← Tillbaka

Guide till de bästa stränderna i Costa Rica – Nicoya

Costa Ricas stränder

De flesta som besöker Costa Rica vill uppleva de världskända stränderna – Costa Ricas stränder

…och inte utan orsak! Vi har sett många stränder i många olika länder, men Costa Ricas stränder vinner väldigt många av dem.

I det här (långa) inlägget tar jag upp några av våra favoritstränder på Nicoyahalvön i Costa Rica. Nicoya ligger i landets nordvästra hörn, med andra ord på Stillahavssidan.

Vädret här är för det mesta mycket mer stabilt och soligt, än på den lite mer temperamentsfulla karibiska sidan och därför lämpar sig Nicoya utmärkt för den nordbo som söker sol under vintern. De torraste månaderna är mars – april och besöker man Costa Rica under den tiden är man dammig och törstig konstant. Mest regnar det under september – oktober.

Hur ta sig till Nicoya?Hur ta sig till Nicoya?Hur ta sig till Nicoya?Hur ta sig till Nicoya?

Costa Ricas stränder – Hur ta sig till Nicoya?

Det är lätt att ta sig till Nicoya från San José. Med bil/tour tar det någon timme till färjfästet i Puntarenas, därefter lite på en timme över till Nicoya.

Vägen är tullväg ända till Puntarenas och i utmärkt skick, utan trafikstockning. Att ta sig ut ur San José kan ändå ta sin lilla tid, för oss tog en sträcka på ett par kilometer över en timme vid fem på eftermiddagen.

Färja till NicoyahalvönFärja till NicoyahalvönFärja till Nicoyahalvön

Färjan som går mellan Puntarenas och Nicoya är en upplevelse i sig.

Det finns många regler, som att t.ex. den som kör bilen ombord är den enda som får åka ombord. Alla andra passagerare måste promenera både av och på färjan. Under själva båtfärden, rutten, såg vi en massa tuffa fåglar. Jag har också hört man kan ha turen att se val och delfin! Men sådan tur hade vi inte denna gång.

Väl på Nicoyas sida väljer man direkt, om man vill åka till den mar välkända södra/sydvästra sidan av ön eller norrut mot mindre turistiska områden. Vi kom norrifrån och åkte alltså inte färja över till ön, så vi började med stränderna norrifrån och förflyttade oss sedan söderut.

Här kommer de tre mest minnesvärda stränderna vi besökte på Nicoyahalvön.

Samara, stränder Costa RicaSamara, stränder Costa RicaSamara, stränder Costa RicaSamara, stränder Costa Rica

Samara – allt du behöver men inte i överflöd

Samara är ett av de större ställena på den norra sidan av ön. Detta betyder ändå inte att det som turistställe var stort. Samara var ett av de mest relaxed och opretentiösa ställen vi besökte på Nicoyahalvön.

Stranden är huvudorsaken att besöka Samara och är en perfekt vitsandstrand utan stenar. Vid lågvatten är den tiotals meter bred och vid högvatten tillräckligt bred för att inte behöva kompromissa om utrymme med andra turister. För så mycket turister fanns det inte. Vi var där under högsäsong (mars), men fick alltid var rätt ifred på den platsen av stranden vi valde att stanna på. Det absolut bästa var ändå att promenera fram och tillbaka längs stranden, att gå från ena kanten till andra tog ungefär en timme.

Obs! Stranden var perfekt under hela timmen – det ni!

Hästar på Samara

Byn Samara och åldersfördelning

Samara har cirka fyra kompakta gator där allt hände och så inget mer. För det behövdes liksom inget mer. På gatorna finns det vanliga; restauranger och turistshoppar, ingendera något speciellt. Restaurangerna var ganska oinspirerade, förutom en av strandrestaurangerna, Lo Que Hay, där vi åt gudomlig seafood.

Hästar på Samara stranden

Turisterna var till största delen äldre (pensionärer eller barnfamiljer) och amerikaner (som överallt i Costa Rica). Att det fanns mycket äldre gjorde i mitt tycke stället mer avslappnat än många andra. Hela surf/partyköret kan ibland kännas lite för mycket enligt mig, så skippade gärna allt nattliv och drack istället drinks med andra (unga och gamla) likasinnade.

Båt i Samara

Nära Samara finns flera olika stränder och de flesta blir som dina privatstränder om du besöker dem. Man är nästan ensam på många av de mindre stränderna runt Samara. En orsak kan vara att man måste passera vattenhinder för att komma till dem, och med hyrbil är det strängt förbjudet att åka genom floder. Många gör ändå det, men på egen risk, för ingen försäkring i Costa Rica täcker att korsa flod/vattendrag.

Costa Ricas stränder, Playa CarrilloCosta Ricas stränder, Playa CarrilloCosta Ricas stränder, Playa CarrilloCosta Ricas stränder, Playa CarrilloCosta Ricas stränder, Playa Carrillo

Playa Carrillo – den mest perfekta stranden jag någonsin besökt!

Lova att ni åker hit om ni besöker Samara! Playa Carrillo är kanske den finaste stranden jag någonsin varit på och den ligger bara 10 km söder om Samara. Stranden är nästan lika lång som Playa Samara, men till skillnad från den får du vara helt ifred på Playa Carrillo. Det finns ingen annan där. Visst kom och gick det personer under dagen vi var där men inte många.

Costa Ricas stränder, Playa Carrillo

Vågorna på stranden är perfekta! Vi spenderade timmar med att kroppssurfa in med (eller oftast inne i) vågarna och njöt av det varma vattnet. Vattnet är faktiskt så varmt vid Nicoya, att det inte alltid svalkar så bra.

Den här stranden har inga restauranger eller caféer så ta med matsäck och tillräckligt vatten, om ni inte vill promenera söder om stranden där det går att hitta några kiosker. Vid själva stranden finns bara palmer och bakom dem vägen.

Costa Ricas stränder, Playa CarrilloCosta Ricas stränder, Playa Carrillo

Det negativa med tomma stränder – kriminalitet

Det enda negativa jag har att säga om Playa Carrillo är om kriminaliteten. Vi hade lämnat vår bil vid vägkanten, utan något inne förutom några bananer och lite kaffe. När vi kom tillbaka till den efter dagen på stranden var dörren uppbruten och låset trasigt.

På vårt boende (Casa Del Mar) var de jätte hjälpsamma då vi berättade vad som hänt. De sade att det tyvärr är risken med att själv ta sig till tomma stränder i Costa Rica. Det finns mycket opportunister som inte drar sig för att söndra en bil eller två för att kanske hitta något i den.

Ingen skada var ändå skedd i vårt fall, vi hade ju inte lämnat något i bilen. Men som en påminnelse, kom ihåg att aldrig lämna något synligt i hyrbil, för det drar till sig dessa småskurkar!

Vi kontaktade hyrbilsofficen och fantastiska Adobe Rent a Car kom följande morgon körande med en likadan (men hel) bil i utbyte mot vår trasiga. Ta alltid Full Insurance om ni hyr bil, det lönar sig!

Santa Teresa i solnedgångenSanta Teresa i solnedgångenSanta Teresa i solnedgångenSanta Teresa i solnedgångenSanta Teresa i solnedgången

Santa Teresa – aktiviteter, liv och rörelse

Santa Teresa är den kanske mest välkända beachtownen på Nicoyahalvön. Jämfört med Samara känns Santa Teresa stort, även om det i jämförelse med beach resorts globalt är som en liten by.

Pats i Santa Teresa

Santa Teresa skiljer sig från Samara också på de flesta andra sätt. Jag skulle säga de enda byarna har gemensamt är långa, perfekta sandstränder. Santa Teresas strand var ännu längre än Samaras, nästa 4 kilometer lång!

Egentligen består byn Santa Teresas strand av tre stränder, Playa Santa Teresa, Playa Banana och Playa Carmen. Men det går att promenera längs med hela, fast Banana är lite stenig, så det känns som en enda strand.

Santa TeresaÖl i Santa TeresaMat i Santa TeresaPats i Santa Teresa

Restauranger, aktiviteter och vibe i Santa Teresa

Santa Teresa har heller inga strandrestauranger, här är strand och by liksom åtskilt. Byn existerar runt en huvudväg några tiotals meter från stranden. Huvudvägen är livligt trafikerad av både lokala och mycket turister.

Jag tycker byn Santa Teresa känns mer hektisk än Samara, med mer butiker och restauranger. Matutbudet var därför också mycket bättre, vår favoritrestaurang blev den vegetariska Zula.

De flest turister i Santa Teresa är yngre, både 18 åriga och sen vår egen ålder 30-. Därför var det väldigt mycket partykänsla över stället på kvällstid och mycket av ställena lockade med billiga drinks. Fast inget är ju billigt någonstans i Costa Rica (förutom bensin), drinkar och mat är nästan nordiska priser.

Djur i Costa RicaDjur i Costa Rica

Det finns också mycket att göra i Santa Teresa, nästan alla hotell erbjuder dagligen yogapass och havet är smockfullt av surfare. Det var faktiskt mer människor i havet än på stranden. Vågorna här var faktiskt superhärliga!

Det fanns också olika tours och annat, men surf och yoga var definitivt i fokus. Min favoritaktivitet var ändå att leta djur – vi såg (och hörde) små vrålapor flera gånger!

Väg Costa RicaVäg Costa RicaÖversvämning bilväg, Costa Rica

Vägen och resmålen

Vägen från Santa Teresa till Puntarenas var väldigt bra, medan vägen från Puntarenas till Samara stundvis var väldigt gropig och långsam. Jag rekommenderar ändå alla dessa tre ställen. Njöt av variationen, speciellt eftersom ingendera av oss gillar att sola eller solar, behöver vi åka omkring och upptäcka nytt för att trivas bäst. Därför är Nicoyahalvön ett väldigt smidigt resmål, med så många ställen att se. Särskilt med bil då det också är lätt att ta sig runt.


Funderar du över något där hjälper jag gärna till? Ha en bra resa till Costa Ricas stränder!

Pats i Costa Rica, Samara

15 tankar om “Guide till de bästa stränderna i Costa Rica – Nicoya

 1. Bra inlägg med fina bilder! :) Jag ska åka själv till Costa Rica om snart 4 veckor, kommer börja med lite utflykter inne i landet och tänkte avsluta resan några dagar vid en strand. Kan verkligen inte bestämma mig för vilken dock :( Stort problem jag vet :) Stränderna ser ju helt fantastiska ut vilken man än väljer, men vill ha möjlighet till halvdagsturer med, svårt!

  • Tack snälla, så glad jag blev <3 Några dagar bad och sol på Nicoyahalvön är absolut värt det! Jag rekommenderar du åker dit, för där finns så många närbelägna stränder det går att åka mellan. Kommer du att ha bil? Det underlättar avsevärt :) Ha en underbar resa!

 2. Hej!
  Så himla kul att läsa din blogg!
  Vi kommer landa i San Jose den 1/2 -19 och åker direkt till Jaco för att bo där i 5 nätter. Har du varit i Jaco? Är det mysigt där? Sedan åker vi ut till Nicoya. Då har vi ännu inte bestämt vart vi ska. De sista 8 nätterna spenderar vi i Santa Teresa. Vi kommer inte hyra bil. Vart skulle du rekommendera att vi åker på Nicola förutom Santa Teresa?
  Mvh, Pia

  • Hej Pia, tack snälla för din fina kommentar! Blev så glad :)

   Jaco har jag bara passerat och bott en natt, men var superhärligt! Ni kommer säkert ha det väldigt bra där! Nicoya är väldigt härligt, med eller utan bil. Skulle kanske ändå då rekommendera att bo i en by som Santa Teresa, så man har lite mer att göra på ställe också. Samara var väldigt laid back och trevligt – kanske det kunde vara nåt för er?

   Ha en underbar resa, Malin

 3. Hej! Tack för dina fina bilder och inlägg. Jag kikar på att hyra hyrs hus vid Dominical beach och undrar om du varit i dem trakterna där vattenfall osv finns. Har ingen erfarenhet av Costa Rica, är det dyrt att äta ute eller handla mat i affärerna? Tacksam för svar :) Hälsningar/Anna

  • Hej Anna och tack snälla för din härliga kommentar! Området kring Dominical beach är härligt – vi åkte runt där men stannade tyvärr inte under längre tid. Costa Rica är inte superbilligt. Att äta ute är billigare än här i Norden, men till exempel Asien är väldigt mycket billigare än Costa Rica. Matbutiker har billigare priser än att äta ute, men finns så många mysiga fiskrestauranger där som man inte vill missa. Ha en härlig resa till Costa Rica! //Malin

 4. Underbart inlägg! Jag undrar hur om du vet hur jag gör efter jag har anlänt till Nicoya-halvön med färja för att komma ner till Santa Teresa. Vi tänkte nämligen inte hyra bil.

  Tack för en super blogg!

  • Hej Elin och tack snälla för din underbara kommentar – blev så glad! Det går bra med bussar mellan till exempel San José och Santa Teresa som tar typ 8 åtta timmar. Också mellan färjfästet i Puntarenas går det många lokalbussar till Santa Teresa, så borde inte vara något problem. Ha en härlig resa till vackra Nicoya!

 5. Hej Malin,

  Vilket kanon inlägg!

  Har du något boende att rekommendera i Santa Teresa?
  Vi ska åka dit över nyår och stanna någon vecka tänkte vi :)

  Camilla

  • Hej Camilla, låter härligt! Ni kommer säkert att ha det underbart där! Santa Teresa är intressant uppbyggt längs med en huvudväg som går parallellt med stranden. Var du än bor längs den kommer du ha nära till beach och en himla massa bra restauranger och aktiviteter. Men den är rätt livlig, så söker ni något mer privat och ett lugnare tempo (samt har bil) så kan ett boende lite utanför byn vara att rekommendera. Hoppas ni hittar nåt härligt ställe! <3

 6. Hej Malin!
  Vi reser till Costa Rica om 2 månader. Jag är glad att jag hittade din blogg, här finns många nyttiga tips för oss :)
  Man hör mest talas om Nicoyas fina stränder, men hur är det på östsidan? Är det en god idé att fördela sin tid på de två olika sidorna av Puerto Rico, plus såklart andra spännande ställen?

  Marie-Louise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.