att åka omkring med. Till bergen som vi först önskade åka beskrevs terrängen som tuff och att bli på vägen är inget man någonsin vill. Speciellt inte om man bara har en vintersemester-tid att resa på. Vi tog också det bättre av Costa Ricas två försäkringsalternativ. Det är monopol på bilförsäkring och du kan alltså antingen välja Standard eller Full. Utan Full är du så gott som utelämnad om något råkar hända, så rekommenderar verkligen Full.

monteverde-11monteverde-12

Ut och iväg körde vi sedan. San José var kaotiskt och enkelriktat, som stora delar av alla städer i Costa Rica vi besökte. Vi kom ändå bra iväg och satte kursen mot bergsområdet Monteverde. 

monteverde-13monteverde-14monteverde-19monteverde-20monteverde-23monteverde-24

Fina vägar i Costa Rica

Allt förlöpte väldigt fint, inga stora trafikstockningar eller annat. Många betalvägar och ännu fler ställen att stanna på för kaffe eller bensin. Endast de sista tiotals kilometrarna till Monteverdes by Santa Elena tog tid. Det för att vägen var i uruselt skicka; gropig sandväg som ingen sett till de närmaste åren. Dessutom körde vi högt upp längs med och över berg, där vägen inte precis var bred. Exakt så som vi gillar det, trots att det hela tog så galet lång tid. 

monteverde-30monteverde-27monteverde-26

Byn Santa Elena

Fram kom vi just då det blev mörkt, och efter att vi checkat in på vårt mysiga hotell Cabinas El Pueblo var vi färdiga att göra stan. Det tog oss max en timme. Santa Elena är inget stort ställe, Vi gick runt centrumet och närområdet väldigt snabbt och gick därefter på middag. Det finns många olika restaurang och boendealternativ i Santa Elena – och alla är dyra. Till och med billiga äterier, Sodas som de kallas i Costa Rica, kostar runt 8 euro. Det är dyrt om man jämför med Sydamerikas äterier där motsvarande portion med ris, bönor och fisk ofta kostar någon euro.

monteverde-31monteverde-33monteverde-34monteverde-35monteverde-36monteverde-45monteverde-46

Vandring i cloudforest Monteverde, Santa Elena

Santa Elena är ändå så livligt mest på grund av cloud foresten Monteverde som ligger i närheten och alla zip line-parker i området. Ingen av de här aktiviteterna var ändå orsaken till att vi åkte hit, båda två var för dyra.

Vi var ute efter den mer alternativa vandringen i den mindre Santa Elena Cloud Forest. Där får man vandra ifred största delen av tiden, till skillnad från Monteverde som sägs vara som en enda stor tour.

När vi kom till parken begav vi oss direkt ut i terrängen och kombinerade de två längsta rutterna. Terrängen var rätt lätt efter våra strapatser i Panama, men lite leriga skor och ben får man ändå vara beredd på. Det vi helst önskade oss av vår hike var att få se sengångare, men några såna lyckades vi ändå inte med. Några coatis sprang vi ändå på och en massa fåglar. Men fåglar tycker jag är lite tråkiga.

monteverde-47monteverde-48monteverde-51monteverde-50monteverde-55monteverde-53

Cloud foresten var väldigt fin, men tror vi ännu var lite för förälskade i Boquetes djungel som var ännu finare för att fullt ut falla för Santa Elena. Den kändes lite för lätt och kort med sina 12 km trails.

monteverde-57monteverde-62monteverde-63

Efter cloud foresten picnicade vi och körde till en kaffeplantage för eftermiddagskaffe. Vi gick runt och kollade på olika sorters bönor och en snäll tant berättade mer om de olika sorterna och hur kaffe rostas i Costa Rica. Vi drack deras naturella kaffe, gjort på oskalade bönor och gott var det!

monteverde-66monteverde-67monteverde-68

På kvällen gick vi på middag och för att se på solnedgången. Där någonstans efter skymningen blåste det upp till storm och blåste och regnade fortfarande när vi följande dag åkte vidare genom bergen. Vi stannade vid den väldigt aktiva vulkanen Arenal (TOP 10 i hela världen), som senast 2010 hade utbrott. Vulkaner är nog mäktiga syner.

monteverde-75monteverde-76

Vandring i Costa Rica är drömmigt

Monteverde är en väldigt fin plats och för lätt vandring som motpol till allt beach häng Costa Rica annars mestadels har att erbjuda är det perfekt!

monteverde-77

3 tankar om “Monteverde & Santa Elena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.