← Tillbaka

De hetaste platserna på jorden


Hösten är i full gång och här i Helsingfors känns det redan snarare som vinter. Det ända som fattas är den underbara snön, så i väntan på det. Mina tre senaste resor, Utö, Göteborg och Asikkala (inlägg kommer snart) har alla dessutom varit rätt kyliga – så därför tänkte jag köra på temat värme den här veckan.

Låt mig presentera, de tre svettigaste platserna jag besökt på vår jord.

heta-platser-12heta-platser-9heta-platser-11

3. Kenya
Kenya och området runt Kisumu där jag jobbade som volontär kommer in på tredje plats. Dagarna, då vi till stor del jobbade utomhus, var stekande. Jag har aldrig tidigare upplevt att jag behöver siesta eller total inomhusskugga under heta dagar, men i Kenya var det ett definitivt måste. Solen på ekvatorn är gassande het, samtidigt som den närmsta kusten är hundratals kilometer iväg. Det som gör att Kenya “bara” når tredje plats är att nätterna var svinkalla. Jag sov varje natt med långbyxor och tröja inuti min sovsäck, men så sov vi också så gott som under bar himmel.

heta-platser-6heta-platser-3heta-platser-2heta-platser-1

2. Colombia
Den karibiska kusten i Colombia är det nästhetaste stället jag besökt. Temperaturen låg dagstid på långt över 40 C, nattetid på 40. Stackars Pats som påverkas mer av hetta än jag, sov inte en blund på den veckan vi spenderade i Santa Marta, utan låg och rullade i vårt billiga rum med takfläkt. Efter Santa Marta gjorde vi en några dagars hike genom den karibiska regnskogen, under tiden jag måste ha svettats ut närmare all vätska i kroppen. Räddningen kom därefter då vi nådde den orörda kusten, där det fläktade friskt.

heta-platser-17heta-platser-16heta-platser-15

1. Kroatien
Kanske lite otippat, då det ligger i Europa och allt, men definitivt det allra svettigaste stället jag någonsin besökt. Jag och Sofia backpackade på Balkan år 2010 och efter några varma veckor i Serbien och Bosnien-Herzegovina nådde vi Split. Det var sen augusti och hettan var tryckande utöver det vanliga. Vi försökte ta oss till stranden för att simma, men inte ens vattnet svalkade. Det var helt enkelt för varmt! Vi försökte ligga och slappa med bok, men limningen i Sofias bok smalt så vi fick samla ihop de lösryckta sidorna och se oss besegrade. Kan nämnas att vi inte såg tillstymmelsen till moln eller vindpust.

heta-platser-4

Men var är Asien?, kanske ni nu undrar. Personligen har jag inte upplevt sådana värmetemperaturer i Asien att jag skulle ha lidit av det på samma sätt som på de här tre platserna. I Sydostasien där jag spenderat mest tid har man oftast ett svalkande hav så nära att temperaturerna inte känns så galna.

Berätta, vilket är det hetaste stället du besökt?

5 tankar om “De hetaste platserna på jorden

 1. Cartagena i norra Colombia är definitivt det hetaste stället jag besökt. Svettades direkt jag stängde av duschen och havsvattnet svalkade inte alls. Bävar lite inför Argentina i januari, visste så klart att det är sommar där då, men inte att det skulle vara över 30 grader i Buenos Aires. Huh!

  • Ja exakt, Santa Marta ligger ju ungefär bredvid Cartagena så kan föreställa mig dina svettningar… Men vad underbart med Buenos Aires! Dit skulle jag jättegärna fara – och när som helst, även om det var över 40 grader. Ska du åka runt i Argentina? Och hur länge ska du stanna?

   • Jag är på resa den 2–20 januari, men med resdagarna borträknade har jag 15 dagar i Argentina. Ska åtminstone till vinområdet Mendoza och så tänker jag mig en avstickare till Uruguay för beachsemester. Så mycket mer hinner jag kanske inte med utan att det blir stressigt, vill ju njuta också! :) Har varit ca 1 månad i Argentina 2009, så har ju sett många av sevärdheterna!

    • Låter underbart! (: Talar du spanska då eller klarar man sig på engelska? Jag skulle villa återuppta den lilla spanskan jag lärde mig i sydamerika, men har varit lite latmaskig…

     • Jag talar spanska men speciellt i Buenos Aires klarar man sig någorlunda bra på engelska – säkert är det också bättre nu än 2009. Men jag testade ju inte heller så mycket, iom att jag pratade spanska överallt. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.