← Tillbaka

Dagsutfärd till Borgå – på cykel Helsingfors – Borgå

Dagsutfärd till Borgå

Sommaren i Norden är så himla, himla härlig.

Det är semester, varma, lugna dagar, ljusa nätter och vacker natur. Bara tid för att koppla av. Jag älskar det, men har egentligen bara ett ställe jag verkligen har ro i kroppen att bara vara på, och det är på vår holme som jag skrivit så mycket om.

För om jag är i Helsingfors så vill jag gärna har program, något att göra och upptäcka – även under den långa sommaren.

Några tips på utflykter i Helsingfors:
– Naturnära Skanslandet
– Försvarsborgen Sveaborg
– Bästa parkerna i Helsingfors

på cykel Helsingfors - Borgå

Den årliga sommartraditionen – långcykling i Finland

En kväll, veckan efter vi kommit hem från sommarens Balkan roadtrip, satt jag och Pats hemma i Helsingfors och funderade på vad vi skulle göra följande dag.

Vi har en sommartradition att göra åtminstone en längre cykelutfärd varje sommar. Vi har till exempel cyklat en vecka på Åland och till Ekenäs över en helg.

Det här året hade vi inte varit någonstans ännu. Alla cykelturer hade varit kortare 30 kilometer, som vår upptäcktsfärd till nya Dickursby, Vanda och besök hos Patriks föräldrar i Nöykis, Esbo.

Det var alltså läge för den stora sommarturen.

cykel Helsingfors Borgå

Dagsutfärd på cykel från Helsingfors till Borgå – planering

Vi vände oss då till vår utflyktsbank (nej den är inte verklig..inte ens vi som har databaser för det mesta har en utflyktsbank). Inspirerad av våra vänner som gjort samma resa en vecka tidigare bestämde vi oss för en sommardag i Borgå.

Det var ändå inget solskensväder vi cyklade ut i. Vädret hade skiftat till höst och det utlovades tre droppar regn för ungefär hela dagen vi skulle cykla.

Galen som galen, vi bestämde oss ändå för att åka. Vi lurade dessutom med vår kompis på utfärden. Hon har sedermera berättat att hon aldrig skulle ha kommit om hon varit medveten om väderleken. Kanske bättre att inte ta så noga reda på allting.

Första etappen - Tölö till BrändöFörsta etappen - Tölö till Brändö

Första etappen – Tölö till Brändö

Vi startade från Tölö och cyklade genom Helsingfors centrum ut till Brändö där vår kompis bor.

Vägen dit var trots sina få kilometrar den jobbigaste och värsta biten. Stadscykling i Helsingfors är inte alltid ett nöje, trots att jag förespråkar det. Det är fotgängare att stanna för varannan minut, trafikljus och bilar som tycker de har förkörsrätt i varje situation.

På Brändö tog trafikkaoset slut och landsvägen för lättrafik tog över. Vi satte full fart österut mot Gamla Borgåvägen och det löpte smidigt på i solskenet(!). Vi behövde inte stanna en enda gång före vi kom till Sibbogränsen. Det har vi endast Pats talang att cykla och läsa karta på en och samma gång att tacka.

Orienterandet mot Borgå är inte helt enkelt om man väljer mindre och mysigare vägar. Rekommenderar telefonkarta här.

Vidare mot Borgå på cykel

Från Sibbo längs med Gamla Borgåvägen mot Borgå

Att ta sig mot Borgå blev däremot väldigt lätt då vi kommit upp på Gamla Borgåvägen. Den första delen av vägen har trottoar och därmed kunde vi avverka våra första 20 km på Gamla Borgåvägen med perfekt glid och glada miner.

Cykla till BorgåCykla till BorgåCykla till Borgå

De följande 20 km trampades fortfarande lätt. Här tog ändå trottoaren slut och cykelleden fortsatte vid sidan av vägen.

Cyklandet blev direkt lite tråkigare. Trots att Gamla Borgåvägen inte är livligt trafikerad (den nya Borgåvägen, motorvägen, löper parallellt med den gamla) svischar ändå bilar och långtradare förbi nu och då.

Som cyklist bör man cykla efter varandra och då uteblir pratandet. Då finns det ändå mer tid att beundra landskapen. Jag slås alltid av hur snabbt man kommer ut ur storstaden och ut i riktiga naturen i Finland. Bara åkrar, skog och hästar.

Vägen till Borgå går väldigt mycket upp och ner och det började kännas i benen under resans sista fjärdedel. De sista 20 km tänkte jag fortfarande att jag gärna trampar hem också, men väl i Borgå var kom jag på andra tankar.

Framme i BorgåFramme i BorgåFramme i BorgåFramme i BorgåFramme i Borgå

Framme i Borgå – lunchdags

Vi slog oss ned på Borgås bästa servering för husmanskost, Hanna Marias, åt laxsoppa, bröd och sallad.

Till efterrätt blev det choklad från lokala Brunbergs fabriksbutik som ligger alldeles intill lunchstället.

Här finns alltid chokladsmakprov och en massa gott att köpa med hem.

J.L. Runeberg - med fartyg tillbaka till HelsingforsJ.L. Runeberg - med fartyg tillbaka till HelsingforsJ.L. Runeberg - med fartyg tillbaka till HelsingforsJ.L. Runeberg - med fartyg tillbaka till HelsingforsJ.L. Runeberg - med fartyg tillbaka till Helsingfors

J.L. Runeberg – med fartyg tillbaka till Helsingfors

Därefter återvände energin och cyklingsglädjen. Vi tog ändå beslutet att åka J.L. Runeberg tillbaka till Helsingfors.

Detta gamla fina ångfartyg avgår vardagar klockan 16, tar 3,5 timmar och kostar med cykel 34€. Ett rätt så saftigt pris, men så värt det.. Båten är väldigt fin och dessutom får man en rundtur i den finska skärgården.

Fartyg Borgå HelsingforsFartyg Borgå HelsingforsFartyg Borgå Helsingfors

Där på båten tillbaka hemåt kom sedan det utlovade ösregnet. Det regnade ihärdigt hela vägen, tills vi kom tillbaka till Helsingfors.

Då kom solen fram och vi kunde glatt cyklade hem för lite vin och spel.

Hela utflykten blev en 70 kilometer cykling plus några kilometer promenad i Borgå.

Tungt men så värt det. Det blev en väldigt bra utflykt!

Cykel Borgå Helsingfors

2 tankar om “Dagsutfärd till Borgå – på cykel Helsingfors – Borgå

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.