← Tillbaka

Vinterdag på Sveaborg

Nu har här varit tyst – och det alldeles för länge. Orsaker finns det flera av, alla de största och mest vägande orsakerna kommer jag tids nog att berätta. Tills dess tar vi annat.

svenneborg-19

Det är ju så, att vi fått njuta av ett alldeles exceptionellt härligt novemberväder i år. Jag menar kan det bli bättre, än att hela årets värsta gråmånad bara går upp i rök och ersätts av det finaste vintervädret man kan tänka sig. Höstmörkret som inte ens hann tränga sig på, förrän klockorna vips snurrades bakåt till vintertid och snön bredde ut sig över Norden. Tänkte väl det, ni gillar det lika mycket som jag.

svenneborg-8svenneborg-12svenneborg-16

Vad jag vill visa er ikväll, är det första veckoslutet i november. Det hade börjat snöa föregående vecka, luften var kristallklar och iskall och jag och Patrik promenerade ner till hamnen i Helsingfors och tog färjan över till Sveaborg. Vi hade en jädrans tur med tidtabellen, för vintertid går färjan tydligen bara en gång per timme och just då vi kom till hamnen började bommen sänkas. Kvicka som vi är han vi rusa fram och slirade sedan in på bildäcket just som bommen stängdes.

svenneborg-1svenneborg-17svenneborg-2svenneborg-6

På Sveaborg bestämde vi oss att göra något annat än det vanliga. Vi följde alltså inte strömmen av människor som går rakt ut från färjan mot Vargön, utan tog en skarp högersväng och traskade ut mot Lilla Östersvartö och Västersvartö. Där var det folktomt, så när som på några lekande ortsbarn så vi hade tid och utrymme att utforska varje bunker och kanon.

sveaborg-4

Sveaborg är som känt en fästning som innefattar flera öar strax utanför Helsingfors. Sveaborg är en av Finlands största sjöfästningar och började byggas på 1700-talet då Finland var en del av Sverige. Ett hiskeligt stort och dyrt försvarsprojekt. Idag hör Sveaborg till UNESCOs världsarv och är öppet för turism, har fast ortsbefolkning och är till vissa delar fortfarande militärområde.

sveaborg-6sveaborg-15sveaborg-16sveaborg-9

På Lilla Östersvartön är många områden avstänga för militären. Då vi lämnat de lekande barnen bakom oss, sprang vi nästan direkt på ett gäng beväringar med vapnen i högsta hugg. Känns lite skrämmande att träffa 20 beväpnade män på en trång gata.. Men då vi kommit ut från det muromringade området och tagit oss över till den följande ön, hade vi nästan bara natur runtomkring oss med siluetten av Helsingfors i bakgrunden. Vackert en vinterdag som den här. Och mycket roligt kan man ha på frusna vattenpölar, haha.

sveaborg-1

Efter en kylig runda med mycket fotograferande promenerade vi tillbaka mot färjan och åkte tillbaka till fastlandet för kaffe och bulle.

4 tankar om “Vinterdag på Sveaborg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.