← Tillbaka

Tirana, Albanien

tirana-11

Med buss tog vi oss ann vår nästa etapp – Shkoder till Tirana. Albaniens huvudstad Tirana är landets största stad med cirka en halv miljon människor. Räknar man in förorterna i når man här upp till ungefär 1 miljon personer, vilket är ganska exakt som i Helsingfors. Ändå kändes inte staden i något skede som en klassisk huvudstad, mest beroende på att staden inte hade ett centrum där allt hände utan bestod av många mindre centrum som hade sin egen funktion. Tänk er ett juridiskt, ett shopping och ett hipster centrum och att de inte har något som helst med varandra att göra.

tirana-4tirana-37

För att komma till vår förbokade apartment måste vi från busstation (vilket inte var en busstation utan bara ett ställe bussen den dagen valde stanna på) vandra några kilometer till vår apartment. I den albaniska augustihettan är det mer än svettigt, nästan så man bara försvinner i en lite blöt fläck. Min 7 år gamla ryggsäck, som genomgått det mesta (t.ex. rest runt på jordens alla kontinenter) började under den här promenaden att färga av sig på min vita t-skjorta. Ingen färg har tidigare lossnat efter första tvätten.

tirana-44tirana-41tirana-45

Framme på vår gata kunde vi inte hur vi än sökte och frågade hitta vår apartment. Efter många resultatlösa förfrågningar råkade vi springa på en äldre man som visade sig vara pappan till honom som sköter om den apartmenten vi hyrt, och pappan ringde sedan sin son. Jag frågade sonen då han lede in oss på en oskyltad bakgård och in i ett vanligt bostadshus varför det inte fanns någon som helst vägbeskrivning på websidan eller skyllt på huset. “Äsch, det är väl inte så viktigt, ni hittade ju ändå fram”. Sant.

tirana-11tirana-5tirana-17tirana-13tirana-3

Direkt efter en snabb dusch (halleluja varm dusch) gick vi ut på stan. Vi bodde på ett bostadsområde norr om det kulturella centrumet där operan, det nationalhistoriska museet (Tiranas nummer 1 sevärdhet) och centralparken finns och fortsatte mot hipsterkvarteren.

tirana-19tirana-20tirana-21tirana-22tirana-7

Blloku, som hipsterkvarteret heter, var jättemysigt med söta terrasser och diverse pubbar vägg i vägg. Området var en salig blandning av fina villor, halvrivna hus och källarlokaler. Vi var framme runt 6 tiden men orkade inte promenera mer, så satt oss på en terrass med en fördrink. Ingen brådska fast vi inte ännu ätit den dagen, det fanns ju ändå så många restauranger i närheten att gå på. Men det är grejen – ingen av de hundratals terrasserna på det flera kvarter stora området serverade mat. Det här borde jag och Sofia ha kommit ihåg från senast på Balkan, då råkade vi flera gånger ut för samma fenomen då vi vrålhungriga försökte hitta en restaurang som serverade mer än dricka och max chips. Restauranger här finns överallt, är också fulla, men fungerar mera som ett vardagsrum där du träffar dina vänner en kort stund. Dessutom är också de flesta restauranger väldigt mansdominerade. Den här kvällen vandrade vi runt halva Tirana tills vi hittade en trevlig restaurang (OBS. fast food cevapis hittar man alltid) som serverade okej pasta och hade usel service.

tirana-23

Service är en annan sak albaner inte är hejare på. Man blir förvånad om de orkar lyssna på en, svarar en utan en lite uttråkad min eller om de frivilligt börjar småprata. En orsak är att många inte talar engelska, en annan att turismen ännu inte är så stark här att service skulle kännas som ett nödvändigt måste.

tirana-36tirana-38tirana-39tirana-8

Följande morgon promenerade vi genom centrum ut till parken/skogen Parku i Madh Kodrat e Liqenit i södra Tirana. Där någonstans på vägen började både Sofia och jag ha ledvärk och känna oss allmänt risiga. Vi kämpade på, men någonstans mitt i skogen började jag känna att jag verkligen behövde vila. Vi satt oss på ett antal bänkar och vilade tills vi lyckades ta oss ut ur skogen och satte oss på första bästa terrass för vatten. Där blev jag ändå riktigt svimmig och låg på ett kallt wc-golv en lång stund före jag vågade sätta mig upp utan att tro jag skulle spy.

tirana-6tirana-12

Därefter drog vi oss som snabbast hem och efter att jag tankat vatten i mängder (vi misstänkte redan dehydration) slocknade jag febrig och sov i några timmar. Efter mycket vattentankandekände jag mig på eftermiddagen rätt okej och dum som man är gick vi några kilometer till det nyaste köpcentret i stan. Väldigt dålig idé, historien från morgonen upprepade sig. Väl hemma tankade, tankade och tankade jag vatten. Sen sov jag lite mer och på kvällen var jag redan så pigg vi kunde ta ett parti svenskt grammatikspel som Sofia släpat med.

tirana-33tirana-25tirana-32tirana-35

Nästa morgon var allt bra igen och efter lite turistande hyrde vi bil och körde iväg från Tirana. Jag tyckte om staden, den var rätt liten för en huvudstad, men hade flera olika områden och allt man behöver. Värt en visit!

tirana-12

1 tanke om “Tirana, Albanien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.