← Tillbaka

Tips på hur du tar dig till och runt i Filippinerna

Filippinerna strandFilippinerna strand
Uppdaterad oktober 2019. Innehåller affiliatelänkar.

Finns det något nordbor behöver mer om vintern än några veckor av sydostasiatisk sol?

Tänkte väl det. Filippinerna har de senaste åren börjat dyka upp som ett alternativ till att resa till Thailand. Landet är liksom Thailand rätt billigt, lugnt och stabilt, med snälla och glada människor, samt god mat.

Det som än idag (och kanske för alltid?) skiljer Filippinerna från Thailand är att det är mycket svårare och dyrare att ta sig till och runt i Filippinerna.

Här är några tips att tänka på för dig som vill resa runt i Filippinerna!

Filippinerna Malin

Att åka till Filippinerna från Norden – Bästa rutten och priser

Jag och min pojkvän har rest runt mycket i Filippinerna.

Vi är backpackers och digitala nomader ut i fingerspetsarna och väljer alltid äventyr framom bekvämlighet. Därför tog vår resa till Filippinerna oss från Stockholm via London och Hongkong, till Manila. Det går inga direktflyg Stockholm – Manila, men många rutter inkluderar endast en mallanlandning i till exempel Bangkok eller Hongkong.

För vår flygkombo betalade vi ungefär 600€ (6000kr), vilket i skrivande stund är väldigt billigt från Norden. De direkta flygalternativen ovan till Filippinerna är också sällsynta oh väldigt dyra, den största orsaken är att massturismen (som tur!) inte är på den nivån, att en direktrutt är lönsam för flygbolagen.

Det här kommer antagligen att ändras inom de närmaste åren. Efter att ha spenderat en längre tid på Filippinerna, känner jag att landet är en riktigt stark framtida konkurrent till Thailand.

Tips: Boka flyg till Hongkong. Dit hittar man ofta specialerbjudande via t.ex. SuperSaver och de flesta flygbolag flyger dit.

Därifrån är det billigt att boka flyg till Manila eller alternativt direkt till den ö du vill till.

Resa runt i Filippinerna

Att ta resa runt i Filippinerna med flyg, buss, scooter och båt

Ta dig till Filippinerna med flyg

Filippinerna består av ungefär 7000 öar, så det kräver viss planering att ta sig runt i landet. Speciellt om man bara har två-tre veckor på sig och vill resa runt lite lönar det sig att planera sin rutt noggrannt.

Att flyga mellan de större öarna är definitivt det bästa alternativet, både tids- och pengamässigt. De största öarna (Boracay, Palawan, Cebu) har alla egna flygfält och inrikesflyg går flera gånger om dagen. Flygen kostar heller inte mer än några 10€ (100kr).

Det lönar sig att boka flyg i god tid. Direktflygen mellan öarna är få och blir snabbt slutbokade.

Med mellanlandning i Manila hittar man alltid ett flyg till önskad destination. Det som man bör komma ihåg är att Manilas flygfält arbetar över sin kapacitet och inrikesflygen konstant är sena eftersom internationella flyg prioriteras.

Resa runt i Filippinerna, bussResa runt i Filippinerna, buss

Ta dig runt på Filippinerna med buss

Eftersom Filippinerna är ett så billigt land, är bussarna på öarna också billiga. Man betalar sällan mer än 10€ (100kr) för en sträcka.

Tidsmässigt lönar det sig att reservera gott om tid för bussförflyttningarna. Sträckorna är väldigt långa och öarna är större än vad jag i alla fall tänkte mig. Dessutom är många av öarna bergiga med slingrande, smala vägar. En ytterligare aspekt att ta i beaktande är att de flesta bussar inte har någon tidtabell utan far när de är fulla.

Mini-bussar används på många rutter och på hostellen kan man oftast köpa mini-bussbiljett på förhand. Trots att mini-bussarna har avgångstid fungerar de ändå enligt samma princip som de stora bussarna. Dessutom är dessa “turistbussar” oftast lite dyrare än de lokala som åker från busstationerna.

Resa runt i Filippinerna, scooterResa runt i Filippinerna, scooterResa runt i Filippinerna, scooter

Åka omkring på scooter i Filippinerna

Då man nått sin destination är det lättaste sättet att sig runt i området genom att hyra scooter. En dagshyra för scooter är cirka 10€ (100kr).

Trafiken på de större öarna, är på de mindre vägarna väldigt lugn och det känns tryggt att åka omkring trots att vägarna stundvis är väldigt dåliga. Här bör nämnas att jag studerat i en indonesisk storstad och är rätt van med galen trafik.

Alternativa sätt att ta sig runt till de mer avlägsna stränderna och byarna är att ta en mopedtaxi, men det blir definitivt dyrare. Avstånden är här också långa, så om du försöker dig på att promenera kommer du inte se stora delar av Filippinerna.

Resa runt i Filippinerna, båtResa runt i Filippinerna, båtResa runt i Filippinerna, båt

Resa runt med båt i Filippinerna

Båt kommer du att åka i Filippinerna vare sig du vill det eller inte. De finaste och mest undangömda ställena är oftast en båttur ifrån fastlandet.

Båtarna har smala skrov och bamburör som sticker ut åt sidorna och håller båten upprätt. Enligt mig känns de rätt pålitliga även om vågorna stundvis, kvällsvis, ofta blir större.

Båtar är det fortskaffningsmedlet filippinarna försöker fiffla lite extra cash på. I och med att turerna ändå är förmånliga känner jag att det är onödigt att bråka om någon euro.

Vill du ändå inte bo ute på någon ö kan en dagstur runt till olika paradisöar vara mer din grej. Underbara El Nido har till exempel flera olika dagsäventyr runtom i skärgården med båt – garanterad paradiskänsla!

Resa runt i FilippinernaResa runt i Filippinerna

Sammanfattning om att resa runt i Filippinerna

I korthet är det positiva med att ta sig runt i Filippinerna såklart priset, men också det att man alltid ryms med, på ett eller annat sätt.

Trafiken känns dessutom väldigt säker, även om vissa chaufförer kör med gasen i botten. Turismen har ännu inte kommit igång i samma utsträckning som Thailand, vilket gör det dyrare att sig dit. Skulle ändå säga att det betalar sig tillbaka då man väl är där.


Har du några fler frågor om hur det fungerar att sig runt i Filippinerna? Lämna gärna en kommentar.

Resa runt i Filippinerna

19 tankar om “Tips på hur du tar dig till och runt i Filippinerna

 1. Hej!

  Jag och min sambo ska försöka åka till Filippinerna någon gång 2018 eller 19, är det fräckt att be dig om hjälp? Eller i alla fall fråga i vilken ordning ni tog alltihop, vi är ju sugna på det mindre turistiga om man säger så och jag är lite osäker på hur jag hittar saker och ting.
  Du verkade ha bra koll och ditt inlägg ser precis ut som jag tänkt mig resan.

  Tacksam för tips!!
  Alexandra

  • Hej Alexandra!

   Så kul med Filippinerna – verkligen värt att åka dit! Jag hjälper dig också mer än gärna på traven med resandet. Hur vi brukar börja jobba är att hålla span på billiga flyg och slå till då vi hittar dem. Det kräver förstås att resedatumen är rätt öppna ännu i detta skede. Till Filippinerna är det vettigaste alternativet från Norden att flyga till Manila och ta sig vidare därifrån. Ska faktiskt skriva ett mer utförligt inlägg om detta snart, så ska ta och länka det till dig senare. Tills dess kan du hålla span på flyg! ;)

   Och tack för dina snälla ord, det värmer! Har du fler frågor är det bara att fråga. <3 Kram, Malin

 2. Hej. Min son har tänkt åka till Filippinerna själv. Ingen jätte planerat. Han tänkter överraska en Facebook vän som bor där utan förvaring. Jag är jätte orolig. Kan ju vara att inte tjejen där har tid att träffas utan planerat. Rädd att något ska hända. Hjälp vi kan göra. Något du kan rekommendera.. Tack hälsningar Siv

  • Hej Siv! Tack för din kommentar. Filippinerna är ett av de säkrare länderna i Asien, så länge din son besöker någon av de större semesteröarna som till exempel Boracay eller Palawan. Hans resa kommer säkert gå väldigt bra och vara hur härlig som helst. Tips är att ha med ett extra bankkort om ett skulle bli stulet, då kan man i alltid ta sig hemåt. Ni kan ju också komma överens att han messar dig varje dag så du inte behöver oroa dig konstant? Jag hoppas din son får en underbar resa till Filippinerna och att det inte är för jobbigt för dig!

 3. Hej! Jag och min man tänkte åka till Filippinerna 2020. Tänkte åka till Cebu, Palawan, Anilao(dykning) och avslutningsvis 3 dagar i Manila. De andra platserna tänkte vi stanna på i 8-9 dagar. Vi landar i Cebu och flyger hem från Manila. Vi tänkte flyga inrikes från Cebu till Palawan och vidare till Manila. Har du några tips, förslag på rutt och lite äventyr?

 4. Hej!
  Tack för en väldigt trevlig läsning och alla tips och råd! Vi är en familj på 2 vuxna och 2 barn 6 och 4 år som funderar på att åka till Filippinerna i Januari. Vi har varit några gånger i Thailand med vill nu utforska detta land. Vad tycker du om att åka med barn? Är det för riskabelt? Vi funderar på att ta oss till Cebu och åka runt på öarna runt om kring. Någon rutt som du kan rekommendera? / Sofia

  • Hej Sofia och tusen tack för din kommentar! Låter absolut härligt att åka till Filippinerna hela familjen. Jag tycker verkligen ni ska göra det. Den delen av landet är det lugnt i och ni kommer kunna njuta av perfekta och barnvänliga stränder.

   Jag rekommemderar varmt att åka norrut på Cebu och besöka någon av öarna där utanför. Malapascua är en storfavorit för mig, väldigt laid back och chill. Bantayan är också väldigt mysig! Ha en fin resa timl Filippinerna och njut!

 5. Hej! Tack för en jättebra blogg och värdefulla tips!! Jag och min familj har nu börjat fundera att åka till Filippinerna till vintern och har lite funderingar. Hur spontan kan man vara med båt/buss-biljetter och inrikes flyg t.ex? Förstår att det kan bero mycket från ö till ö men tänkte ifall det är så att man kan boka samma dag eller om det är något man bör boka en tid innan. Vi undrar särskilt med båtbiljetterna, hur spontan man kan vara och hur ofta båtarna går. Särskilt eftersom det är över jul/nyår. Samma fråga har jag när det kommer till boende. Om man kan ta det spontant men ändå ha tryggheten att det kommer finnas boende. Hälsningar Filippa

  • Hej Filippa, tack snälla för ditt meddelande – och härligt att ni funderar på att åka till Filippinerna! Kommer säkert ha det alldeles härligt. Eftersom ni är en hel familj skulle jag rekommendera att boka lite på förhand. Till exempel direktflyg tenderar bli fullbokade, så vill man vara säker på att alla få plats är det bra att boka. Bussbolag och biljetter finns det gott om så det behöver du inte funderar på innan. Samma gäller båtbiljetter. För boende gäller det antagligen att boka innan eftersom ni åker under högsäsong och är flera personer. Något boende hittar man alltid, men om ni önskar en viss standard är det bra att komma förberedd. Hör av dig om du har fler frågor och ha en fin resa!

 6. Tjenixen, jag passar väl på o ställa en fråga ja , å ;)

  Hur ser det ut med att hyra en mopedtaxi ? Inte att åka i , utan att köra själv. Ja tänker är man en familj på 3 eller 4 exempelvis , blir det lätt stökigt om bara en person kan/vill köra, och då vore det juh jädra snajsigt att ha en egen habal habal ett par dagar ? något du noterade om det var möjligt därnere ? I thai är det vanligt att hyra salenger ( vespa med sidovagn och tak ) , och detta är juh ett fullgott alternativ tänker jag ?

  • Hej Jonas, tack för din kommentar och roligt med Filippinerna! Att hyra en moped med sidovagn går oftast bra på större uthyrningar – och kan verkligen vara ett bra alternativ om man är många och bara en vill köra. Ta kontakt med större uthyrningar så fixar det sig säkert! Ha en bra resa till Filippinerna!

 7. Jag har varit på Filippinerna flera ggr och är gift med en pinay. Jag har aldrig sett någon som hyrt en trike utan förare, förmodligen för att kostnaden med förare är så låg. Man kan hyra med förare en hel dag, men då får man betala mat till föraren, till ett lågt pris. Generellt sett är transportkostnaden väldigt låg om man tar buss, jeepney eller trike. I större städer kan man ta en taxi. Fråga alltid efter priset först, annars blir du lätt rålurad. Fasta listpriser låter bra, men är oftast högre… Taxi från Aquino airport i Manila är svindyrt, ställ Dig i samma kö som Filipinos…eller tag en van (12-18 personer) eller buss…

 8. Hejsan!
  Väldigt intressant läsning :)
  Jag och min sambo är sugna på att åka till Filippinerna i vinter 2020.
  Men tanken är mest att njuta av vackra stränder, god mat, härligt vatten och varmt väder. Vill helst att det ska vara så enkelt och bekvämt som möjligt… Har du något tips på någon bra plats inte allt för långt ifrån Manila(bilväg)? Av det jag lyckats undersöka såhär långt så känns det lite kostligt och omständigt att ta sig iväg till tex. Cebu :/

  Super tacksam för tips!

  • Hej och tusen tack! Gör mig så glad att höra du gillar inlägget :) De mest kända stränderna och filippinska paradisen ligger på andra öar än Manila, men åker ni norrut på Luzon (ön där Manila ligger), hittar ni flera härliga stränder. Hoppas ni hittar en strand som passar era behov bäst!

 9. Hej Malin,

  Riktigt bra blogg har hittat många bra tips som jag kommer at med mig under min resa :) Jag ska åka själva till Filippinerna och spendera ca 2 veckor där. När du säger att inrikes flygen alltid är sena, vad pratar vi om för tidsintervaller då?

  Har ett flyg från manilla till Hanoi den 4 mars 22.50 och tänkte boka ett inrikes flyg från Coron, Busuanga som ska vara framme 15,35 i Manilla. Bör man vara på plats tidigare?

  Tack på förhand och igen riktigt bra blogg!
  /Linn

  • Tusen tack Linn! Så glad jag blir över din kommentar. Tyvärr är det svårt att säga med hur många timmar flygen är sena. Du har ändå en så god marginal att det antagligen inte är någon som helst risk att du missar flyget. Förseningarna är oftast på någon timme eller två. Ha en bra resa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.