← Tillbaka

Reseguide: Panama City på två dagar

panama-city-17

Mitt och Pats vinteräventyr för oss 2017 till Centralamerika, med första stop Panama. Latinamerika är “min världsdel”, det kände jag direkt redan första gången jag satte foten på den kontinenten 3 år sedan. Den här kärleken blir allt starkare ju mer jag har att göra med den öppna, spansktalande delen av världen – Ja ni märker, jag går igång. Ska försöka hålla mig till ämnet; vilket är Panama City på två dagar!

panama-city-1panama-city-2

Vi landade i staden efter ett 12 timmars flyg till Bogota, med byte till Panama City. Rätt möra och trötta tog vi det lugnt, checkade in (vårt hotell Deville Boutique är värt att nämnas; vänligt för plånboken, fräscht, god frukost, mitt i smeten, gigantiska rum och en takhöjd man bara kan drömma om) och gick och lade oss för att vara utvilade den följande dagen.

panama-city-7panama-city-4panama-city-25

Vi började med att ta oss ut till Panama kanal med taxi. Taxi är rätt dyrt, hela Panama City är dyrt för den delen, men taxipriser går att prutas på, så diskutera tills ni är nöjda med priset. Vi tog taxi ut till Mirafloresslussen, vilket är den främsta kanalslussen att besöka då det byggts ett besökarcenter med utsikt över hela slussen bredvid. För att se fartyg passera genom, ska man vara där mellan 8:30-10:30 eller på eftermiddagen efter 2:30.

panama-city-3

Vi kom dit runt 10 och fick från början till slut möjligheten att se fartyget Marielena slussas in från Stilla havssidan. Panama kanal är nästan 80 km lång och binder samman Stilla havet och Atlanten. I kanalbygget deltog en massa olika länder, men efter några misslyckanden var USA det land som fullbordade bygget och kanalen öppnades 1914. USA kontrollerade hela kanalen och ett 8 km brett område runt kanalen ända farm till den 31 december 1999.

panama-city-6

Att se Marielena slussas genom den här ena slussen tog ungefär en häftig timme. Det var verkligen mäktigt att följa med processen då ett massivt fartyg bara genom att reglera vattnet skjuts uppåt över 10 meter. I hela kanalen finns det tre sets av slussar vilket betyder att hela resan genom kanalen tar minst 8 timmar. Ofta är väntetiden för skeppen runt ett dygn före det får åka genom kanalen, eftersom kapaciteten per dygn endast är 48 fartyg.

Det är också dyrt för fartyg att ta sig genom kanalen, i medeltal betalar ett fartyg 54,000 USD för att ta sig igenom hela. Det är dels på grund av dessa kanalavgifter som Panama, och speciellt Panama City, är så rika.

panama-city-15panama-city-9panama-city-8panama-city-23panama-city-12panama-city-22

Efter att Marielena tryggt kommit ut på andra sidan och besökt kanalmuseet i samma byggnad, åkte vi vidare mot Ancon Hill. Ancon Hill är den stora kullen med den gigantiska Panama flaggan som syns från många olika håll runtom i Panama City. Vi promenerade upp på kullen i stekande solsken och jag fick för första gången på länge känna mig sådär härligt genomsvettig som man blir i 30+ grader. Vyn över staden från kullens topp är underbar. Man ser åt tre olika håll; mot skyskraporna i det moderna centrumet (åt det här hållet påminner Panama City om Singapore, Miami eller annan rik stad), ut mot Panama kanal, och över de fattigare och äldre områdena. Dessutom kan man ta väldigt fina bilder där. Vi såg också en massa söta djur, som efter googling visade sig vara agutier.

panama-city-26panama-city-29panama-city-31panama-city-33panama-city-37panama-city-34panama-city-39
panama-city-42panama-city-45

Därefter promenerade vi genom lite mer förfallna kvarter med marknader och människor överallt före vi nådde Casco Viejo. Casco Viejo är Panama Citys gamla stad som byggdes under 1600-talet. Området ligger sydväst om det moderna centrumet och alla byggnader, kyrkor och monument där är så otroligt söta. Väl värt ett besök.

panama-city-47panama-city-48panama-city-49

Efter terrasshäng och marknader i Casco Viejo fortsatte vi genom fiskmarknaden, via området Calidonia, mot centrum och vårt hotell. Under den här vandringen sprang vi på orsaken till att hela staden varit fylld av musik; en galen, färgsprakande gatukarneval! Det var Mardi Gras, Panamas största karneval, som firades för sista dagen. Att karnevalen var nu var vi medvetna om, men inte vilket galet spektakel det skulle komma vara. Dans och musik på var gata, matstånd, bikiniklätt, glatt festfolk och poliser i varje hörn. Det är så här en gatufest ska vara!

panama-city-53panama-city-52

På kvällen gick vi ut på öl och mat i vårt närområde, också känt som Panama Citys partyområdet runt Calle Uruguay. Men eftersom alla festade annanstans var det lugnt och riktigt trevligt med en massa restauranger och barer.

Följande dag strosade vi bara omkring före vi begav oss mot flygfältet för att flyga till andra sidan Panama för hiking i bergen. Enligt mig är det här den perfekta 2 dagars agenda för den som älskar att se mycket av en stad och framför allt göra det gåendes. Ha så roligt!

5 tankar om “Reseguide: Panama City på två dagar

  1. Superintressant läsning för någon som har lite allmänt dålig koll på den här delen av världen och bra tips! Jag är ju SÅ SUGEN på att upptäcka både Central- och Sydamerika… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.