← Tillbaka

Stugliv i Asikkala, Finland

asikkala-4

Förra weekenden åkte jag och några kompisar ut till Asikkala på en sen kräftskiva. Det var ruggigt och kallt, egentligen alldeles för sent för att besöka stugan men med rätt kläder och mycket program klarar man vad som helst.

asikkala-6asikkala-5asikkala-2asikkala-3

För att vara ett kort veckoslut känns det faktiskt som att vi gjorde förvånansvärt mycket. Lördag morgon började med att jag och Pats tog metalldetektorn under armen och gick ut i skog och mark. Det var första gången jag var på skattjakt och blev löjligt ivrig varje gång detektorn gav ifrån sig ett pip. Det var dock väldigt sällan, tydligen är våra skogar rätt orörda.. Saldot för dagen blev en bit av en hästsko samt en gammal, rostig bult.

asikkala-7asikkala-8asikkala-9asikkala-13asikkala-12asikkala-15

Efteråt gick vi på övandring runt Hopeasaari, en fin ö med både natur och ett litet stugsamhälle. Vandringen följdes av Olympiska spel och lekar, vi skulle pricka pennan i flaskan och swischa en tändsticksask över kanten. Många roliga lekar och skratt då man får fåna sig ihop.

Då det blivit mörkt och vi lekt klart kom den riktiga prövningen. Bastubad och sim i den kolsvarta stormen. Det var kusligt kan jag säga, att från en främmande brygga hala ner sig ett kallt och fientligt vatten hör inte till mina favoriter. Det såg man också på mina arma ben den följande dagen. De var fulla med blåmärken efter mina snabba reträtter tillbaka in i bastuns värme.

asikkala-16asikkala-17asikkala-1

Dagen avslutades med kräftskiva, snaps och sång – som det sig bör. Det är nog bra behändigt att kunna köra bil ändå fram till sommarstugans dörr. Och att det är så nära som under två timmar från Helsingfors! Mer sånt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.