← Tillbaka

6 olikheter med att jobba i Europa vs. Kina

6 olikheter med att jobba i Europa vs. Kina

Hur är det att jobba i ett kinesiskt företag?

Det här är kanske den vanligaste frågan jag fått sen jag började jobba på ett kinesiskt företags europeiska huvudkvarter.

Och hur är det då? Ja, väldigt annorlunda i alla fall! Skillnaderna mellan att jobba i ett europeiskt och ett kinesiskt företag är otaliga. Sen jag bytte arbetsplats har jag förutom en krävande position också antagit mig uppgiften lära känna en ny kultur. Det har främst varit lärorikt och ögonöppnande, men också förvirrande, häftigt, stundvis väldigt, väldigt tungt och frustrerande, ibland jätteroligt.

En erfarenhet som både den nyfikna upptäckaren och den karriärsinriktade presteraren inom mig gillar.

Olikheter med att jobba i Europa vs. Kina

Jag har listat de 6 största olikheterna mellan att jobba i Norden och Kina som jag stött på hittills. Spaningarna är från både olika kinesiska företag i Helsingfors och från min tid i Beijing.

Olikheter med att jobba i Europa vs. Kina

1. Arbetsmängden i Kina

Om vi börjar med det självklara. Kineser jobbar väldigt mycket mer än vad nordbor gör. Och självfallet varierar det här också, min bakgrund är inom startups och där tenderar det bli längre dagar än det stadgade 8 timmar, likväl om man till exempel är chef någonstans.

Men kinesernas jobbande är på en annan nivå. Man jobbar på kontoret (i Kina jobbar man inte på distans) och där är man 10 – 18 timmar per dag. Förutom det ska man vara anträffbar totalt hela tiden. Privatliv och veckoslut blir det mindre tid över för.

Jobbet som hem i Kina

2. Jobbet som hem i Kina

Att man jobbar så mycket leder mig in på följande punkt punkt. Väldigt många kineser tar en tupplur under arbetsdagen. Huvudet på tangentbordet och snark mitt i öppet kontorslandskap. Det är bra att sova på jobbet för då visar man att man jobbat så hårt att man är så trött att man måste ta en tupplur.

I Kina åt dessutom väldigt många också middag på arbetet och träningsredskap som motionscykel, löpband och tyngder fanns också mitt i arbetsutrymmet. Ditt jobb är ditt liv, väldigt sammanflätat.

Gästvänligheten i Beijing

3. Gästvänligheten i Kina

Den kinesiska arbetskulturen är för gäster den mest gästvänliga kulturen jag någonsin stött på. Vi hade nu under min tid i Beijing besök av en tysk samarbetspartner. De blev behandlade som gudar. Unika och värdefulla gåvor regnade. Vi besökte olika tehus och provsmakade exklusiva tesorter samtidigt som vi fick lära oss om den kinesiska kulturen. Varje kväll var det någon sort av fotmassage före middagen. Bara det bästa för gästerna, man bör skämma bort dem.

4. Kostnaderna i Kina

Det här är som en fortsättning på gästvänligheten och det är att pris och lyx är väldigt viktigt. Det är viktigt att visa att man har råd och vill spendera pengar på gäster, familj och vänner. Helst ska en produkt eller service se lyxig ut, men man kan ändå gärna själv också nämna priset eller dess exklusivitet.

Min kollega berättade till exempel att hon köpt en 1500 € gåva åt sin vän nu när hon besöker henne över det kinesiska nyåret. Den prisklassens gåva ger man sällan i Europa om man är medelinkomsttagare. I startupvärlden jag kommer ifrån vänds och vrids det på varje euro, här spenderas det så mycket som möjligt. ”For good luck”, som kineserna säger.

Hierarkin i Kina

5. Hierarkin i Kina

I Europa ser man i nya företag snett på hierarki. Man värdesätter en låg och jämställd arbetskultur där alla trivs. Inte i kinesisk startup.

Kinesiska företag är oftast toppstyrda, chefen har sista ordet på gott och på ont. Ansvaret från arbetstagaren flyttas således till chefen, men samtidigt går inga processer snabbt och allt måste godkännas av den i högst position.

Kineser och Kina

6. Beteende i Kina

Hierarkin återspeglar sig även i beteendemönstren. Eftersom du hela tiden är medveten om var på ansvarsskalan du ligger, gör kineserna ibland också stort nummer av det. Det kan skrikas på anställda lägre ner i hierarkin och då din överordnade ber om något bör det hända direkt. Arbetskulturen handlar om att belönas väl finansiellt och därför är annan kompensation inte lika viktig.

Ett annat olikt beteende är alla kroppsljud man måste lära sig att acceptera. Sörpla i sig maten, tugga med öppen mun och rapa efter måltiden – det är allt artigt. Att snyta sig på gatan, utan näsduk är för mig lika äckligt som att jag snyter mig i näsduk för kineserna.

Kinesisk kultur

Ett ytskrap mellan att jobba i Kina och Norden

Det här är ett ytskrap i sex punkter. Mer olikheter på kommande, var så säkra. Det är alltid svårt och tar tid att på djupet komma in i och lära sig förstå en annan kultur.

Har du lagt märke till något som skiljer sig med den kinesiska kulturen och vår? Och vad tänker du om mina iakttagelser?

7 tankar om “6 olikheter med att jobba i Europa vs. Kina

  1. Intressant inlägg. Men arbetsbördan. Jösses. Alltså, visst kan jag också jobba hårt och många timmar per dag men att ge sin själ till jobbet på det viset? Har ju hört om den och jag vet ju vad min far sagt efter sina jobbresor till Kina, Korea och Japan. På så sätt känner jag mig ganska glad över att jag har det jobb jag har i det land där jag är, eftersom jag är väldigt mån om min fritid.

    • Vad roligt att du gillar! Men jaa, svårt att förstå hur annorlunda det kan vara. Efter att ha sett hur det kan vara är jag också väldigt glad och tacksam över våra nordiska arbetstider. En vill ju hinna resa privat också ;)

    • Haha, jaa galet känner man ju nog att det är! Men intressant också att det finns så stora skillnader länder emellan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.