← Tillbaka

Vandringar i Boquete, Panama

boquete-7

Efter några dagar i Panama City flög vi iväg mot David, vilket är Panamas näststörsta stad. Det skulle man verkligen inte tro, då staden mest såg ut som en förort med många små hus utspridda på en stor yta blandat med lite köpcentrum. Men David är knytpunkten i norra Panama och därifrån kunde vi ta buss ut till Boquete. Boquete är en rätt så tråkig by, med några lokala matplatser, hostel och gatuhandlar. Men det var inte för stadens skull vi åkt dit, utan för naturens. Runtom Boquete sprider sig hektar efter hektar av frodig djungel, cloud forest, ut sig. Och det var det som vi var ute efter att få uppleva.

boquete-4

Så vad är skillnaden mellan en cloud forest och en rain forest kanske ni undrar? Egentligen är de rätt lika, skillnaden ligger i att cloud forests ligger på högre altitud och är kyligare. Så det var till ett sådant område vi hade kommit, till en kylig och regnig cloud forest.

boquete-12boquete-13boquete-11

Vår första hike gick till Tres Cascadas, The lost Waterfalls på engelska. En runt tre-fyra timmar lång vandring i oftast lätt (medel vid regn) terräng. Vi tog en buss ut från stan mot Bajo Mono, resan tog runt 30 minuter. När vi steg av bussen var vi redan begeistrade, det var så fint där uppe i bergen. Solen sken över dalarna mellan bergsväggarna som omringades av mjuka moln. Vi började ta oss uppåt mot början trailen (som kostar 7 USD/pers) och begav oss därefter ut i vildmarken.

boquete-22boquete-23boquete-24boquete-26

Trots att de här är den kanske kändaste vandringen i Boquete och Boquete är känd för sina underbara vandringsmöjligheter var vi ändå, under högsäsong, ensamma på leden den största delen av tiden. Vi beundrade skogen och vyerna utan sällskap och det var först efter det andra vattenfallet, då det började ösa ner vatten som vandrare började komma emot. Alla ville helt klart undan regnet – oss störde det väldigt lite, vi var mentalt förberedda och regnet var varmt. Den sista etappen till det tredje vattenfallet visade sig ändå vara rätt svår i regnväder. Det blev väldigt lerigt och halt snabbt, många vi träffade hade halkat nerför avsatser i leran, men inga skador som tur.

boquete-30boquete-6

Det tredje vattenfallet var magiskt. Man kunde simma i det iskalla vattnet under det nästan 20 meter höga fallet. Efter det kunde man lycklig vandra tillbaka.

boquete-35boquete-38

Vår följande vandring var en längre och mycket mer krävande historia än den första. Vi begav oss, med samma buss, mot Sendero Los Quatzales som är den kanske finaste vandring jag någonsin varit på.

boquete-34

Vi började vid Ranger Station, där betalar man en parkavgift och får en kort beskrivning om trailen som börjar där. Många har gått vilse i den här cloud foresten och aldrig kommit tillbaka. Här måste man också komma ihåg att fråga i vilket skick trailen är den dagen, eftersom regn förekommer dagligen i olik utsträckning. Sedan var vi redo för vad som komma skulle.

boquete-39boquete-40boquete-43

De första kilometrarna avverkade vi långsamt, tog bilder och filmade. Lite skurar, men allt torkar så galet snabbt så det gjorde inget. Enda det stör är såklart fotograferandet.. Vi kom väldigt snabbt in i tät djungel, med massor olika fåglar och läten. Några floder måste vi korsa som inte hade bro, men annars var det skön terräng. Tills vi kom till en stigning på över 1000 meter som ledde till en utkiksplats. Tungt, och jag skulle villa säga det var värt det, men utkiksplatsen var mitt inne i ett moln så vi såg nada.

boquete-41boquete-47boquete-29

Här tog vi ändå paus tillsammans med de ända andra vandrarna vi såg den dagen, miradoren är det stället det flest vänder om på som vandrar den här rutten. Vi ville ändå fortsätta ända till slutet, så fortsatte stelfrusna (det är kallt på toppen) vandringen efter lunchen. Hela vägen till Respingo, som är slutet på trailen tog det oss runt 4 timmar – galna som vi är vände vi här tillbaka och vandrade hela rutten tillbaka igen. Från Respingo går det bussar tillbaka till Boquete men de räcker också 4 timmar så vi kände vi lika gärna kunde vandra.

boquete-44

Terrängen på den här vandringen är väldigt krävande, så benen skakade nog ganska så mycket då vi kom tillbaka till Ranger Station efter en hel dag i djungeln. Men jag tänker säga det igen; finaste vandringen jag varit på – någonsin!

boquete-17

Rekommenderar varmt att åka till Boquete om ni är i Panama och längtar efter riktig, äkta vandring. De här stigarna var naturstigar, djur fanns det gott om men få människor. Jag älskade det!

4 tankar om “Vandringar i Boquete, Panama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.