← Tillbaka

Att göra i Beijing; Förbjudna staden och Himmelska Fridens torg

beijing-97

Så blev det äntligen tid för mig att se Beijing på egen hand. Trots att veckan varit alldeles fantastisk med mycket program och aktiviteter jag aldrig själv skulle ha antagit mig, såg jag ändå framemot att upptäcka staden ensam och på mitt sätt. Längtade efter att själv få upptäcka, att promenera omkring utan tidtabell, stanna på kaffe och äta då man är hungrig, vara fri. Exakt så blev dagarna.

beijing-29beijing-28

Med en handskriven lapp i näven steg jag ut genom hotelldörren med riktning mot metrostationen. Beijings metronätverk är stort med närmare 20 linjer genom hela staden. Man kommer överallt, men det kan vara lite trixigt utan vare sig karta på mobil eller i pappersformat. Därav min lapp med namnen på stationerna där jag skulle byta metro och hoppa av. Metroåkandet visade sig ändå vara en enklare match än jag befarat, alla stationer lästes upp först på kinesiska och sedan på engelska. Dessutom är det så fantastiskt hur punktligt och smidigt metron åker, trots att de flesta tåg var fullproppade a la Kina style. Att ta sig in på metron krävde dock lite tid, eftersom varje station har säkerhetskontroll med baggagecheck och kroppsvisitering.

beijing-46beijing-48beijing-49beijing-47

I centrum började jag med att promenera omkring på Himmelska Fridens Torg. Det är ett massivt torg på cirka 300 meter gånger 800 meter, byggt på 1950-talet med Moskvas Röda torg som förebild. Mitt på torget står ett monument för folkets hjältar och runt torget finns bl.a. Kinas nationalmuseum. Torget är ändå bäst ihågkommet för hemskheterna som hände där år 1989. Tusentals studenter demonstrerade under våren mot korruption och krävde större mänskliga rättigheter i Kina. Kinas armé, den kommunistiska, gillade inte det och slog ner demonstrationerna med våld. Enligt officiella numror dödades cirka 100 människor, men påriktigt är antalet närmare 3000. Att själv stå där i det vackra solskenet och isande vinden, var en konstig känsla. Det är så svårt att förstå den skräck och hjälplöshet som så många känt där. Samma, lite olustiga känsla hade jag då vi besökte minnesmärket över World Trade Center år 2014.

beijing-44beijing-53beijing-59beijing-62beijing-63beijing-69beijing-70beijing-72beijing-73

Efter det gick jag över gatan och in i den Unesco världsarvslistade Förbjudna Staden, världens största palats med nästan 10,000 rum. Förbjudna staden är det kejserliga palatset i Kina och härifrån har landet styrts sen 1400-talet då det byggdes, ändå till 1911 då den sista dynastin störtades. Det var mäktigt så det förslår. Även så där traditionellt kinesiskt med drakar, guld och röd målfärg och snirklig arkitektur. Väldigt snyggt – och stort. Det största under huden. Var så troligt stelfrusen redan efter en halv timme. Hittade några husknutar i lä där jag sedan stod och värmde mig mot den varma fasaden. Jag förstår inte hur de flesta andra (asiater till 99%) kunde se så otroligt oberörda ut.

beijing-66beijing-67

Under mina timmar i den Förbjudna staden hann jag vara med i fem skolprojekt (jämför arkitekturen här med den i Finland), posera på bild med 10 olika kineser och dricka två koppar sött kaffe. Verkligen mäktigt ställe, men rekommenderar en varmare årstid.

beijing-80beijing-79beijing-84beijing-87beijing-54

Jag promenerade sedan runt på gatorna nordöst om Förbjudna staden. Gator med små konstbutiker, fallfärdiga verkstäder och fina hotell. En stad där variation finns i allt. Till sist sprang jag på Wangfujing Street som är en av huvudshopping gatorna i Beijing. Köpcentrum efter köpcentrum och när man tröttnar på det kan man äta på någon av de hundratals restaurangerna på gatan.

beijing-99beijing-102beijing-104beijing-105

Eller, tips för den modiga, gå in på outdoors marketen som börjar på gatan några tiotals meter efter köpcentrumet APM. Stekta skalbaggar och skorpioner, stickande rutten lukt och trångt så man nästan inte kan ta sig fram. Kina!

beijing-68

Finns så mycket att upptäcka och se, men de här rekommendationerna ska du definitivt inte missa! Har du övriga heta tips?

Om du vill läsa mer om mina äventyr i Kina finns dom här.

3 tankar om “Att göra i Beijing; Förbjudna staden och Himmelska Fridens torg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.