← Tillbaka

Fotokurs på Utö

uto-139uto-95uto-101uto-98

Så kom dagen för fotokursen. Jag packade ner lite varma kläder, allt fotorelaterat vi hade i huset och glömde necessären på tvättmaskinen före jag var färdig att sätta mig på närtåget till samlingsplatsen för kursdeltagarna. Därefter väntade en två timmars bilfärd till Åbo, bilfärja till skärgårdsorten Nagu och en fem timmars färja till Utö som ligger söder om Åland, mitt emellan Stockholm och Helsingfors.

uto-120uto-127uto-124

Jag har aldrig tidigare varit på fotokurs, så visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Men min första fotokursupplevelse handlade exakt om det man kan tänka sig: att fota!

uto-183uto-182
uto-18uto-42uto-22uto-47uto-43uto-41uto-202

Varje morgon steg vi upp klockan 6 för att hinna ut i naturen och inta position väl till blåa timmen, soluppgången och släpljuset. Det här var kanske den svåraste, nervpåfrestande och härligaste fotosessionerna under lägret. Bilderna blev som det blev i det krävande ljuset, men det finns ingen bättre känsla än att nyvaken ta skydd för vinden i en klippskreva samtidigt som man dricker sitter morgonkaffe och njuter av hur magisk naturen kan vara. Dessutom stötte jag på så många fotoproblem hela tiden att jag måste kalla på läraren hela tiden – och då lär man sig hela tiden mer!

uto-64
uto-72uto-50uto-56uto-188uto-77uto-80uto-73uto-71uto-194

Förmiddagstimmarna före lunch tillbringades också utomhus. Solen och ljuset gör hela fotograferandet så mycket rörligare att jag tog chansen att upptäcka och fotografera ön under den här tiden. Jag vandrade runt hela lilla Utö längs den vindpinade kusten, över de kala klipporna, ängen, genom det lilla samhället och upp till fyren. Överallt förutom såklart på de militäravstängda områdena. Absolut underbart och pittoreskt, men hur öns lokalbefolkning på 40 personer klarar leva så ödsligt året om har jag svårt att greppa.

uto-82uto-86uto-116uto-112uto-109uto-108uto-121uto-133uto-111uto-115

Efter de medhavda luncherna var det teoritimme följt av tid för vila, bildredigering eller mer foto. Jag valde de två senare, sova kan man göra hemma. Och så traskade jag runt lite till på ön. Eftermiddagen var alldeles underbar med sol som tittade fram. Kunde till och med öppna dragkedjan på jackan lite grann. All annan tid bestod min mundering av strumpor, yllesockor, två par långkalsonger, ylletröja, fleece, långärmad, jacka, utebyxor, gummistövlar, mössa, vantar, halsduk och så uppdragen huva. Galet kallt i den starka stormvinden.

uto-152uto-145uto-150uto-141uto-135uto-136uto-147uto-156uto-158uto-163

Kvällarna bestod av släpljus-, solnedgångs- och blå timmensfotografering, varefter vi åt och chillade lite före det igen var dags att gå ut på nattfotografering. Känslorna för nattfotograferingen är verkligen kluvna, så tufft att vara ute och fota och lära sig, men så irriterande med så mycket fula bilder. Då man sedan stupade i säng runt 1-2 var det bara att ställa in klockan på 6 inför följande dag.

uto-11uto-180uto-167

Lite sovande, desto mer roligt och lärorikt var mitt första veckoslut på fotokurs. Far väldigt gärna igen! Att få resa till avlägsna och annorlunda ställen, lära sig nytt och träffa härliga personer måste ju vara den bästa kombinationen någonsin. Enda negativa med Utö är väl hur svårt det är att ta sig dit. Tillbakavägen dörr till dörr tog mig över 9 timmar!

uto-177

6 tankar om “Fotokurs på Utö

  1. Låter kul med fotokurs även om det var jobbigt att ta sig fram och tillbaka från Utö. Det verkar vara en mysig ö ändå :)

    • Ja, värt varenda en timme det tog att ta sig ut dit. Att resa och upptäcka sin “närmiljö” har en alldeles speciell charm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.