← Tillbaka

Tips på hur du tar dig till och runt i Filippinerna

Filippinerna strandFilippinerna strand

Finns det något nordbor behöver mer om vintern än några veckor av sydostasiatisk sol? Tänkte väl det. Filippinerna har de senaste åren börjat dyka upp som ett alternativ till att resa till Thailand. Landet är liksom Thailand rätt billigt, lugnt och stabilt med snälla och glada människor och god mat. Men det som än idag (och kanske för alltid) skiljer Filippinerna från Thailand är att det är mycket svårare och dyrare att ta sig till och runt i Filippinerna.

Här är några tips och grejer att tänka på för dig som vill resa runt i Filippinerna!

Filippinerna Malin

Att åka till Filippinerna

Jag och min pojkvän åkte till Filippinerna vintern 2016 och eftersom vi alltid går efter pris och inte bekvämlighet tog vår resa oss från Stockholm via London, Hongkong och Manila. Vi betalade ungefär 600€ för hela flygrutten, vilket ännu i skrivande stund är väldigt billigt från Norden. Direkta flygalternativ till Filippinerna är också sällsynta, den största orsaken är att massturismen inte är på den nivån att en direktrutt är lönsam för flygbolagen. Det här kommer antagligen att ändra inom de närmaste åren, eftersom jag känner Filippinerna är en riktigt stark framtida konkurrent till Thailand.

Tips: Boka flyg till Hongkong. Dit hittar man ofta specialerbjudande och de flesta flygbolag flyger dit. Därifrån är det billigt att boka flyg till Manila eller alternativt direkt till den ö du vill till.

Att ta resa runt i Filippinerna

Resa runt i Filippinerna

Ta dig till Filippinerna med flyg

Filippinerna består av ungefär 7000 öar, så det kräver viss planering att ta sig runt i landet. Speciellt om man bara har två-tre veckor på sig och vill resa runt lite lönar det sig att planera. Att flyga mellan de större öarna är definitivt det bästa alternativet, både tids- och pengamässigt. De största öarna (Boracay, Palawan, Cebu) har alla egna flygfält och inrikesflyg går flera gånger om dagen samt kostar bara några 10€. Det lönar sig ändå att boka flyg i god tid. Direktflygen mellan öarna är få och blir snabbt slutbokade, men med mellanlandning i Manila hittar man alltid ett flyg till önskad destination. Det som man bör komma ihåg är att Manilas flygfält arbetar över sin kapacitet och inrikesflygen konstant är sena eftersom internationella flyg prioriteras.

Resa runt i Filippinerna, bussResa runt i Filippinerna, buss

Ta dig fram med buss

Eftersom Filippinerna är ett så billigt land är bussarna på öarna också billiga. Man betalar sällan mer än 10€ för en sträcka. Det lönar sig ändå att reservera gott om tid för bussförflyttningarna. Sträckorna är väldigt långa och öarna är större än vad jag i alla fall tänkte mig. Dessutom är många av öarna bergiga med slingrande, smala vägar. En ytterligare aspekt att ta i beaktande är att de flesta bussar inte har någon tidtabell utan far när de är fulla.

Mini-bussar används på många rutter och på hostellen kan man oftast köpa mini-bussbiljett på förhand. Trots att mini-bussarna har avgångstid fungerar de ändå enligt samma princip som de stora bussarna.

Resa runt i Filippinerna, scooterResa runt i Filippinerna, scooterResa runt i Filippinerna, scooter

Åka omkring på scooter

Då man nått sin destination är det lättaste sättet att sig runt att hyra scooter. En dagshyra är cirka 10€. Trafiken på de större öarna är på de mindre vägarna väldigt lugn och det känns tryggt att åka omkring trots att vägarna stundvis är väldigt dåliga. Här bör nämnas att jag studerat i en Indonesisk storstad och är rätt van med galen trafik. Andra sätt att ta sig runt till mer avlägsna stränder och byar är att ta en mopedtaxi, men det blir definitivt dyrare.

Resa runt i Filippinerna, båtResa runt i Filippinerna, båtResa runt i Filippinerna, båt

Resa runt med båt

Båt kommer du att åka i Filippinerna vare sig du vill det eller inte. De finaste och mest undangömda ställena är oftast en båttur ifrån. Båtarna har smala skrov och bamburör som sticker ut åt sidorna och håller båten upprätt – de känns rätt pålitliga även om vågorna stundvis, kvällsvis, ofta blir större. Båtar är det fortskaffningsmedlet filippinarna försöker fiffla lite extra cash på. I och med att turerna ändå är förmånliga kände jag att det var onödigt att bråka om några cent.

Resa runt i FilippinernaResa runt i Filippinerna

Slutsats

I kort är det positiva med att ta sig runt i Filippinerna såklart priset, men också det att man alltid ryms med, på ett eller annat sätt. Trafiken känns dessutom väldigt säker, även om vissa chaufförer kör med gasen i botten. Turismen har ännu inte kommit igång i samma utsträckning som Thailand, vilket gör det dyrare att sig dit. Skulle ändå säga att det betalar sig tillbaka då man väl är där.

Har du några fler frågor om hur det fungerar att sig runt i Filippinerna? Lämna gärna en kommentar.

Resa runt i Filippinerna

3 tankar om “Tips på hur du tar dig till och runt i Filippinerna

 1. Hej!

  Jag och min sambo ska försöka åka till Filippinerna någon gång 2018 eller 19, är det fräckt att be dig om hjälp? Eller i alla fall fråga i vilken ordning ni tog alltihop, vi är ju sugna på det mindre turistiga om man säger så och jag är lite osäker på hur jag hittar saker och ting.
  Du verkade ha bra koll och ditt inlägg ser precis ut som jag tänkt mig resan.

  Tacksam för tips!!
  Alexandra

  • Hej Alexandra!

   Så kul med Filippinerna – verkligen värt att åka dit! Jag hjälper dig också mer än gärna på traven med resandet. Hur vi brukar börja jobba är att hålla span på billiga flyg och slå till då vi hittar dem. Det kräver förstås att resedatumen är rätt öppna ännu i detta skede. Till Filippinerna är det vettigaste alternativet från Norden att flyga till Manila och ta sig vidare därifrån. Ska faktiskt skriva ett mer utförligt inlägg om detta snart, så ska ta och länka det till dig senare. Tills dess kan du hålla span på flyg! ;)

   Och tack för dina snälla ord, det värmer! Har du fler frågor är det bara att fråga. <3 Kram, Malin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.